ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης που καταδικαστεί για διπλό φόνο
Άνδρας ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών εκτελέστηκε την Τρίτη (16/7) στη Φλόριντα, στις νότιες ΗΠΑ, αυξάνοντας στις 26 τον αριθμό των εκτελέσεων που έχουν γίνει στη χώρα από την αρχή της χρονιάς, με άλλα λόγια τον υψηλότερο έπειτα από μια δεκαετία.
Άνδρας ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών εκτελέστηκε την Τρίτη (16/7) στη Φλόριντα, στις νότιες ΗΠΑ, αυξάνοντας στις 26 τον αριθμό των εκτελέσεων που έχουν γίνει στη χώρα από την αρχή της χρονιάς, με άλλα λόγια τον υψηλότερο έπειτα από μια δεκαετία.
Ο Μάικλ Μπελ, 54 ετών, εκτελέστηκε με ενέσιμες θανατηφόρες χημικές ουσίες στην πολιτειακή φυλακή Ρέιφορντ στις 18:25 (τοπική ώρα· στη 01:25 ώρα Κύπρου), σύμφωνα με την υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων της Φλόριντας.
Ο θανατοποινίτης είχε καταδικαστεί σε θάνατο για διπλό φόνο, το 1993, με θύματα τον Τζίμι Γουέστ, 23 ετών, και την Ταμέκα Σμιθ, 18 ετών, στην Τζάκσονβιλ. Κίνητρο ήταν η επιθυμία του να εκδικηθεί τον δολοφόνο του αδελφού του Θίοντορ Ράιτ, όμως αντ’ αυτού σκότωσε τον αδελφό του και νεαρή που ήταν μαζί του.
Ο Μάικλ Μπελ ήταν ανάμεσα σε περίπου τριάντα θανατοποινίτες που πέρασαν τη νεότητά τους στο διαβόητο αναμορφωτήριο Florida School of Boys, πιο γνωστό με το όνομα Ντόζερ.
Το ίδρυμα αυτό, όπου οι πράξεις βαρβαρότητας ήταν σχεδόν καθημερινές, έκλεισε το 2011, έπειτα από 111 χρόνια. Υπήρξε έμπνευση του μυθιστορήματος The Nickel Boys του συγγραφέα Κόλσον Γουάιτχεντ, που έλαβε το 2020 βραβείο Πούλιτζερ. Ανθρωπολόγοι βρήκαν εκεί το 2016 τουλάχιστον 55 ανώνυμους τάφους, ενώ οι θάνατοι στο αναμορφωτήριο εκτιμάται πως ξεπέρασαν τους εκατό.
Η εκτέλεση του Μάικλ Μπελ ήταν η 26η στις ΗΠΑ από την αρχή της χρονιάς –οκτώ από αυτές έγιναν μόνο στη Φλόριντα–, με τον αριθμό τους να είναι ο υψηλότερος από το 2015, όταν είχαν καταγραφτεί 28. Στη χώρα προβλέπεται να γίνουν άλλες τουλάχιστον εννιά ακόμη μέσα στο 2025.
«Η αύξηση των εκτελέσεων φέτος είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων κάποιων αιρετών σε μικρό αριθμό πολιτειών», εξηγούσε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα το εξειδικευμένο παρατηρητήριο Death Penalty Information Center (DPIC, «κέντρο πληροφόρησης για τη θανατική ποινή»).
Οι εκτελέσεις είναι «γεωγραφικά συγκεντρωμένες», περισσότερες από τις μισές έχουν γίνει σε μόλις 3 πολιτείες –Φλόριντα, Τέξας και Νότια Καρολίνα–, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Οι περισσότερες από τις εκτελέσεις αυτές (21) έγιναν με ενέσιμες θανατηφόρες χημικές ουσίες. Τρεις –δύο στην Αλαμπάμα, μια στη Λουιζιάνα– έγιναν με τη μέθοδο της πρόκλησης ασφυξίας λόγω εισπνοής αζώτου, εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, καθώς ειδικοί του ΟΗΕ τη χαρακτηρίζουν μορφή «βασανιστηρίου». Και δύο έγιναν από εκτελεστικά αποσπάσματα στη Νότια Καρολίνα· πριν από φέτος, η μέθοδος αυτή είχε να χρησιμοποιηθεί στη χώρα από το 2010.
Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες τρεις –Καλιφόρνια, Όρεγκον, Πενσιλβάνια– εφαρμόζεται μορατόριουμ στην εφαρμογή της, με αποφάσεις των κυβερνητών τους.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»
Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί
Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»
«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση
Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό
Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή
Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»
Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας
«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000
Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.