ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Δήμος Λευκωσίας συμμετέχει στο έργο Edu4Climate
Της κοινοπραξίας ηγείται το Κυπριακό Ινστιτούτο ενώ συμμετέχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα και τοπικές αρχές από την Κρήτη, τις Βερσαλλίες και τη Βιέννη καθώς και ιδιωτικές εταιρείες.
Το Εdu4Climate στοχεύει στην ενίσχυση των δικτύων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Κύπρο και Ελλάδα, και την ενδυνάμωση τις συνεργασίας τους με Ευρωπαϊκούς φορείς και εθνικά και ευρωπαϊκά οικοσυστήματα έρευνας και καινοτομίας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (ΑΜΜΑ). Η περιοχή της ΑΜΜΑ, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά η Κύπρος και η Ελλάδα, έχει αναγνωριστεί ως περιοχή περισσότερο ευάλωτη στη κλιματικής κρίση. Ως εκ τούτου, οι περιφερειακές κλιματικές δράσεις στην ΑΜΜΑ είναι στρατηγικής σημασίας για την επιτυχία των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων κλιματικών προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.
Στο πλαίσιο του έργου, και σε συνεργασία του Κέντρου Αριστείας του Κυπριακού Ινστιτούτου “CARE-C”, έχει τοποθετηθεί ηλεκτρονική πινακίδα σε κεντρικό σημείο της οδού Κερύνειας, η οποία εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στους πολίτες για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.
Τα δεδομένα προέρχονται απευθείας από τον σταθμό του Κέντρου Ατμοσφαιρικό Παρατηρητήριο Κύπρου (CAO), που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Κυπριακού Ινστιτούτου στη Λευκωσία, και περιλαμβάνουν ποσοστά των πιο κοινών ατμοσφαιρικών ρύπων στην ατμόσφαιρα, όπως οξείδια του αζώτου (Nox), όζον (O3), Λεπτά και χονδροειδή σωματίδια (PM2,5 και PM10) καθώς και ο συνολικός δείκτης ποιότητας του αέρα. Στην ιστοσελίδα Δείκτης ποιότητας αέρα στην Αγλαντζιά – Edu4ClimAte επεξηγούνται οι διαφορετικές μετρήσεις και τη χρωματική κωδικοποίηση που χρησιμοποιούνται στην πινακίδα.
Στο πλαίσιο του έργου έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα επίσης 4 αισθητήρες (μικροί περιβαλλοντικοί σταθμοί) σε διάφορα δημοτικά κτήρια στην περιοχή της Αγλαντζιάς και συγκεκριμένα στο κτήριο του πρώην Δημαρχείου, στην Στέγη Ηλικιωμένων, στο Κοινοτικό Νηπιαγωγείο και στο Κολυμβητήριο οι οποίοι μετρούν και αυτοί περιβαλλοντικούς ρύπους (θερμοκρασία, υγρασία,PM10 κα.) και θα ενισχύσουν την υφιστάμενη υποδομή των περιβαλλοντικών σταθμών που λειτουργούν κάτω από το έργο Smart City Nicosia.