ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Αλλάξτε κωδικούς τώρα! Διέρρευσαν 16 δισ. κωδικοί από Facebook, Google και άλλες εταιρείες: Συστάσεις προστασίας

23/06/2025

Ερευνητές του Cybernews, εντόπισαν τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

 

Ερευνητές του Cybernews, εντόπισαν τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. 

Συγκεκριμένα, 16 δισεκατομμύρια κωδικοί και διαπιστευτήρια πρόσβασης έχουν εκτεθεί από online υπηρεσίες όπως Apple, Google, Facebook, Telegram, GitHub, αλλά και κρατικές πλατφόρμες.

Το Forbes επισήμανε ότι η διαρροή έχει προκαλέσει συναγερμό σε κυβερνήσεις και τεχνολογικούς κολοσσούς: η Google καλεί δισεκατομμύρια χρήστες να αλλάξουν κωδικούς, ενώ το FBI προειδοποιεί τους Αμερικανούς να μην ανοίγουν ύποπτα SMS με ύποπτους συνδέσμους.

Οι ειδικοί του Cybernews εντόπισαν 30 ξεχωριστές βάσεις δεδομένων, καθεμία με δεκάδες εκατομμύρια έως και 3,5 δισεκατομμύρια εγγραφές. Οι 29 από αυτές δεν είχαν καταγραφεί ποτέ ξανά, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για πρόσφατη και πρωτογενή διαρροή – όχι απλώς ανακύκλωση παλαιότερων παραβιάσεων.

Κίνδυνοι από τη διαρροή και εκμετάλλευση των δεδομένων
Σύμφωνα με τους ερευνητές «αυτό δεν είναι απλώς διαρροή, είναι ένας χάρτης για μαζική εκμετάλλευση. Πρόκειται για λειτουργικές, επικίνδυνες πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα σε phishing και επιθέσεις κατάληψης λογαριασμών».

Οι πιο πολλοί από τους κωδικούς είχαν μορφή URL, συνοδευόμενοι από όνομα χρήστη και κωδικό, επιτρέποντας πρόσβαση σε σχεδόν κάθε γνωστή διαδικτυακή υπηρεσία. Με το πιο ανησυχητικό να είναι ότι οι βάσεις δεδομένων έμειναν προσβάσιμες για μικρό χρονικό διάστημα, αρκετό ώστε να τις εντοπίσουν οι ερευνητές, αλλά όχι αρκετό για να διαπιστωθεί ποιος τις διαχειριζόταν.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η διαρροή προέρχεται από τη δράση πολλαπλών εργαλείων υποκλοπής (infostealers), αλλά είναι αδύνατον να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός λογαριασμών ή ατόμων που επηρεάστηκαν.

Συστάσεις για προστασία και διαχείριση κινδύνου
Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση εφαρμογών διαχείρισης κωδικών, την αποφυγή κοινοποίησης διαπιστευτηρίων και αυξημένη προσοχή σε ειδοποιήσεις για παραβιάσεις. Το μέγεθος και η «φρεσκάδα» των δεδομένων καθιστούν τη διαρροή εξαιρετικά επικίνδυνη.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο

21/07/2026

Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού

21/07/2026

Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

21/07/2026

Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση

20/07/2026

Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προκλητική ανάρτηση Ερντογάν ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

20/07/2026

Με αναφορές σε «γιορτή Ειρήνης και Ελευθερίας» και τη δέσμευση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους, ήταν η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα της 52ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διέλευση ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο - Ενεργοποίηση του Ενιαίου δόγματος κατά των τουρκικών προκλήσεων

20/07/2026

Πενήντα δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η επέτειος της 20ής Ιουλίου εξακολουθεί να αποτελεί ημέρα βαθιάς ιστορικής μνήμης για τον ελληνισμό. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στον κυπριακό ουρανό και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου αναδεικνύουν τη σημασία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Στη δημοσιότητα το πόρισμα – Δεν προκύπτει ευθύνη από τους εμπλεκόμενους Κύπριους «πρωταγωνιστές»

20/07/2026

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή για την υπόθεση VideoGate, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στην πλατφόρμα Χ στις αρχές του 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Η μνήμη παραμένει ζωντανή»: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη μαύρη επέτειο των 52 ετών από την εισβολή στην Κύπρο

20/07/2026

Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 ετών από την τουρκική εισβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει την προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
52 χρόνια από την τουρκική εισβολή - Χριστοδουλίδης: «Η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% της πατρίδας μας»

20/07/2026

Το δικό του μήνυμα για τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος «κείται πλησίον»: Το μήνυμα του Νίκου Δένδια για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής

20/07/2026

Με αφορμή τα 52 χρόνια από την εισβολή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει τη στήριξη της Αθήνας και το δόγμα της έμπρακτης εθνικής ετοιμότητας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ