ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Μειώθηκε η διέλευση Ε/κ στα οδοφράγματα μετά την «σύλληψη» των πέντε προσφύγων στα κατεχόμενα

18/08/2025

Μείωση που έφτασε και το 14% σημείωσαν οι διελεύσεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα τα Σαββατοκύριακα που ακολούθησαν την παράνομη σύλληψη των πέντε Ελληνοκυπρίων από τις κατοχικές αρχές.

 

Μείωση που έφτασε και το 14% σημείωσαν οι διελεύσεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα τα Σαββατοκύριακα που ακολούθησαν την παράνομη σύλληψη των πέντε Ελληνοκυπρίων από τις κατοχικές αρχές. Αν και ο αριθμός των διελεύσεων αυξήθηκε στη συνέχεια, παραμένει συγκριτικά μικρότερος σε σχέση με την περίοδο πριν τη σύλληψη.

Η παράνομη σύλληψη των πέντε Ελληνοκυπρίων πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου. Από τους πέντε, ο ένας «κατηγορείται» από τις κατοχικές αρχές με την «κατηγορία» της εισόδου στα κατεχόμενα «χωρίς να υποβληθεί στις διαδικασίες μετανάστευσης», ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις «κατηγορούνται» για «παροχή βοήθειας» στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Οι πέντε αναμένεται να οδηγηθούν την Πέμπτη στο «στρατιωτικό δικαστήριο» στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομία, το Σαββατοκύριακο 26-27 Ιουλίου, που ακολούθησε της «σύλληψης», οι διελεύσεις Ελληνοκυπρίων από τα οδοφράγματα προς τις κατεχόμενες περιοχές ήταν μειωμένες κατά 14,08% και έφτασαν τις 10.144, σε σύγκριση με το Σαββατοκύριακο πριν από τη σύλληψη (12-13 Ιουλίου) που ανήλθαν στις 11.806.

Οι συνολικές διελεύσεις προς τα κατεχόμενα (Ε/Κ και υπήκοοι τρίτων χωρών) σημείωσαν μείωση 4,3% εκείνο το Σαββατοκύριακο σε σύγκριση με το προηγούμενο της «σύλληψης».

Αντίστοιχα, οι διελεύσεις Τουρκοκυπρίων προς τις ελεύθερες περιοχές στις 26-27 Ιουλίου ήταν επίσης μειωμένες κατά 12,86% και έφτασαν τις 9.436, σε σύγκριση με 10.829 το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε της σύλληψης.

Οι διελεύσεις Ελληνοκυπρίων αυξήθηκαν σε απόλυτους αριθμούς τα επόμενα Σαββατοκύριακα, ωστόσο συνεχίζουν να είναι μειωμένες. Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου (2-3/8) οι διελεύσεις Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα ανήλθαν σε 11.207 και το δεύτερο (9-10/8) τις 10.869. Αν και οι αριθμοί των διελεύσεων Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα ανέκαμψαν σε σχέση με το Σαββατοκύριακο μετά τη σύλληψη, παραμένουν μειωμένοι κατά 5,07% και 7,9% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το Σαββατοκύριακο πριν τη «σύλληψη».

Συγκριτικά, το πρώτο και το δεύτερο Σαββατοκύριακο Ιουλίου είχαν περάσει τα οδοφράγματα 11.955 και 11.806 Ελληνοκύπριοι αντίστοιχα.

Ωστόσο, αν στον αριθμό των διελεύσεων προς τα κατεχόμενα προστεθούν και αυτές υπηκόων τρίτων χωρών, τότε οι αριθμοί είναι αυξημένοι τον Αύγουστο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες διελεύσεις τον Ιούλιο. Το πρώτο Σαββατοκύριακο Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18.577 διελεύσεις προς τα κατεχόμενα, ενώ το δεύτερο 17.801, καταγράφοντας αύξηση 8,86% και 4,31% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το Σαββατοκύριακο πριν τη «σύλληψη».

Τα αντίστοιχα Σαββατοκύριακα, οι διελεύσεις Τουρκοκυπρίων προς τις ελεύθερες περιοχές ήταν αυξημένες. Συγκεκριμένα, 11.923 Τουρκοκύπριοι πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές το πρώτο Σαββατοκύριακο Αυγούστου, σε σύγκριση με 10.829 το Σαββατοκύριακο πριν τη «σύλληψη», καταγράφοντας αύξηση 10,1%. Το δεύτερο Σαββατοκύριακο, πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές 10.726 Τουρκοκύπριοι, καταγράφοντας μείωση 0,95%.

Σημειώνεται ότι οι διελεύσεις ήταν μειωμένες και προς τις δύο κατευθύνσεις το Σαββατοκύριακο που πραγματοποιήθηκαν οι «συλλήψεις» (19-20 Ιουλίου), καθώς συνέπεσαν με την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Συγκεκριμένα, εκείνο το Σαββατοκύριακο πέρασαν τα οδοφράγματα 10.007 Ελληνοκύπριοι, 6.114 αλλοδαποί και 7.877 Τουρκοκύπριοι. Συγκριτικά, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (12-13 Ιουλίου) είχαν περάσει τα οδοφράγματα 11.806 Ελληνοκύπριοι, 5.258 αλλοδαποί και 10.829 Τουρκοκύπριοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»

19/01/2026

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί

19/01/2026

Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»

19/01/2026

«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση

19/01/2026

Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό

19/01/2026

Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

19/01/2026

Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή

19/01/2026

Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»

19/01/2026

Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας

19/01/2026

«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000

19/01/2026

Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ