ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Κύπρος: Στις καλύτερες χώρες της ΕΕ για ξένες επιχειρήσεις – Η λίστα και η θέση της

29/08/2025

Πολλοί παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή μιας χώρας για μετεγκατάσταση — ειδικά αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση στη χώρα προορισμού σας. Από τους φορολογικούς κανονισμούς και τις δυνατότητες της αγοράς έως την ποιότητα ζωής και τις υποδομές, η εύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησής σας.

 

Πολλοί παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή μιας χώρας για μετεγκατάσταση — ειδικά αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση στη χώρα προορισμού σας. Από τους φορολογικούς κανονισμούς και τις δυνατότητες της αγοράς έως την ποιότητα ζωής και τις υποδομές, η εύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησής σας.

Η ανάλυση, που συντάχθηκε από τον διεθνή ασφαλιστικό πάροχο William Russell, βαθμολόγησε 10 ευρωπαϊκές χώρες σε έξι εξίσου σταθμισμένες μετρήσεις: πυκνότητα νεοσύστατων επιχειρήσεων, ποσοστά επιβίωσης ενός έτους, επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων, υποδομές συνεργασίας, συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και αριθμό δισεκατομμυριούχων ιδρυτών. Στη συνέχεια, η ομάδα υπολόγισε τον μέσο όρο αυτών των βαθμολογιών για να υπολογίσει την τελική «βαθμολογία επιχειρηματία του εξωτερικού».

H Κιμ ΜακΚλάτσι επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού θέτει το ερώτημσ αλλά ποια είναι η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη για τους επιχειρηματίες; «Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, αναλύσαμε ένα ευρύ φάσμα δεικτών – από τα ποσοστά επιβίωσης των νεοσύστατων επιχειρήσεων και τη διαθεσιμότητα χώρων συνεργασίας έως τις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων και τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού. Είτε θέλετε να ξεκινήσετε από την αρχή είτε να μεταφέρετε την επιχείρησή σας στο εξωτερικό, αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις πιο υποσχόμενες τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη».
Αλλά πέρα​από το τελικό αποτέλεσμα επισημαίνει, παράγοντες όπως η πρόσβαση σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η υποστήριξη για νεοσύστατες επιχειρήσεις και ένα ακμάζον επιχειρηματικό οικοσύστημα παίζουν σημαντικό ρόλο.

>> Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η καλύτερη χώρα για τους επιχειρηματίες του εξωτερικού στην Ευρώπη και η βαθμολογία είναι 8,66/10 και βρίσκεται στην πρώτη θέση. Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας χάρη στον ισορροπημένο συνδυασμό ευκαιριών , υποδομών και επενδύσεων . Έχει μακράν τις υψηλότερες επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων στην τεχνολογία, με πάνω από 3 δισεκατομμύρια λίρες (4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) να έχουν επενδυθεί σε νεοσύστατες επιχειρήσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες (2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) περισσότερες από τη δεύτερη υψηλότερη χώρα, τη Γερμανία. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε υψηλή θέση στην πυκνότητα νέων επιχειρήσεων, με 18,62 νέες επιχειρήσεις ανά 1.000 εργαζόμενους.

>> Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σουηδία με βαθμολογία 7,47/10. Υποδεικνύεται, με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό (57,71%) μεταξύ των πέντε κορυφαίων και ένα σταθερό ποσοστό επιβίωσης 95,7%, η Ολλανδία παρέχει μια σταθερή , καλά συνδεδεμένη οικονομία για νέες νεοσύστατες επιχειρήσεις.  Η ισχυρή ψηφιακή υποδομή και η ποιότητα ζωής της εξηγούν γιατί κατατάσσεται σταθερά ως ένα από τα καλύτερα μέρη της Ευρώπης για τους επιχειρηματίες του εξωτερικού.

>> Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελβετία με βαθμολογία 7,37/10. Η αρθρογράφος αναφέρει ότι η χώρα συνδυάζει την υψηλή παραγωγικότητα με την πρόσβαση σε κεφάλαια . Ενώ το ποσοστό επιβίωσής της είναι χαμηλότερο, στο 82%, διαθέτει σημαντικές επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου (879,5  . Έχει περιθώριο ανάπτυξης σε χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων — μόλις 41,25 εκατομμύρια λίρες (55 εκατομμύρια δολάρια) το 2025 — αλλά προσφέρει θεσμική υποστήριξη και υψηλό βιοτικό επίπεδο που προσελκύει τους ομογενείς με οικογένειες.

>> Η  Κύπρος βρίσκεται στην 5η θέση με βαθμολογία 6,77/10. Στο άρθρο σημειώνεται «Η Κύπρος ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες της για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων , με υψηλή πυκνότητα νέων επιχειρήσεων (12,79) και σταθερό ποσοστό επιβίωσης (87,8%). Ωστόσο, οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι χαμηλές (500.000 δολάρια ΗΠΑ), γεγονός που υποδηλώνει ότι η εξασφάλιση χρηματοδότησης εδώ είναι πιο δύσκολη. Η Κύπρος είναι ένας ανερχόμενος προορισμός για νεοσύστατες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα ελκυστικός για τους ψηφιακούς νομάδες και τους ιδρυτές μικρών επιχειρήσεων που αναζητούν μια μεσογειακή βάση με πρόσβαση στην ΕΕ».

>> Στην έκτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με βαθμολογία 6,29/10. Η Νορβηγία συνδυάζει ένα σταθερό εργατικό δυναμικό, μια αξιοπρεπή επιχειρηματική πυκνότητα και ισχυρή ψηφιακή συνδεσιμότητα. Έχει περιθώριο ανάπτυξης σε χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων — μόλις 41,25 εκατομμύρια λίρες (55 εκατομμύρια δολάρια) το 2025 — αλλά προσφέρει θεσμική υποστήριξη και υψηλό βιοτικό επίπεδο που προσελκύει τους ομογενείς με οικογένειες.

>> Σ την έβδομη θέση βρίσκεται η Ισλανδία με βαθμολογία 6,13/10. Το ποσοστό δημιουργίας νεοσύστατων επιχειρήσεων στην Ισλανδία είναι υψηλό — 12,07 ανά 1.000 εργαζόμενους — και διαθέτει ένα από τα πιο ενεργά εργατικά δυναμικά στην Ευρώπη. Αλλά πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις δεν διαρκούν: το ποσοστό επιβίωσης 73,5% είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 10 κορυφαίων.

>> Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Εσθονία με βαθμολογία 6,08/10. Έχει δημιουργήσει μια μηχανή νεοσύστατων επιχειρήσεων γύρω από την ψηφιακή υποδομή της. Ηγείται στην ήπειρο σε πυκνότητα νέων επιχειρήσεων — 24,32 ανά 1.000 άτομα — και μεγάλο μέρος αυτού καθοδηγείται από την πολιτική.

>> Στην ένατη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο με βαθμολογία 6,08/10. Το Λουξεμβούργο έχει τον υψηλότερο αριθμό χώρων συνεργασίας ανά κάτοικο στην Ευρώπη (10,5 ανά 100.000 άτομα) — ένα σημάδι του φιλικού προς την απομακρυσμένη εργασία περιβάλλοντος και της ελκυστικότητας μικρών ομάδων. Η επιχειρηματική του πυκνότητα είναι υψηλή, αλλά το επιχειρηματικό κεφάλαιο παραμένει μέτριο στα 15,75 εκατομμύρια λίρες ή περίπου 21,3 εκατομμύρια δολάρια.

>> Στην δέκατη θέση βρίσκεται το Βέλγιο με βαθμολογία 5,97/10. Το Βέλγιο έχει καλή απόδοση στην επιβίωση (93,8%) και προσφέρει ένα αξιοπρεπές μερίδιο χρηματοδότησης   (περίπου 247,9 εκατομμύρια δολάρια), αλλά η χαμηλή συμμετοχή του εργατικού δυναμικού (45,38%) και η πολυπλοκότητα των προσλήψεων μπορούν να δημιουργήσουν προκλήσεις.

Να σκεφτούν τα οφέλη των εργαζομένων
Τι κάνει μια χώρα ιδανική για τους επιχειρηματίες του εξωτερικού στην Ευρώπη; Στο άρθρο αναφέρεται «είναι δυνατό να αποκομίσετε κέρδος, να δημιουργήσετε μια ομάδα και να διατηρήσετε τα επιχειρηματικά σας πρότυπα στο εξωτερικό —ειδικά όταν προσφέρετε ελκυστικά οφέλη στους εργαζομένους . Αλλά πέρα ​​από το τελικό αποτέλεσμα, παράγοντες όπως η πρόσβαση σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η υποστήριξη για νεοσύστατες επιχειρήσεις και ένα ακμάζον επιχειρηματικό οικοσύστημα παίζουν σημαντικό ρόλο».

Σημειώνεται μεταξύ άλλων «καθώς ο πόλεμος για ταλέντα γίνεται ολοένα και πιο έντονος, οι επιχειρήσεις πρέπει να σκεφτούν καλύτερα τα οφέλη που προσφέρουν στους εργαζομένους. Το σωστό πακέτο παροχών θα μπορούσε να σας βοηθήσει να προσελκύσετε, να διατηρήσετε και να δώσετε κίνητρα στους καλύτερους εργαζομένους σας, δίνοντάς σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά και βοηθώντας σας να αναπτύξετε την επιχείρησή σας διεθνώς».

Πηγή: Phile News

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο

21/07/2026

Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού

21/07/2026

Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

21/07/2026

Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση

20/07/2026

Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προκλητική ανάρτηση Ερντογάν ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

20/07/2026

Με αναφορές σε «γιορτή Ειρήνης και Ελευθερίας» και τη δέσμευση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους, ήταν η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα της 52ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διέλευση ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο - Ενεργοποίηση του Ενιαίου δόγματος κατά των τουρκικών προκλήσεων

20/07/2026

Πενήντα δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η επέτειος της 20ής Ιουλίου εξακολουθεί να αποτελεί ημέρα βαθιάς ιστορικής μνήμης για τον ελληνισμό. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στον κυπριακό ουρανό και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου αναδεικνύουν τη σημασία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Στη δημοσιότητα το πόρισμα – Δεν προκύπτει ευθύνη από τους εμπλεκόμενους Κύπριους «πρωταγωνιστές»

20/07/2026

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή για την υπόθεση VideoGate, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στην πλατφόρμα Χ στις αρχές του 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Η μνήμη παραμένει ζωντανή»: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη μαύρη επέτειο των 52 ετών από την εισβολή στην Κύπρο

20/07/2026

Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 ετών από την τουρκική εισβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει την προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
52 χρόνια από την τουρκική εισβολή - Χριστοδουλίδης: «Η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% της πατρίδας μας»

20/07/2026

Το δικό του μήνυμα για τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος «κείται πλησίον»: Το μήνυμα του Νίκου Δένδια για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής

20/07/2026

Με αφορμή τα 52 χρόνια από την εισβολή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει τη στήριξη της Αθήνας και το δόγμα της έμπρακτης εθνικής ετοιμότητας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ