ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Αφίχθη στην Κύπρο πρωτοποριακή κεραία δορυφορικών δεδομένων παρατήρησης Γης

04/07/2025

Αφίχθη πρόσφατα στο Λιμάνι Λεμεσού, Κεραία του Δορυφορικού Σταθμού Λήψης Δεδομένων Παρατήρησης Γης (Data Acquisition Station – DAS).

 

Αφίχθη πρόσφατα στο Λιμάνι Λεμεσού, Κεραία του Δορυφορικού Σταθμού Λήψης Δεδομένων Παρατήρησης Γης (Data Acquisition Station – DAS), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κεραία λήψης δορυφορικών δεδομένων Παρατήρησης Γης είναι ένα προηγμένο σύστημα που χρησιμοποιείται για τη λήψη δεδομένων από δορυφόρους, οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη Γη. Η υποδομή αυτή αποτελεί βασικό εργαλείο για την παρατήρηση της Γης από το διάστημα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η Κεραία θα εγκατασταθεί στις εγκαταστάσεις της ΑΤΗΚ, σηματοδοτώντας την κορύφωση μιας πολυετούς προσπάθειας και συντονισμένης εργασίας από το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, με έδρα τη Λεμεσό.

Η εγκατάσταση υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος EXCELSIOR του Horizon 2020 (Teaming), με τη συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στο πλαίσιο του οποίου ιδρύθηκε το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ.

Ο συγκεκριμένος Δορυφορικός Σταθμός, διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά, καθώς επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη δεδομένων από τρεις διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων από δορυφόρους χαμηλής τροχιάς.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι "η σημαντική αυτή υποδομή καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενισχύοντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές δορυφορικές αποστολές".

Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε άμεση διαθεσιμότητα δορυφορικών δεδομένων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο (near real-time), συμβάλλοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, όπως φυσικές καταστροφές, θαλάσσια επιτήρηση και κλιματική παρακολούθηση.

Καταληκτικά αναφέρεται ότι η δυνατότητα εκτεταμένης κάλυψης, η υψηλή ευκρίνεια και η ταχύτητα λήψης των δεδομένων καθιστούν τη δορυφορική τηλεπισκόπηση ένα ιδιαίτερα ισχυρό και οικονομικά βιώσιμο εργαλείο για την παρατήρηση της Γης.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φόνος Δημοσθένους: Η επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας

17/10/2025

Με επίσημη ενημέρωση από την Εκπρόσωπο Τύπου κα. Κυριακή Λαμπριανίδου, η αστυνομία ξεκαθαρίζει το μέχρι στιγμής συγκεχυμένο σκηνικό σχετικά με το φόνο εκ προμελέτης του 49χρονου Σταύρου Δημοσθένους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγή δεδομένων σχετικά με τον τρόπο που τελικά γάζωσαν τον Δημοσθένους

17/10/2025

Αλλάζουν οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που δέχθηκε τα πυρά από άγνωστους ο Σταύρος Δημοσθένους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φόνος στη Λεμεσό: Θύμα ο Σταύρος Δημοσθένους

17/10/2025

Σε συναγερμό τέθηκε το πρωί της Παρασκευής η Αστυνομία της Λεμεσού, μετά από πληροφορίες για πυροβολισμούς στο ύψος Τσιρείου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καμία κατάληξη στο νομοσχέδιο κατά της βίας στα γήπεδα - Σφοδρές οι διαφωνίες

17/10/2025

Δεν υπήρξε καμία κατάληξη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την πρόληψη και την καταστολή της Βίας στα γήπεδα.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Περίπου €2.500 ο μέσος μισθός των Κυπρίων - Ποίος είναι ο κλάδος με τις υψηλότερες απολαβές;

16/10/2025

Οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων για το 2024 ήταν €2.483 σε σύγκριση με €2.363 κατά το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για το 2023 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 7,3%. Οι διάμεσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το 2024 ήταν €1.881.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές στα ωράρια: Πότε θα κλείνουν εστιατόρια, μπυραρίες και κλαμπ;

16/10/2025

Συζητήθηκε ενώπιον βουλής το νομοσχέδιο που αφορά στα ωράρια λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των κέντρων εστίασης, με φορείς να έχουν αντιδράσεις όσον αφορά τις πρόνοιες του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ινδία: Είκοσι νεκροί από πυρκαγιά σε εν κινήσει λεωφορείο - Καταστροφική η οδική ασφάλεια στη χώρα

16/10/2025

Σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εν κινήσει λεωφορείο στην Ινδία την περασμένη Τρίτη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΤΟΜ: Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στον κατάλογο επικίνδυνων προϊόντων

16/10/2025

Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ενημερώνει το κοινό, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, για οχήματα που περιλαμβάνονται κατά την 40ή και την 41η εβδομάδα του 2025 στην ιστοσελίδα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε. για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα (Safety Gate).

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ