ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΤΕΠΑΚ: Αναβίωση της κυπριακής αυτόχθονης μέλισσας: Καινοτόμος συνεργασία για την διατήρηση και ταυτοποίηση της φυλής
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), μέσω του Εργαστηρίου Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας υπό την ακαδημαϊκή ευθύνη του Καθηγητή Δημήτρη Τσάλτα, ξεκίνησε μια νέα συνεργασία με την εταιρεία «Μιχάλης Φιλίππου και Υιοί (Μελισσοκομία) Λτδ» και με την υποστήριξη του κυπριακού μελιού «Όρος Μαχαιρά».
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη ενός πρωτοκόλλου ταυτοποίησης που θα επιτρέπει τη διάκριση της κυπριακής αυτόχθονης μέλισσας (Apis mellifera cypria) από άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Η έρευνα υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου CYpria υπό την καθοδήγηση της μεταδιδακτορικής ερευνήτριας Δρ. Μαμαντία Κωνσταντίνου και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα InnoVouchers (INNOVOUCHERS/0524/0166) του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).
Η καινοτόμος αυτή συνεργασία στοχεύει στη διατήρηση της μοναδικής αυτής φυλής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προστασία και ανάδειξη της αυθεντικότητας και της ποιότητας του κυπριακού μελιού. Η κυπριακή μέλισσα απειλείται με εξαφάνιση λόγω της υβριδοποίησης και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων, παρόλο που είναι προσαρμοσμένη στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, καθίσταται αναγκαία η δημιουργία μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης μεθόδου ταυτοποίησης. Το πρωτόκολλο ταυτοποίησης που αναπτύσσεται θα δώσει στους ντόπιους μελισσοκόμους τα απαραίτητα εργαλεία για την προστασία και προώθηση της κυπριακής μέλισσας, ενισχύοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του πληθυσμού της και την παραγωγή ποιοτικού, τοπικά παραγόμενου μελιού.
Αυτή η συνεργασία αποτυπώνει τη δέσμευση όλων των εταίρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αειφόρο μελισσοκομία και την προστασία της φυσικής
κληρονομιάς της Κύπρου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Καθηγητή Δημήτρη Τσάλτα στο [email protected] ή στο 25002545.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόκληση από τον επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων για την επέτειο της τουρκικής εισβολής
Με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ülkü Ocakları (Γκρίζοι Λύκοι), Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ, πραγματοποίησε συμβολική δράση στη Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για το ψευδοκράτος και την τουρκική παρουσία στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σίγησε η «μούσα» του Χιώτη: Το τελευταίο αντίο στην εμβληματική Μαίρη Λίντα
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η Μαίρη Λίντα. Η σπουδαία ερμηνεύτρια και μούσα του Μανώλη Χιώτη άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο ελληνικό τραγούδι.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σειρά παρατυπιών στη διαχείριση προσωπικού του Δήμου Λεμεσού – Στο επίκεντρο υπερωρίες, μετατάξεις και προσλήψεις
Διαχρονικές αποκλίσεις από το νομοθετικό πλαίσιο εντόπισε ο Γ. Ελεγκτής στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεωπολιτικά παιχνίδια στην Ουάσιγκτον: Η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ - Ριάντ και ο εμπλουτισμός ουρανίου
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοινώνει ευρεία πυρηνική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, επιτρέποντας τον εγχώριο εμπλουτισμό ουρανίου. Η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις στο Κογκρέσο, αναδιατάσσοντας τις περιφερειακές ισορροπίες.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε ισχύ πορτοκαλί προειδοποίηση για ακραία ζέστη – Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία στο εσωτερικό
Πορτοκαλί προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία τίθεται σε ισχύ σήμερα από το μεσημέρι μέχρι και τις 5 το απόγευμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2026 – Πάνω από 3.100 θέσεις σε ΑΕΙ Κύπρου και Στρατιωτικές Σχολές Ελλάδας
Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2026 έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο
Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού
Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση
Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.