ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συλλογική προσπάθεια για μεγαλύτερη κρατική στήριξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024 στο Υφυπουργείο Πολιτισμού κατόπιν κοινού αιτήματος των πέντε υποψήφιων πόλεων που διεκδικούν τον τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030», πρωτοβουλία την οποία συντόνισε ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030 – Υποψήφια Πόλη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου και η Γενική Διευθύντρια του Υφυπ. Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και η Διευθύντρια Προγραμματισμού Ανθή Φιλιππίδου, οι Δήμαρχοι όλων των υποψήφιων πόλεων, Γιάννης Αρμεύτης (Λεμεσός), Χαράλαμπος Προύντζος (Λευκωσία), Ανδρέας Βύρας (Λάρνακα), Παντελής Γεωργίου (Κούριον), Χρίστος Ζαννέττου (Αγία Νάπα),
αντίστοιχα, εκπρόσωποι των Δ.Σ. των οργανισμών που διεκδικούν τον τίτλο, Γεωργία Ντέτσερ (αντιπρόεδρος), Λεώνη Ορφανίδου (αντιπρόεδρος), Ντίνος Λευκαρίτης (πρόεδρος), Παύλος Παραδεισιώτης (πρόεδρος), Γιάννης Καρούσος (πρόεδρος), και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και διευθύντριές τους: Ελεάνα Αλεξάνδρου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κέλλυ Διαπούλη, Μιχάλης Καρακατσάνης και Τασούλα Καλλένου.
Οι πέντε υποψηφιότητες ήγειραν ζητήματα που αφορούν στον προϋπολογισμό και στην οικονομική βιωσιμότητά τους σε περίπτωση που κερδίσουν τον τίτλο. Τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση αυτή ήταν η συνολική χορηγία του Υφυπουργείου Πολιτισμού για λειτουργικές δαπάνες, ο προγραμματισμός για κεφαλαιουχικές δαπάνες, καθώς και οι προοπτικές στρατηγικού σχεδιασμού.
Στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου με τις αρμόδιες αρχές, συζητήθηκε εκτενώς το από κοινού αίτημα των πέντε υποψήφιων πόλεων για αύξηση του κονδυλίου που θα λάβει η πόλη που θα κερδίσει τον τίτλο. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις λειτουργικές δαπάνες, οι εκπρόσωποι των υποψήφιων πόλεων εξέφρασαν συλλογικά την άποψη ότι το ποσόν των 6.5 εκ. ευρώ με το οποίο το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεσμεύτηκε ήδη να επιχορηγήσει την όποια Πολιτιστική
Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030, θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό για την επιτυχημένη υλοποίηση ενός τόσο μεγάλης κλίμακας έργου διεθνούς χαρακτήρα. Οι
υποψήφιες πόλεις κατέθεσαν από κοινού το αίτημα να αυξηθεί το ποσό αυτό σε €15 εκατ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προϋπολογισμοί των ΠΠτΕ άλλων Κρατών Μελών της Ε.Ε., δεν υπήρξαν ποτέ χαμηλότεροι των €20 εκατ. στα χρονικά υλοποίησης του θεσμού.
Όσον αφορά στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, το κοινό αίτημα των υποψήφιων πόλεων είναι η κυβερνητική δέσμευση για σκοπούς κεφαλαιουχικών δαπανών. Σε αυτές θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται η υλοποίηση έργων και πολιτιστικών αναπτύξεων ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν και υποστηριχθούν υποδομές απαραίτητες στην κάθε πόλη για να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης όπως η ΠΠτΕ.
Στο πλαίσιο της παραγωγικής αυτής συνάντησης, οι εκπρόσωποι των υποψήφιων ΠΠτΕ τόνισαν ότι ο σημαντικός αυτός ευρωπαϊκός θεσμός οφείλει να αποτελεί εθνικό στόχο και η Κύπρος, ως κράτος, οφείλει να επιδείξει εμπράκτως τη στήριξη και δέσμευσή της και οικονομικά, ώστε η πόλη που θα επιλεχθεί για το 2030 να μπορέσει να φέρει επιτυχημένα σε πέρας αυτό το απαιτητικό και μεγάλης εμβέλειας έργο.
Κλείνοντας, η Υφυπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε τις υποψήφιες πόλεις ότι θα συζητήσει τα ζητήματα που τέθηκαν με όλα τα αρμόδια τμήματα αλλά και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εφιάλτης σε πτήση προς Τόκιο: Αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών (ΒΙΝΤΕΟ)
Έναν πραγματικό εφιάλτη έζησαν οι επιμένοντες αεροπλάνου που εκτελούσε πτήση προς Τόκιο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν το αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών λόγω μηχανικής βλάβης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωνάζουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού για σοβαρή υποστελέχωση
Σοβαρή υποστελέχωση καταγγέλλουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα απάτη με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων: Οι αρχές συστήνουν προσοχή στο κοινό
Προσοχή συστήνει στο κοινό η αστυνομία για νέα απάτη με σκοπό την απόσπαση χρημάτων με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλή διεθνής διάκριση για τον Αλέξανδρο Χατζηκώστα, υποψήφιο διδάκτορα του ΑΠΘ
Ο ελληνοκύπριος υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηκώστας, διακρίθηκε διεθνώς για το έργο του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS για εξοικονόμηση ενέργειας
Ο ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS, που πραγματοποιήθηκε στις 17 – 18 Ιουνίου 2025 στο νησί Κως, το οποίο υλοποιείται στο
πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΕΟΑ Λεμεσού μειώνει τα κόστη και ρυπαίνει λιγότερο με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA) Λεμεσού ως ένας κατεξοχήν περιβαλλοντικός Οργανισμός, έχει υιοθετήσει ενεργά τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέγαρα: «Έσφαξε την οικογένειά του γιατί δεν του έδιναν λεφτά» - Με ποινικό παρελθόν ο 37χρονος
Ο 37χρονος που μαχαίρωσε στα Μέγαρα την 71χρονη μητέρα του, την αδερφή του και τον θείο του στα Μέγαρα αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ ήταν και επί σειρά ετών χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη φυλακή 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην του
Πίσω από τα κάγκελα ο 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην συμβίας του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκκωφαντικό “ΌΧΙ” στη μείωση ποινής 36χρονου που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης
Απορρίφθηκε η έφεση που κατέθεσε 36χρονος καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης, με την οποία ζητούσε να επανεξεταστεί η καταδίκη και η ποινή 2,5 ετών που του επιβλήθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έπιασαν «στον ύπνο» ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου: Έκλεψαν αλυσίδες και έγιναν άφαντοι
Στον ύπνο έπιασαν ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου, κλέβοντας χρυσαφικά κάτω από τη μύτη της.