ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και ΚΣΕΕΚ για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στην περιοχή «Βερεγγάρια»

28/11/2024

Τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός Τεχνολογικού Πάρκου δίπλα από τις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ, στην περιοχή «Βερεγγάρια», προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Εταιρειών Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ ).

 

Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Δρ Τάσος Κουνούδης, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Πρυτανείας, στην παρουσία και του Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κ. Κώστα Γαλαταριώτη.

Η συνεργασία του ΤΕΠΑΚ με τον ΚΣΕΕΚ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με την κυπριακή βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, στοχεύοντας σε άμεσα αποτελέσματα στην παραγωγική καινοτόμων κυπριακών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενός πρότυπου Τεχνολογικού Πάρκου θα αποτελέσει καταλύτη για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα προσφέρει μια σειρά από σημαντικά οφέλη, τόσο για το Πανεπιστήμιο και τις καινοτόμες Κυπριακές επιχειρήσεις, όσο και για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία.


Η συνεργασία μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του ΚΣΕΕΚ περιλαμβάνει, επίσης, τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η μικροηλεκτρονική, ενώ δημιουργεί ευκαιρίες πρακτικής άσκησης για φοιτητές/τριες και δυνατότητες πρόσληψης αποφοίτων του Πανεπιστημίου από μέλη του Συνδέσμου.

Παράλληλα, εξασφαλίζει πρόσβαση σε προηγμένες υποδομές έρευνας και ανάπτυξης και προωθεί τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) και τεχνοβλαστών (spin-offs) που συνδέονται με το πανεπιστήμιο, ενισχύοντας την καινοτομία και τη σύνδεση του ακαδημαϊκού χώρου με την αγορά εργασίας.


Η συνεργασία θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή και στην αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθιερώνοντάς την ως κέντρο αριστείας στην υψηλή τεχνολογία. Παράλληλα, θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας και θα ενισχύει τη διά βίου μάθηση, μέσω πρωτοβουλιών εκπαίδευσης και συνεργασίας. Για την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων του Πρωτοκόλλου, προβλέπεται η σύσταση κοινών ομάδων εργασίας και επιτροπών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης τόνισε ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το ΤΕΠΑΚ, καθώς η διαχρονική μας συνεργασία με τον ΚΣΕΕΚ και τις εταιρείες-μέλη του αναβαθμίζεται μέσα από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας».


Παρότι το Πρωτόκολλο επικεντρώνεται, σε μεγάλο βαθμό, στη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στο Βερεγγάρια, πρόσθεσε, περιλαμβάνει πολλές άλλες
πρωτοβουλίες, «διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά. Η δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου, που προετοιμάζεται εδώ και καιρό, θα δώσει ώθηση στον τομέα της έρευνας, δημιουργώντας έναν χώρο όπου θα συνυπάρχουν ακαδημαϊκές οντότητες, start-ups, εργαστήρια και εταιρείες, προσφέροντας ευκαιρίες για συνέργειες και καινοτομία», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΣΕΕΚ, Δρ Τάσος Κουνούδης, αναφέρθηκε στην πολύχρονη και αγαστή συνεργασία μεταξύ του Συνδέσμου και του ΤΕΠΑΚ, τονίζοντας, παράλληλα, τη σημασία ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας μέσω της υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου. «Ο Σύνδεσμος μας, με 40 εταιρείες που απασχολούν πάνω από 1.000 ερευνητές και έχουν συνεισφέρει 1,5 δισ. ευρώ στην οικονομία της Κύπρου, διαθέτει μοναδικές υποδομές εφαρμοσμένης έρευνας που ήδη συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο. Με τη νέα αυτή συνεργασία, οι φοιτητές/τριες θα αποκτήσουν περισσότερες ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και απασχόλησης, ενώ τα οφέλη για την καινοτομία και τη βιομηχανοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά», σημείωσε.


Στη δική του παρέμβαση, ο Προέδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, κ. Κώστας Γαλαταριώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η συνεργασία με τον ΚΣΕΕΚ στοχεύει στη μεγιστοποίηση των συνεργειών ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, την πραγματική οικονομία και τη βιομηχανία, ένα μοντέλο που έχουμε δει να αποδίδει εξαιρετικά σε προηγμένες χώρες».

Σημείωσε πως το Τεχνολογικό Πάρκο θα συνδυάζει την έρευνα, την τεχνολογία και την εκπαίδευση, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό οικοσύστημα. «Ευελπιστούμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσημα την παραχώρηση του χώρου πριν από τα Χριστούγεννα», ανέφερε, εκφράζοντας, τέλος, τις ευχαριστίες του ΤΕΠΑΚ προς τον Δήμο Πολεμιδιών για τη συνεργασία και τη στήριξή του.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου 36χρονος Πολωνός για υπόθεση απαγωγής

21/08/2025

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου326χρονος άνδρας κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο οποίος καταζητείται από τις αρχές της Πολωνίας για υπόθεση απαγωγής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠτΔ: Θα διαθέσει για 12 μήνες τις εισφορές του σε ευαγή ιδρύματα εις μνήμη των γονιών του

21/08/2025

Τη μηναία του αποζημίωση που προβλέπεται για τη 18ετή υπηρεσία του στο δημόσιο, ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα διαθέσει σε έξι οίκους στέγασης ή κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, για τους 12 επόμενους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα τηλεφωνική απάτη απόσπασης χρημάτων: Οι συστάσεις της Αστυνομίας

21/08/2025

Η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινό, μετά από καταγγελίες σχετικά με ύποπτα πρόσωπα, τα οποία επικοινωνούν με πολίτες στην ελληνική γλώσσα και παριστάνουν τους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Υπηρεσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Τους αρπαξαν 60.000 ευρω συνολικά

20/08/2025

Νέες καταγγελίες απάτης μέσω διαδικτύου, που αφορά σε δήθεν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, διερευνά η Αστυνομία και συγκεκριμένα το ΤΑΕ Λευκωσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βρέθηκε το σημείο έναρξης και τα αίτια της φωτιάς στη Λεμεσό από τους Αμερικανούς

20/08/2025

Το ακριβές σημείο της έναρξης της φωτιάς στην ορεινή Λεμεσού και τα αίτιά της έχει εντοπίσει η ομάδα εμπειρογνώμων από τις ΗΠΑ η οποία ειδικεύεται στην διερεύνηση πυρκαγιών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Τουρκία δίνει άδεια για Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά τον Αύγουστο

20/08/2025

Οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στα «Εννιάμερα της Παναγίας», το Σάββατο 23 Αυγούστου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές στο δημόσιο σχολείο: Οι δράσεις του Υπουργείου για τη νέα σχολική χρονιά

20/08/2025

Το δημόσιο σχολείο αλλάζει και αλλάζει για να δίνει σε κάθε παιδί τη δύναμη να προχωρήσει, αναφέρει η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, ανακοινώνοντας σειρά δράσεων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στη Λεμεσό: Συναντά τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες ο ΠτΔ

19/08/2025

Με την ομάδα των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων για τα θέματα των πυρκαγιών πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μαζωνάκης: “Δεν πάσχω από κανένα ψυχικό νόσημα που να χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας”

19/08/2025

Δημόσια τοποθετήθηκε ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης, μετά την εισαγωγή του στο Δρομοκαΐτειο, σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ενεργοποιήθηκε το «ΝΕΑΡΧΟΣ» για αγνοούμενο χειριστή Jet Ski

19/08/2025

Αγνοούμενο χειριστή jet ski στη θαλάσσια περιοχή του Μαζωτού της επαρχίας Λάρνακας εντόπισε και διέσωσε την Κυριακή η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ