ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Συμμετοχή της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ

25/09/2024

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου συμμετείχε στo Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23 Σεπτεμβρίου 2024.

 

Η δρ Παναγιώτου εξέφρασε τη συμπαράστασή της Κύπρου στις χώρες που πλήγηκαν το τελευταίο διάστημα από φυσικές καταστροφές, πλημμύρες και φωτιές, που οδήγησαν ακόμη και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, συζητήθηκε το δεύτερο έτος εφαρμογής των στρατηγικών σχεδίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Η δρ Παναγιώτου επεσήμανε ότι οι πρόσφατες τροποποιήσεις στην ΚΑΠ επέφεραν σημαντικές βελτιώσεις σε ότι αφορά την απλοποίηση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την υφιστάμενη προγραμματική περίοδο. Υπογράμμισε, ως ένα από τα σημαντικότερα, την ανάγκη παραχώρησης μεγαλύτερης ευελιξίας στα κράτη μέλη, στο πλαίσιο αναθεώρησης των στόχων των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ για την άμεση ανταπόκριση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Στήριξε επίσης τη θέση της Λετονίας για τη μη επιβολή αναστολής πληρωμών στα κράτη μέλη κατά τα πρώτα δύο έτη εφαρμογής.

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση των αγορών, με τη δρα Παναγιώτου να αναφέρεται  στις σημαντικές επιπτώσεις από την παρατεταμένη ξηρασία στην Κύπρο, η οποία έχει μειώσει σημαντικά τις αποδόσεις αρδευόμενων και μη καλλιεργειών. Επεσήμανε ότι, λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας νερού στα φράγματα, έχει μειωθεί η παροχή νερού για γεωργικούς σκοπούς κατά 33,7% για το 2024, ενώ οι προβλέψεις για τα επόμενα έτη δεν είναι ευνοϊκές. Κάλεσε την Επιτροπή όπως ενεργοποιήσει το γεωργικό αποθεματικό για παροχή στήριξης στους πληγέντες γεωργούς, αλλά και όπως απλοποιήσει περαιτέρω τα μέτρα στήριξης που αφορούν τη διαχείριση του νερού στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η δρ Παναγιώτου παρουσίασε επίσης το Κοινό Ανακοινωθέν των Υπουργών Γεωργίας των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED9) για τις επιπτώσεις της ξηρασίας στον πρωτογενή Τομέα Παραγωγής, που υιοθετήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των MED9 στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ξηρασίας που απειλεί την παραγωγή τροφίμων και τον κοινωνικό ιστό των αγροτικών περιοχών της ΕΕ. Επεσήμανε ότι το εν λόγω Κοινό Ανακοινωθέν αποτελεί έμπρακτη δέσμευση των κρατών μελών της Μεσογείου για εξεύρεση λύσεων που θα επιτρέπουν τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και θα αποτελούν μέρος των πολιτικών της ΕΕ. Το Κοινό Ανακοινωθέν έλαβε την υποστήριξη αρκετών κρατών μελών, πέραν των χωρών που το είχαν προσυπογράψει στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή Peter Strohschneider η έκθεση των αποτελεσμάτων του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας. Η δρ Παναγιώτου υποστήριξε τις αναφορές της έκθεσης για περαιτέρω στόχευση της στήριξης των γεωργών, με έμφαση στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις και τους νέους γεωργούς. Επεσήμανε τη σημασία της προώθησης των νέων τεχνολογιών και καινοτομίας στη γεωργική παραγωγή. Σημείωσε ότι η εισήγηση για δημιουργία δύο ανεξάρτητων από την ΚΑΠ ταμείων, όπως το ταμείο δίκαιης μετάβασης και το ταμείο αποκατάστασης της φύσης, δεν θα πρέπει να περιορίσει τις διαθέσιμες πιστώσεις της μελλοντικής ΚΑΠ. Συμφώνησε επίσης με την εισήγηση της μεταρρύθμισης του γεωργικού αποθεματικού, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πιο ευέλικτου πλαισίου διαχείρισης κρίσεων που θα προσφέρει επαρκή στήριξη στους γεωργούς και θα επιτρέπει ταχύτερες και απλοποιημένες διαδικασίες, προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Τέλος, η δρ Παναγιώτου στήριξε το έγγραφο της Ελλάδας που αφορούσε στις επιπτώσεις από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη της Κύπρου στους πληγέντες αιγοπροβατοτρόφους. Κάλεσε την Επιτροπή όπως προβεί σε ενέργειες για περαιτέρω στήριξη, περιλαμβανομένης και της στήριξης της αντικατάστασης του πληθυσμού των ζώων στις πληγείσες περιοχές

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόκληση από τον επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων για την επέτειο της τουρκικής εισβολής

22/07/2026

Με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ülkü Ocakları (Γκρίζοι Λύκοι), Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ, πραγματοποίησε συμβολική δράση στη Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για το ψευδοκράτος και την τουρκική παρουσία στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σίγησε η «μούσα» του Χιώτη: Το τελευταίο αντίο στην εμβληματική Μαίρη Λίντα

22/07/2026

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η Μαίρη Λίντα. Η σπουδαία ερμηνεύτρια και μούσα του Μανώλη Χιώτη άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο ελληνικό τραγούδι.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σειρά παρατυπιών στη διαχείριση προσωπικού του Δήμου Λεμεσού – Στο επίκεντρο υπερωρίες, μετατάξεις και προσλήψεις

22/07/2026

Διαχρονικές αποκλίσεις από το νομοθετικό πλαίσιο εντόπισε ο Γ. Ελεγκτής στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεωπολιτικά παιχνίδια στην Ουάσιγκτον: Η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ - Ριάντ και ο εμπλουτισμός ουρανίου

22/07/2026

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοινώνει ευρεία πυρηνική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, επιτρέποντας τον εγχώριο εμπλουτισμό ουρανίου. Η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις στο Κογκρέσο, αναδιατάσσοντας τις περιφερειακές ισορροπίες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε ισχύ πορτοκαλί προειδοποίηση για ακραία ζέστη – Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία στο εσωτερικό

22/07/2026

Πορτοκαλί προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία τίθεται σε ισχύ σήμερα από το μεσημέρι μέχρι και τις 5 το απόγευμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2026 – Πάνω από 3.100 θέσεις σε ΑΕΙ Κύπρου και Στρατιωτικές Σχολές Ελλάδας

22/07/2026

Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2026 έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο

21/07/2026

Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού

21/07/2026

Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

21/07/2026

Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση

20/07/2026

Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ