ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Λεμεσός στην Πρωτοπορία του Ευρωπαϊκού Διαλόγου και της Συνεργασίας
Ολοκλήρωση Μήνα Ευρώπης με σημαντικές δράσεις και διακρατικές συνέργειες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Λεμεσό ο Μήνας Ευρώπης, μια περίοδος γεμάτη δράσεις, συνέργειες και καινοτομία, που ανέδειξε τη δυναμική παρουσία της πόλης στον ευρωπαϊκό χάρτη.
Στην τελική δημοσιογραφική διάσκεψη την Τρίτη 27 Μαΐου, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ευρωπαίων εταίρων, παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Γιάννης Αρμεύτης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου, κ. Μιχάλης Φελλάς και η εκπρόσωπος του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων – Εθνικό Σημείο Επαφής CERV Κύπρου, κα Παντέλια Βυρίδη.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Γιάννης Αρμεύτης, τόνισε πως η Λεμεσός δεν βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης – είναι η ίδια Ευρώπη. «Η πόλη μας συμμετέχει ενεργά στον ευρωπαϊκό διάλογο, μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών, έργων βιωσιμότητας και πρωτοβουλιών ενδυνάμωσης της νεολαίας», δήλωσε. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ευρωπαϊκό έργο NEXT, το οποίο δίνει φωνή στους νέους που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, προσφέροντάς τους εργαλεία συμμετοχής και έκφρασης.

Η θεματική της διακρατικής συνάντησης, «Ενδυνάμωση των Νέων μέσα από τις Δημιουργικές Τέχνες», ανέδειξε τον πολιτισμό ως μέσο κοινωνικού μετασχηματισμού. Η Λεμεσός – από την αρχαία κληρονομιά έως τη σύγχρονη street art – καλλιεργεί την τέχνη ως πυλώνα ταυτότητας και συμμετοχής.
Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Φελλάς παρουσίασε τον πλούτο των ευρωπαϊκών δράσεων στις οποίες συμμετέχει ο Δήμος. Με ενεργή παρουσία σε 10 ευρωπαϊκά έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,7 εκατ. ευρώ, η Λεμεσός καινοτομεί σε τομείς όπως η βιώσιμη αστική ανάπτυξη, η ενεργειακή μετάβαση και η κυκλική οικονομία.

Ξεχώρισαν οι παρεμβάσεις των έργων LC3 και Eupolis, τα οποία εστιάζουν σε λύσεις για την αντιμετώπιση της αστικής θερμικής επιβάρυνσης και τον αειφόρο σχεδιασμό. Παράλληλα, η συμμετοχή στα έργα LIFE-IP CYzero WASTE, RenoInGR και DECARBONLIM επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Δήμου στην ευρωπαϊκή πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, ειδικά ως μέλος της αποστολής των «100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων».
Η Λεμεσός ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την προσβασιμότητα μέσω των προγραμμάτων EMPOWER WOMEN και NEXT, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται να φιλοξενήσει δράσεις στο πλαίσιο του POLICYMIX4MOBILITY και του METACCAZE, με στόχο την προώθηση της πολυτροπικής κινητικότητας και της έξυπνης μεταφοράς.
Τέλος, με το έργο EcoZani, η πόλη διερευνά τρόπους για να καταστήσει τις πολιτιστικές διοργανώσεις της – όπως το Καρναβάλι – πιο φιλικές προς το περιβάλλον, ενισχύοντας τον φάκελο διεκδίκησης του τίτλου Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Κλείνοντας, οι ομιλητές ευχαρίστησαν τους πολίτες και τους νέους της πόλης, ιδιαίτερα τους μαθητές πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ενεργή συμμετοχή τους. «Η Ευρώπη δεν χτίζεται μόνο στις Βρυξέλλες», υπογράμμισε ο κ. Αρμεύτης, «αλλά σε κάθε σχολείο, σε κάθε πολιτιστικό χώρο, σε κάθε πόλη που επιλέγει να συμμετέχει».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εφιάλτης σε πτήση προς Τόκιο: Αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών (ΒΙΝΤΕΟ)
Έναν πραγματικό εφιάλτη έζησαν οι επιμένοντες αεροπλάνου που εκτελούσε πτήση προς Τόκιο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν το αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών λόγω μηχανικής βλάβης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωνάζουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού για σοβαρή υποστελέχωση
Σοβαρή υποστελέχωση καταγγέλλουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα απάτη με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων: Οι αρχές συστήνουν προσοχή στο κοινό
Προσοχή συστήνει στο κοινό η αστυνομία για νέα απάτη με σκοπό την απόσπαση χρημάτων με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλή διεθνής διάκριση για τον Αλέξανδρο Χατζηκώστα, υποψήφιο διδάκτορα του ΑΠΘ
Ο ελληνοκύπριος υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηκώστας, διακρίθηκε διεθνώς για το έργο του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS για εξοικονόμηση ενέργειας
Ο ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS, που πραγματοποιήθηκε στις 17 – 18 Ιουνίου 2025 στο νησί Κως, το οποίο υλοποιείται στο
πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΕΟΑ Λεμεσού μειώνει τα κόστη και ρυπαίνει λιγότερο με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA) Λεμεσού ως ένας κατεξοχήν περιβαλλοντικός Οργανισμός, έχει υιοθετήσει ενεργά τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέγαρα: «Έσφαξε την οικογένειά του γιατί δεν του έδιναν λεφτά» - Με ποινικό παρελθόν ο 37χρονος
Ο 37χρονος που μαχαίρωσε στα Μέγαρα την 71χρονη μητέρα του, την αδερφή του και τον θείο του στα Μέγαρα αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ ήταν και επί σειρά ετών χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη φυλακή 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην του
Πίσω από τα κάγκελα ο 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην συμβίας του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκκωφαντικό “ΌΧΙ” στη μείωση ποινής 36χρονου που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης
Απορρίφθηκε η έφεση που κατέθεσε 36χρονος καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης, με την οποία ζητούσε να επανεξεταστεί η καταδίκη και η ποινή 2,5 ετών που του επιβλήθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έπιασαν «στον ύπνο» ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου: Έκλεψαν αλυσίδες και έγιναν άφαντοι
Στον ύπνο έπιασαν ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου, κλέβοντας χρυσαφικά κάτω από τη μύτη της.