ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ακάμας: Χάθηκε εγγυητική €1εκ. από αμέλεια του Τμήματος Δασών

25/06/2025

Χάθηκε εγγυητική €1εκ. από αμέλεια του Τμήματος Δασών για τον Ακάμα αποκαλύπτει νέα Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

 

Χάθηκε εγγυητική €1εκ. από αμέλεια του Τμήματος Δασών για τον Ακάμα αποκαλύπτει νέα Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σημαντικά ερωτήματα για τη διαχείριση δημόσιων πόρων και τη νομιμότητα διαδικασιών στον ευαίσθητο οικολογικά Ακάμα εγείρει η νέα Ειδική Έκθεση ΤΔ/02/2025 της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. 

Η έκθεση εξετάζει τέσσερις συμβάσεις του Τμήματος Δασών (ΤΔ), σχετικές με το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 16,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Χρονικές καθυστερήσεις και απώλεια δημόσιου χρήματος
Το πιο ανησυχητικό εύρημα αφορά τη σύμβαση για τη βελτίωση του κύριου οδικού δικτύου του Πάρκου (Φάση Α’), όπου το ΤΔ απέτυχε να τερματίσει εγκαίρως το συμβόλαιο με εργολάβο που δεν τηρούσε τις υποχρεώσεις του. Η καθυστέρηση οδήγησε σε επιπλέον κόστος ύψους €500.000 και απώλεια κρατικών εγγυήσεων €1 εκατ., ενώ το έργο έμεινε ανολοκλήρωτο.

Μελέτες χωρίς εποπτεία, απευθείας αναθέσεις και νομικές παραβιάσεις
Η μελέτη του οδικού έργου δεν περιλάμβανε πρόνοια για επίβλεψη, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί νέα σύμβαση με τον ίδιο ανάδοχο – μέσω απευθείας ανάθεσης και χωρίς ανοικτό διαγωνισμό, κάτι που παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία. Παρόμοια πρακτική εφαρμόστηκε και για την παρακολούθηση του έργου, χωρίς να τεκμηριώνεται η νομιμότητα της επιλογής.

Αυξήσεις κόστους άνω του 135% στους κόμβους υποδομών
Για την κατασκευή 14 κόμβων διαχείρισης στο Πάρκο, οι συμβάσεις προκηρύχθηκαν χωρίς προηγούμενη περιβαλλοντική γνωμάτευση. Αυτό οδήγησε σε σοβαρές τροποποιήσεις, αυξάνοντας το κόστος κατά 135,3%, με χρονική καθυστέρηση σχεδόν 90% πέραν της αρχικής διάρκειας.

Γενικά Συμπεράσματα: Έλλειψη σχεδιασμού και συστηματικά λάθη
Η Ελεγκτική Υπηρεσία καταλήγει πως υπήρξαν συστηματικές ελλείψεις στον προγραμματισμό, στη διαχείριση και στην τήρηση του νομικού πλαισίου. Οι διαδικασίες του ΤΔ δεν διασφάλισαν ούτε τη διαφάνεια ούτε το δημόσιο συμφέρον, και η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τρόπο που διαχειρίζονται τέτοιου είδους έργα.

Εν αναμονή της περιβαλλοντικής αξιολόγησης
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παρών έλεγχος δεν περιλάμβανε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για τις οποίες ετοιμάζεται ξεχωριστή έκθεση. Εντωμεταξύ, οι εργασίες έχουν ανασταλεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λόγω των οικολογικών ενστάσεων που προέκυψαν.

Βρείτε ΕΔΩ ολόκληρη την Έκθεση

Πηγή: omegalive.com.cy

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου

04/06/2026

Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης

03/06/2026

Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών

03/06/2026

Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100

03/06/2026

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών

03/06/2026

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI

03/06/2026

Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

02/06/2026

Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»

02/06/2026

Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ