ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Αξιολόγηση και Πιστοποίηση Χαλλουμιού: Επιστημονικές Προσεγγίσεις για την Προστασία της Ποιότητας από το ΤΕΠΑΚ

30/04/2025

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Απριλίου, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση με θέμα την οργανοληπτική αξιολόγηση του Χαλλουμιού, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος "Χαλλούμι ΠΟΠ - ID που στοχεύει στην ενίσχυση των ελέγχων και την καθιέρωση του προϊόντος ως αυθεντικού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

 

Το διετές πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του ΤΕΠΑΚ, του Γενικού Χημείου του
Κράτους και του Τμήματος Γεωργίας

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γαλακτοκομίας του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Φώτης Παπαδήμας, ανέφερε ότι στόχος του
έργου είναι η επιστημονική τεκμηρίωση και ενίσχυση της πιστοποίησης του χαλλουμιού ΠΟΠ, μέσω ανάπτυξης σύγχρονων εργαλείων ελέγχου και η δημιουργία της πρώτης
επίσημης ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης του προϊόντος.

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε σε δύο μη εξειδικευμένες οργανοληπτικές δοκιμές με συμμετοχή καταναλωτών: το CATA-test (Check-All-That-Apply) και το Triangle test (Τριγωνική Δοκιμή).


Στο πρώτο τεστ, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δοκιμάσουν δύο διαφορετικά δείγματα χαλλουμιού και να επιλέξουν από μια προκαθορισμένη λίστα περίπου 20 χαρακτηριστικών – όπως γεύση, άρωμα, υφή και δομή – αυτά που περιγράφουν καλύτερα το κάθε προϊόν.

Στο δεύτερο τεστ, οι καταναλωτές δοκίμασαν τρία δείγματα, εκ των οποίων τα δύο ήταν πανομοιότυπα και το τρίτο διαφορετικό. Ζητήθηκε να αναγνωρίσουν το
διαφοροποιημένο δείγμα, κάτι που θα επιτρέψει την περαιτέρω εμβάθυνση σε διαφορές προϊόντων με βάση αντικειμενικά κριτήρια.

Η παρούσα φάση αφορά την προκαταρκτική συλλογή δεδομένων που θα τροφοδοτήσουν τις επόμενες ερευνητικές δράσεις του προγράμματος. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμας, τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η εκπαίδευση μιας επιστημονικής ομάδας αξιολογητών, η οποία θα συνεχίσει τις αναλύσεις σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει συνεργασία με το ιταλικό ερευνητικό κέντρο Corfilac από τη Σικελία, το οποίο διαθέτει τεχνογνωσία σε ανάλογες αξιολογήσεις ΠΟΠ προϊόντων.

Παράλληλα, βασική επιδίωξη αποτελεί η ανάπτυξη μεθοδολογίας χημικής ανάλυσης για την ανίχνευση μη επιτρεπόμενων συστατικών, με έμφαση στη σκόνη γάλακτος, η οποία
απαγορεύεται στο ΠΟΠ χαλλούμι. Αν και πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που καταναλώνεται ευρέως, η χρήση του στο Χαλλούμι αντιβαίνει τις προδιαγραφές και συνεπάγεται νοθεία, καθώς υποκαθιστά το φρέσκο γάλα και μειώνει την ποιότητα.


Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμας, το ΤΕΠΑΚ έχει αναλάβει την παραγωγή αυθεντικών δειγμάτων σε εργαστηριακές συνθήκες, τα οποία στη συνέχεια αναλύονται
από το Γενικό Χημείο του Κράτους μέσω ισοτοπικής ανάλυσης – μεθοδολογία που έχει εφαρμοστεί επιτυχώς σε άλλα τρόφιμα, όπως το μέλι και η πατάτα. Δείγματα στέλνονται
επίσης και σε συνεργάτες του εξωτερικού για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων.

Ο κ. Παπαδήμας στάθηκε στη στρατηγική σημασία του Χαλλουμιού για την κυπριακή οικονομία, καθώς οι εξαγωγές ανέρχονται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Γι’ αυτό, η διασφάλιση της ποιότητας και της γνησιότητας του προϊόντος δεν είναι μόνο επιστημονικό ή εμπορικό ζήτημα, αλλά και εθνική προτεραιότητα, σημείωσε.
Η πιστοποίηση ΠΟΠ συνοδεύεται από αυστηρές προδιαγραφές, που πρέπει να τηρούνται από όλους τους κρίκους της αλυσίδας – από τους παραγωγούς γάλακτος και τους τυροκόμους μέχρι τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Παρόλο που οι διοικητικοί έλεγχοι παρέχουν ένα πρώτο επίπεδο εποπτείας, δεν μπορούν να εγγυηθούν αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα χωρίς τη συνδρομή χημικών αναλύσεων, τόνισε ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ.


Το πρόγραμμα ερευνά και άλλες πιθανές πρακτικές νοθείας πέραν της σκόνης γάλακτος – όπως η χρήση φυτικών ελαίων – και ενισχύει τη βεβαιότητα πως η διατήρηση της ποιότητας του Χαλλουμιού είναι συλλογική ευθύνη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμας, έχουν συνειδητοποιήσει πως η επιτυχία του ΠΟΠ
εγχειρήματος είναι μονόδρομος.

«Αν δεν προστατεύσουμε μόνοι μας το προϊόν μας, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας», δήλωσε με νόημα, καταλήγοντας πως στόχος είναι η ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας
ελέγχου που θα επιτρέπει την 100% διασφάλιση της αυθεντικότητας του χαλλουμιού.

Με δράσεις όπως η σημερινή, το ΤΕΠΑΚ επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως πυλώνας αγροδιατροφικής καινοτομίας και διασφάλισης της ποιότητας στην Κύπρο. Η επόμενη
μεγάλη φάση του project αναμένεται με ενδιαφέρον το προσεχές καλοκαίρι, με την εκπαίδευση της πρώτης ομάδας αξιολογητών.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φόνος Δημοσθένους: Η επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας

17/10/2025

Με επίσημη ενημέρωση από την Εκπρόσωπο Τύπου κα. Κυριακή Λαμπριανίδου, η αστυνομία ξεκαθαρίζει το μέχρι στιγμής συγκεχυμένο σκηνικό σχετικά με το φόνο εκ προμελέτης του 49χρονου Σταύρου Δημοσθένους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγή δεδομένων σχετικά με τον τρόπο που τελικά γάζωσαν τον Δημοσθένους

17/10/2025

Αλλάζουν οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που δέχθηκε τα πυρά από άγνωστους ο Σταύρος Δημοσθένους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φόνος στη Λεμεσό: Θύμα ο Σταύρος Δημοσθένους

17/10/2025

Σε συναγερμό τέθηκε το πρωί της Παρασκευής η Αστυνομία της Λεμεσού, μετά από πληροφορίες για πυροβολισμούς στο ύψος Τσιρείου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καμία κατάληξη στο νομοσχέδιο κατά της βίας στα γήπεδα - Σφοδρές οι διαφωνίες

17/10/2025

Δεν υπήρξε καμία κατάληξη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την πρόληψη και την καταστολή της Βίας στα γήπεδα.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Περίπου €2.500 ο μέσος μισθός των Κυπρίων - Ποίος είναι ο κλάδος με τις υψηλότερες απολαβές;

16/10/2025

Οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων για το 2024 ήταν €2.483 σε σύγκριση με €2.363 κατά το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για το 2023 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 7,3%. Οι διάμεσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το 2024 ήταν €1.881.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές στα ωράρια: Πότε θα κλείνουν εστιατόρια, μπυραρίες και κλαμπ;

16/10/2025

Συζητήθηκε ενώπιον βουλής το νομοσχέδιο που αφορά στα ωράρια λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των κέντρων εστίασης, με φορείς να έχουν αντιδράσεις όσον αφορά τις πρόνοιες του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ινδία: Είκοσι νεκροί από πυρκαγιά σε εν κινήσει λεωφορείο - Καταστροφική η οδική ασφάλεια στη χώρα

16/10/2025

Σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εν κινήσει λεωφορείο στην Ινδία την περασμένη Τρίτη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΤΟΜ: Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στον κατάλογο επικίνδυνων προϊόντων

16/10/2025

Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ενημερώνει το κοινό, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, για οχήματα που περιλαμβάνονται κατά την 40ή και την 41η εβδομάδα του 2025 στην ιστοσελίδα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε. για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα (Safety Gate).

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ