ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ερευνήτρια του ΤΕΠΑΚ συμμετείχε σε διεθνές σεμινάριο στην Κίνα
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) συμμετείχε στο «Σεμινάριο για Πανεπιστημιακούς Διδάσκοντες/ουσες από Χώρες της Πρωτοβουλίας Belt and Road», που πραγματοποιήθηκε στο Northeast Normal University (NENU) στην πόλη Changchun της Κίνας, από τις 28 Απριλίου έως τις 18 Μαΐου 2025. Το ΤΕΠΑΚ εκπροσώπησε η ερευνήτρια Ειρήνη Χρήστου, η οποία συμμετείχε σε μια πολυπολιτισμική ομάδα 27 συμμετεχόντων/ουσών από 10 χώρες και 4 ηπείρους.
Αυτό το σεμινάριο 21 ημερών, το οποίο χρηματοδοτήθηκε πλήρως από το Υπουργείο Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κίνας στην Κύπρο και του Ινστιτούτου Κομφούκιος του ΤΕΠΑΚ, σχεδιάστηκε με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των πανεπιστημίων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος». Με την αγγλική ως γλώσσα επικοινωνίας, το σεμινάριο προσέφερε ένα δυναμικό συνδυασμό διαλέξεων, θεματικών συζητήσεων, ακαδημαϊκών συμποσίων και πολιτιστικών εμπειριών.
Οι συμμετέχοντες/ουσες εξερεύνησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επικεντρώνονταν στην εξέλιξη της παγκόσμιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της ψηφιακής ενσωμάτωσης στην πανεπιστημιακή διδασκαλία, της εκπαιδευτικής πολιτικής και διαχείρισης, της εκπαιδευτικής ψυχολογίας και του ρόλου της στη διδασκαλία, καθώς και της ποσοτικής μεθοδολογίας έρευνας στην εκπαίδευση.
Εκτός από τις ακαδημαϊκές συνεδρίες, το σεμινάριο έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε οικονομικά μειονεκτικές περιοχές, στην επαγγελματική
ανάπτυξη των πανεπιστημιακών διδασκόντων/ουσών και στρατηγικές για την ενίσχυση των ερευνητικών ικανοτήτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το σεμινάριο συγκέντρωσε με επιτυχία εκπαιδευτικούς και ερευνητές/τριες από ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών υποβάθρων, δημιουργώντας μια πλατφόρμα για διεθνή διάλογο και
αμοιβαία μάθηση. Αυτή η διαπολιτισμική συνεργασία υπογράμμισε τις κοινές προκλήσεις και τις αμοιβαίες ευκαιρίες για την προώθηση των παγκόσμιων προτύπων εκπαίδευσης.
Πέρα από τον ακαδημαϊκό εμπλουτισμό, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κίνας μέσω επισκέψεων σε
εμβληματικά μνημεία όπως το Σινικό Τείχος, ο Πύργος Τηλεόρασης της Σαγκάης, διάφορα μουσεία και Πανεπιστήμια. Αυτές οι επισκέψεις όχι μόνο ενίσχυσαν την
πολιτιστική κατανόηση, αλλά και εμβάθυναν τις επαγγελματικές σχέσεις με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Κίνα.
Η ερευνήτρια του ΤΕΠΑΚ, Ειρήνη Χρήστου, περιέγραψε την εμπειρία ως «μια εξαιρετική ευκαιρία για ακαδημαϊκή ανάπτυξη και διαπολιτισμική ανταλλαγή», υπογραμμίζοντας την έμφαση του σεμιναρίου στη συνεργασία, την καινοτομία και την συμπεριληπτική εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι ήταν μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία, όπου οι συμμετέχοντες/ουσες όχι μόνο έμαθαν για το εκπαιδευτικό σύστημα και τις μεταρρυθμίσεις στην Κίνα και τις εκπαιδευτικές μεθοδολογίες, αλλά παρακολούθησαν επίσης ενδιαφέρουσες διαλέξεις από αφοσιωμένους διδάσκοντες/ουσες Πανεπιστημίων, επισκέφθηκαν πανεπιστήμια, μουσεία και αξιοθέατα της Κίνας. Το σεμινάριο αυτό ανοίγει τις πόρτες για μελλοντικές συνεργασίες με την Κίνα, το πανεπιστήμιο NENU και μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών. Η Ειρήνη τόνισε επίσης ότι όλα ήταν εξαιρετικά καλά οργανωμένα από τους συντονιστές και ότι οι βοηθοί (η ομάδα του γραφείου του σεμιναρίου) ήταν εξαιρετικά φιλικοί και πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν. Ανταποκρίνονταν πάντα σε οποιαδήποτε ερωτήματα με χαμόγελο. Η υποστήριξή τους έκανε την όλη εμπειρία ακόμα πιο ευχάριστη και ομαλή! «Ειλικρινά, τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν μια τόσο απίστευτη και μοναδική εμπειρία. Είναι κάτι που θα κουβαλάω
μαζί μου για πολύ καιρό». Η πρωτοβουλία αυτή απέδειξε πώς η παγκόσμια ανταλλαγή γνώσεων μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα, χτίζοντας γέφυρες για μακροπρόθεσμες
ακαδημαϊκές συνεργασίες.
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου παραμένει προσηλωμένο στη συμμετοχή σε τέτοιες διεθνείς συνεργασίες, ενισχύοντας τον ρόλο του στη διαμόρφωση μιας πιο διασυνδεδεμένης και ενημερωμένης παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους
Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών
Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών
Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών
Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»
Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό
Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο
Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.