ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Επίθεση καμικάζι σε εκκλησία στη Συρία: Απορρίπτουν οι Κούρδοι την εκδοχή της Δαμασκού για τους δράστες

01/07/2025

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), παράταξη με κυρίαρχη συνιστώσα κουρδική ένοπλη οργάνωση, απέρριψαν την Τετάρτη τον ισχυρισμό της συριακής de facto κυβέρνησης κατά τον οποίο οι δράστες της επίθεσης εναντίον εκκλησίας κοντά στη Δαμασκό το Σαββατοκύριακο ήταν αλλοδαποί, όχι Σύροι, κι ότι είχαν φύγει από το στρατόπεδο Αλ Χολ (βορειοανατολικά).

 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), παράταξη με κυρίαρχη συνιστώσα κουρδική ένοπλη οργάνωση, απέρριψαν την Τετάρτη τον ισχυρισμό της συριακής de facto κυβέρνησης κατά τον οποίο οι δράστες της επίθεσης εναντίον εκκλησίας κοντά στη Δαμασκό το Σαββατοκύριακο ήταν αλλοδαποί, όχι Σύροι, κι ότι είχαν φύγει από το στρατόπεδο Αλ Χολ (βορειοανατολικά).

Με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι ΣΔΔ απέρριψαν την ανακοίνωση αυτή του Υπουργείου Εσωτερικών στη Δαμασκό, χαρακτηρίζοντάς τη «λανθασμένη» και τονίζοντας πως «δεν βασίζεται σε γεγονότα, ούτε πραγματικά περιστατικά».

Το στρατόπεδο Αλ Χολ ελέγχεται από τις ΣΔΔ. Σε αυτό κρατούνται το τρέχον διάστημα κάπου 40.000 άνθρωποι,στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, που φέρονται είτε να είναι συγγενείς μελών, ή να ανήκουν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η επίθεση δυο καμικάζι την Κυριακή εναντίον του ελληνορθόδοξου ναού του Προφήτη Ηλία, νότια της Δαμασκού, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 πιστοί και να τραυματιστούν άλλοι 63, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι ΣΔΔ αντέτειναν πως μετά τις ανακοινώσεις αυτές, έκαναν «διεξοδική εξέταση και έρευνα» που δεν επέτρεψε να βρεθεί καμία απόδειξη πως έφυγαν αλλοδαποί από το στρατόπεδο τους τελευταίους μήνες.

«Η έρευνα επιβεβαίωσε πως οι μόνοι άνθρωποι που εγκατέλειψαν το στρατόπεδο την περίοδο αυτή ήταν Σύροι» και ότι η απελευθέρωσή τους έγινε «κατόπιν αιτημάτων της κυβέρνησης της Δαμασκού», σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους. Αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι Ιρακινοί, που επαναπατρίστηκαν από τις αρχές της Βαγδάτης, κατά την ίδια πηγή.

Στο στρατόπεδο «δεν βρίσκονται ξένοι τρομοκράτες», επέμειναν οι ΣΔΔ.

Η παράταξη αυτή, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ το 2019, επαναβεβαίωσε πως συνεργάζεται με τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία.

Οι ΣΔΔ κάλεσαν τις νέες αρχές στη Δαμασκό να διενεργήσουν διαφανή και αξιόπιστη έρευνα για την επίθεση και να δημοσιοποιήσουν τα ευρήματα καθώς «θρηνούμε τα θύματα». «Μόνο προσέγγιση βασισμένη σε γεγονότα», πρόσθεσαν, «μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων τραγωδιών».

Ο αριθμός των χριστιανών, οι οποίοι αποτελούσαν άλλοτε το 10% του πληθυσμού της Συρίας, έχει μειωθεί θεαματικά, έπειτα από χρόνια πολέμου και διωγμών. Απομένουν πάντως αρκετοί σε αστικά κέντρα, ιδίως στη Δαμασκό και στο Χαλέπι, σε μικτές κοινότητες.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πότε θα καταβληθεί ο 12ος και ο 13ος μισθός;

03/12/2025

Στις 29/12/2025 θα καταβληθούν οι 13οι μισθοί μετά από έγκριση του Υπουργού Οικονομικών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
New York Times: Υπόμνημα της FDA συνδέει θανάτους παιδιών με τα εμβόλια COVID-19

03/12/2025

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποστηρίζει σε εσωτερικό υπόμνημα ότι τουλάχιστον 10 παιδιά είναι πιθανόν να πέθαναν λόγω του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έρχονται αλλαγές στο αφορολόγητο και στις φορολογικές κλίμακες

03/12/2025

Περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος από τις €21.500 που προτείνεται στη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και αλλαγή των φορολογικών κλιμάκων, ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ορισμένα κόμματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ για κάτοικο Λάρνακας: Εντόπισε στη βαλίτσα νεκρού συγγενή του πιστόλι και χειροβομβίδες

03/12/2025

Χειροβομβίδες, εκρηκτικά, πυρομαχικά και ένα πιστόλι εντόπισε ανάμεσα σε άλλα, πολίτης της Λάρνακας σε βαλίτσα νεκρού συγγενή του και τα παρέδωσε στην Αστυνομία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θύμα διαφημιστικής απάτης 71χρονη στην Πάφο - Της άδειασαν τον τραπεζικό της λογαριασμό

03/12/2025

Κάτοικος Πάφου, προχώρησε σε καταγγελία τον περασμένο Σεπτέμβριο αφού ακολούθησε διαδικτυακή διαφήμιση, μέσω της οποίας εμφανιζόταν πρόσωπο να προωθεί δήθεν κρατική επενδυτική πλατφόρμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπρια εγκατάσταση έξυπνων μετρητών τον Δεκέμβριο

03/12/2025

Συνεχίζεται για όλο τον Δεκέμβριο η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε Παγκύπρια βάση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΑ Λεμεσού και Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή σύσκεψη για καίρια ζητήματα

02/12/2025

O Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού κ. Γιάννης Τσουλόφτας μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα Διευθυντικά Στελέχη του Οργανισμού, είχαν την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου συνάντηση με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χαράλαμπο Χριστοφίνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώθηκαν οι νέοι Διευθυντές των Υπουργείων και Υφυπουργείων – Aυτή είναι η λίστα με τα ονόματα

02/12/2025

Ανακοινώθηκαν οι νέοι Διευθυντές των Υπουργείων και Υφυπουργείων μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αιτήματα Αρμεύτη: Κάμερες σε πάρκα και αύξηση αστυνόμευσης στη Λεμεσό

02/12/2025

Θέματα που άπτονται της αστυνόμευσης και της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών απασχόλησαν πρωινή σύσκεψη μεταξύ των δημοτικών αρχών της Λεμεσού και του νέου Αστυνομικού Διευθυντή στην πόλη, Στέλιου Αριστείδου.


Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ