ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
UNRWA: Τριπλασιάστηκαν τα υποσιτισμένα παιδιά στη Γάζα από τον Μάρτιο
Ο αριθμός των παιδιών που υφίστανται υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Μάρτιο, επισήμανε χθες, Τετάρτη, υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αριθμός των παιδιών που υφίστανται υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Μάρτιο, επισήμανε χθες, Τετάρτη, υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.
Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στην πόλη της Γάζας είναι υποσιτισμένο, υπογράμμισε ο Φιλίπ Λαζαρινί, γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) μέσω X.
Ο αριθμός είναι εξαπλάσιος σε σύγκριση με την περίοδο πριν τερματιστεί η κατάπαυση του πυρός τον Μάρτιο και προτού αποκλειστεί πλήρως η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παραθαλάσσιο θύλακο στην αρχή εκείνου του μήνα.
«Δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή. Είναι ανθρωπογενής λιμοκτονία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», σημείωσε ο Λαζαρινί.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε βασίζονται σε εξετάσεις που έγιναν σε σχεδόν 100.000 παιδιά κάτω των 5 ετών από τον Μάρτιο.
Η UNRWA και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις αδυνατούν να μεταφέρουν προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας επί σχεδόν έξι μήνες, συνέχισε. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανέφερε πως στις αποθήκες της στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για 6.000 φορτηγά, τρόφιμα που θα έφθαναν για τρεις μήνες.
Στα μέσα Ιουλίου, η UNRWA ανέφερε πως το 10% των παιδιών που εξετάστηκαν σε κλινικές της ήταν υποσιτισμένα.
Τις τελευταίες εβδομάδες η διεθνής πίεση στο Ισραήλ εντείνεται, εξαιτίας της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος επί 22 μήνες.
Οι αρχές του Ισραήλ έχουν θέσει εκτός νόμου την UNRWA, απαγορεύοντας οποιαδήποτε συνεργασία μαζί της, καθώς τη θεωρούν διαβρωμένη από τη Χαμάς — υποστήριξαν πως κάπου δώδεκα μέλη της πήραν μέρος στην έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του πολέμου.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόνος Δημοσθένους: Η επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας
Με επίσημη ενημέρωση από την Εκπρόσωπο Τύπου κα. Κυριακή Λαμπριανίδου, η αστυνομία ξεκαθαρίζει το μέχρι στιγμής συγκεχυμένο σκηνικό σχετικά με το φόνο εκ προμελέτης του 49χρονου Σταύρου Δημοσθένους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή δεδομένων σχετικά με τον τρόπο που τελικά γάζωσαν τον Δημοσθένους
Αλλάζουν οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που δέχθηκε τα πυρά από άγνωστους ο Σταύρος Δημοσθένους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόνος στη Λεμεσό: Θύμα ο Σταύρος Δημοσθένους
Σε συναγερμό τέθηκε το πρωί της Παρασκευής η Αστυνομία της Λεμεσού, μετά από πληροφορίες για πυροβολισμούς στο ύψος Τσιρείου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καμία κατάληξη στο νομοσχέδιο κατά της βίας στα γήπεδα - Σφοδρές οι διαφωνίες
Δεν υπήρξε καμία κατάληξη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την πρόληψη και την καταστολή της Βίας στα γήπεδα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περίπου €2.500 ο μέσος μισθός των Κυπρίων - Ποίος είναι ο κλάδος με τις υψηλότερες απολαβές;
Οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων για το 2024 ήταν €2.483 σε σύγκριση με €2.363 κατά το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για το 2023 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 7,3%. Οι διάμεσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το 2024 ήταν €1.881.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγές στα ωράρια: Πότε θα κλείνουν εστιατόρια, μπυραρίες και κλαμπ;
Συζητήθηκε ενώπιον βουλής το νομοσχέδιο που αφορά στα ωράρια λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των κέντρων εστίασης, με φορείς να έχουν αντιδράσεις όσον αφορά τις πρόνοιες του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ινδία: Είκοσι νεκροί από πυρκαγιά σε εν κινήσει λεωφορείο - Καταστροφική η οδική ασφάλεια στη χώρα
Σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εν κινήσει λεωφορείο στην Ινδία την περασμένη Τρίτη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟΜ: Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στον κατάλογο επικίνδυνων προϊόντων
Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ενημερώνει το κοινό, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, για οχήματα που περιλαμβάνονται κατά την 40ή και την 41η εβδομάδα του 2025 στην ιστοσελίδα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε. για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα (Safety Gate).