ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
20 χιλιάδες δενδρύλλια θα φυτευτούν στην ορεινή Λεμεσό
Μέχρι και 20 χιλιάδες δενδρύλλια θα φυτευτούν σε κοινοτικούς, δημόσιους, εκκλησιαστικούς και άλλους κοινόχρηστους χώρους σε όλες τις κοινότητες που έχουν πληγεί από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό αναφέρει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον για προσφορά εθελοντικής εργασίας / χορηγιών στα πλαίσια της αποκατάστασης της βλάστησης στις καμένες περιοχές της Ορεινής Λεμεσού.
Μέχρι και 20 χιλιάδες δενδρύλλια θα φυτευτούν σε κοινοτικούς, δημόσιους, εκκλησιαστικούς και άλλους κοινόχρηστους χώρους σε όλες τις κοινότητες που έχουν πληγεί από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό αναφέρει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον για προσφορά εθελοντικής εργασίας / χορηγιών στα πλαίσια της αποκατάστασης της βλάστησης στις καμένες περιοχές της Ορεινής Λεμεσού.
Ανακοίνωση του Τμήματος Δασών αναφέρει ότι, έχουν ολοκληρωθεί οι επιτόπιες συναντήσεις των λειτουργών του Τμήματος Δασών στις πληγείσες κοινότητες με τις οικείες κοινοτικές αρχές και προκαταρκτικά εκτιμάται ότι θα φυτευτούν μέχρι και 20.000 δενδρύλλια, τα οποία θα παραχωρηθούν δωρεάν από το Τμήμα Δασών, το οποίο θα αναλάβει τη φύτευση κατά την ερχόμενη φυτευτική περίοδο (Νοέμβριος, 2025 – Φεβρουάριος, 2026).
Εξάλλου, μέσα Σεπτεμβρίου το Τμήμα Δασών σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προγραμματίζει να προκηρύξει το πρόγραμμα «Φυτεύω για το Κλίμα», όπου μεταξύ άλλων δικαιούχοι για συμμετοχή είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος οι εθελοντικές ομάδες και τα οργανωμένα σύνολα θα μπορούν σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές ή τους κατόχους/ιδιοκτήτες ιδιωτικής γης που έχει καεί να συμμετάσχουν στις δενδροφυτεύσεις που θα γίνουν σε αυτές τις περιοχές. Το Τμήμα Δασών θα παραχωρήσει δωρεάν τα δενδρύλλια και οι εγκεκριμένοι δικαιούχοι θα αναλαμβάνουν τη φύτευση και συντήρηση τους.
Διευκρινίζεται ακόμα ότι στις ιδιωτικές και στις χαλίτικες περιοχές που έχουν καεί και δεν περιλαμβάνονται στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, πλείστες των οποίων βρίσκονται σε ημιορεινές περιοχές, αναμένεται ότι με την έναρξη των πρώτων βροχών η δενδρώδης, η θαμνώδης και η ποώδης βλάστηση που προϋπήρχε, θα αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο, αφού διαθέτει τους φυσικούς μηχανισμούς είτε με αναβλάστηση, είτε με φύτρωση νέων φυτών από σπέρματα.
Το Τμήμα Δασών αναφέρει τέλος ότι ευαισθητοποιημένες εθελοντικές ομάδες και άτομα θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν στην αποκατάσταση και επαναφορά του τοπίου, μέσα από τις δενδροφυτεύσεις και άλλες δραστηριότητες που θα διοργανωθούν κατά την επερχόμενη φυτευτική περίοδο.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Σε εφιάλτη κατέληξε γαμήλια δεξίωση - Στο νοσοκομείο 70 άτομα με συμπτώματα δηλητηρίασης
Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια του περιστατικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου
Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης
Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών
Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών
Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI
Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Al Jazeera η αγορά ακινήτων της Κύπρου: Οι ξένες επενδύσεις και η πίεση στις τιμές
«Πολλοί Κύπριοι ανησυχούν για τις τιμές των ακινήτων στη χώρα τους».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»
Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.