ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνεργασία ΕΟΑ και Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου ERC – «Water Futures»
Το Ευρωπαϊκό Έργο ERC - Water Futures στοχεύει να αναπτύξει μια βάση για τον σχεδιασμό έξυπνων συστημάτων νερού (smart water systems) τα οποία να παρέχουν ένα πλαίσιο για λήψη αποφάσεων αναφορικά με την κατανομή πόρων και την ανάπτυξη σε συστήματα υποδομής πόσιμου νερού.
Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού (ΕΟΑ Λεμεσού) με αντιπροσωπεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Επικεφαλής της Ελλαδικής αντιπροσωπείας ήταν η Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πολυτεχνείο της Δανίας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE), με εξειδίκευση στα Οικονομικά του Περιβάλλοντος που στοχεύει στην πρωτοπορία καινοτόμων, ανθρωποκεντρικών, διεπιστημονικών συστημάτων για τη βιώσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ φύσης, κοινωνίας και οικονομίας. Στη συνάντηση παρέστηκε και εκπρόσωπος του Ερευνητικού Κέντρου ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου με το οποίο έχει Μνημόνιο Συνεργασίας ο ΕΟΑ Λεμεσού.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε πώς ο ΕΟΑ Λεμεσού θα μπορούσε να συμβάλει και ταυτόχρονα να βοηθηθεί με την εμπλοκή του στο συγκεκριμένο έργο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα κατανομής πόρων για τα έργα που προγραμματίζει να εκτελέσει ένας οργανισμός σαν τον ΕΟΑ. Η στόχευση των Έργων γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων και άλλων πόρων. Η αειφορία (Sustainability) αφορά στα πιο κάτω:
Α) Χρηματοοικονομική αειφορία του οργανισμού.
Β) Περιβαλλοντική αειφορία και
Γ) Κοινωνική αειφορία των καταναλωτών.

Η συνεργασία μεταξύ του ΕΟΑ Λεμεσού και του ΟΠΑ στοχεύει στην εφαρμογή μοντέλων που ανέπτυξε η ομάδα του ΟΠΑ για τη βέλτιστη διεπιστημονική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επίσης, συζητήθηκε το πώς η τιμολογιακή πολιτική μπορεί να επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών του ΕΟΑ Λεμεσού, για να επιτύχει τη βέλτιστη διαχείριση του νερού με βάση τόσο την Οδηγία – Πλαίσιο της ΕΕ για το νερό όσο και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης (UN Agenda 2030).
Εταίροι του Ευρωπαϊκού Έργου ERC - Water Futures είναι το Κέντρο για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Bielefeld (Γερμανία), το KWR Water Research Institute (Ολλανδία) και το Πανεπιστήμιο Exeter (Ηνωμένο
Βασίλειο).
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πότε θα καταβληθεί ο 12ος και ο 13ος μισθός;
Στις 29/12/2025 θα καταβληθούν οι 13οι μισθοί μετά από έγκριση του Υπουργού Οικονομικών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
New York Times: Υπόμνημα της FDA συνδέει θανάτους παιδιών με τα εμβόλια COVID-19
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποστηρίζει σε εσωτερικό υπόμνημα ότι τουλάχιστον 10 παιδιά είναι πιθανόν να πέθαναν λόγω του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έρχονται αλλαγές στο αφορολόγητο και στις φορολογικές κλίμακες
Περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος από τις €21.500 που προτείνεται στη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και αλλαγή των φορολογικών κλιμάκων, ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ορισμένα κόμματα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ για κάτοικο Λάρνακας: Εντόπισε στη βαλίτσα νεκρού συγγενή του πιστόλι και χειροβομβίδες
Χειροβομβίδες, εκρηκτικά, πυρομαχικά και ένα πιστόλι εντόπισε ανάμεσα σε άλλα, πολίτης της Λάρνακας σε βαλίτσα νεκρού συγγενή του και τα παρέδωσε στην Αστυνομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θύμα διαφημιστικής απάτης 71χρονη στην Πάφο - Της άδειασαν τον τραπεζικό της λογαριασμό
Κάτοικος Πάφου, προχώρησε σε καταγγελία τον περασμένο Σεπτέμβριο αφού ακολούθησε διαδικτυακή διαφήμιση, μέσω της οποίας εμφανιζόταν πρόσωπο να προωθεί δήθεν κρατική επενδυτική πλατφόρμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπρια εγκατάσταση έξυπνων μετρητών τον Δεκέμβριο
Συνεχίζεται για όλο τον Δεκέμβριο η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε Παγκύπρια βάση.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΑ Λεμεσού και Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή σύσκεψη για καίρια ζητήματα
O Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού κ. Γιάννης Τσουλόφτας μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα Διευθυντικά Στελέχη του Οργανισμού, είχαν την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου συνάντηση με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χαράλαμπο Χριστοφίνα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώθηκαν οι νέοι Διευθυντές των Υπουργείων και Υφυπουργείων – Aυτή είναι η λίστα με τα ονόματα
Ανακοινώθηκαν οι νέοι Διευθυντές των Υπουργείων και Υφυπουργείων μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αιτήματα Αρμεύτη: Κάμερες σε πάρκα και αύξηση αστυνόμευσης στη Λεμεσό
Θέματα που άπτονται της αστυνόμευσης και της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών απασχόλησαν πρωινή σύσκεψη μεταξύ των δημοτικών αρχών της Λεμεσού και του νέου Αστυνομικού Διευθυντή στην πόλη, Στέλιου Αριστείδου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι πότε θα παραμείνει βροχερό το σκηνικό του καιρού;
Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.