ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ποινή κάθειρξης 16 ετών στον Αρχηγό της «μαφίας των λουκουμάδων» στη Χαλκιδική

02/07/2025

Ποινή κάθειρξης 16 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον 42χρονο, ο οποίος κατηγορείται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που προχωρούσε σε εκβιασμούς για τον έλεγχο των σημείων πώλησης λουκουμάδων σε πολυσύχναστες παραλίες της Χαλκιδικής.

 

Ποινή κάθειρξης 16 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον 42χρονο, ο οποίος κατηγορείται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που προχωρούσε σε εκβιασμούς για τον έλεγχο των σημείων πώλησης λουκουμάδων σε πολυσύχναστες παραλίες της Χαλκιδικής.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για εκβίαση κατ’ εξακολούθηση, συμμορία και άλλες κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, οδηγήθηκε στη φυλακή. Στον 42χρονο, βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ αποφασίστηκε η ποινή του να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Ο ίδιος κατηγορούνταν και για δύο ακόμα κακουργήματα – απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μικροπωλητή και εμπορία ανθρώπων, σε συνάρτηση με τις συνθήκες εργασίας αλλοδαπών μικροπωλητών – για τα οποία κρίθηκε αθώος.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν ακόμη 11 άτομα για την ίδια υπόθεση. Οι περισσότεροι αθωώθηκαν, ενώ σε κάποιους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης, οι οποίες είτε μετατράπηκαν σε χρηματικές ποινές είτε τους χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η δράση των μελών της συμμορίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Όπως είχε γράψει το protothema.gr, συμμορίες στη Χαλκιδική ανάγκαζαν αλλοδαπούς πωλητές να διαθέτουν στους λουόμενους από 500 έως 600 λουκουμάδες την ημέρα, προς δύο ευρώ τον καθένα. Τον λουκουμά τον προμηθεύονταν προς 50 λεπτά και πλήρωναν στον κάθε αλλοδαπό 50 λεπτά ανά πώληση, με αποτέλεσμα τα ημερήσια κέρδη τους να φτάνουν τα 500 με 600 ευρώ. Οι συμμορίες είχαν «μοιράσει» τις παραλίες, ωστόσο παρατηρήθηκαν περιστατικά όπου η μία ομάδα εισέβαλε στην «περιοχή» της άλλης, προκαλώντας συγκρούσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό του 2021 στη Νικήτη, όπου τέσσερα άτομα ξυλοκόπησαν έναν 44χρονο Γεωργιανό μικροπωλητή, του πέταξαν πέτρες και δεν δίστασαν να πυροβολήσουν. Επιχείρησαν να πάρουν τον κάλυκα που είχε πέσει μέσα στο Ι.Χ. του Γεωργιανού, αλλά όταν αντιλήφθηκαν ότι οι κάτοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια, τράπηκαν σε φυγή.

Ο 44χρονος είχε δηλώσει στους αστυνομικούς ότι στο παρελθόν, κατά τους θερινούς μήνες, εργαζόταν ως πωλητής λουκουμάδων σε παραλίες μεταξύ Νικήτης και Νέου Μαρμαρά, όπου υπήρχαν συνεχείς προστριβές μεταξύ πωλητών διαφορετικών ομάδων για τα «πόστα».

Σημειώνεται ότι, κατά την απολογία του, ο βασικός κατηγορούμενος αρνήθηκε το σύνολο των πράξεων που του αποδίδονται.

Η συνήγορος υπεράσπισης δύο εκ των κατηγορουμένων, Ανθούλα Ανάσογλου, δήλωσε στο protothema.gr μετά την απόφαση του δικαστηρίου: «Η απόφαση του δικαστηρίου αποδόμησε δικαίως τις κατηγορίες για τη φερόμενη "μαφία των λουκουμάδων" και απέδωσε σωστά την έννοια της συμμορίας, μετατρέποντας το κακούργημα σε πλημμέλημα. Η απόφαση προχώρησε σε απαλλαγές πολλών κατηγορουμένων, για μια δικογραφία η οποία διογκώθηκε από τις αστυνομικές αρχές.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό των εντολέων μου να μη θεωρηθούν αναγνωστέες οι επισυνδέσεις των τηλεφώνων, οι οποίες ήταν πρόχειρες, με χειρισμούς κοπτοραπτικής, αφήνοντας πολλά σημεία κενά και προσπαθώντας να δώσουν ένα νόημα που δεν υπήρχε».

Πηγή: protothema.gr 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου

04/06/2026

Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης

03/06/2026

Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών

03/06/2026

Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100

03/06/2026

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών

03/06/2026

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI

03/06/2026

Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

02/06/2026

Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»

02/06/2026

Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ