ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Επαναρχίζουν οι διαλέξεις του ΤΕΠΑΚ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου

10/09/2024

«Η ψηφιακή Καταγραφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Προκλήσεις και Ρίσκα» είναι το θέμα της νέας διάλεξης που διοργανώνει στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ).

 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, στο Κέντρο Κοινωνικών Παροχών, απέναντι από το Δημοτικό Μέγαρο Διαμερίσματος Σωτήρας, στον Δήμο Αγίας Νάπας. Ομιλητής θα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου, Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για να δηλώσετε συμμετοχή, πατήστε ΕΔΩ.
Στους συμμετέχοντες/ουσες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει δεξίωση.

Σύντομη Περίληψη: Η ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί ένα σημαντικό έργο με τεράστιες προκλήσεις και ρίσκα, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Κύπρος, με υπερανεπτυγμένη πλούσια και πολύπλευρη ιστορία. Η πολιτιστική κληρονομιά μας δεν είναι απλώς ένα σύνολο αντικειμένων και μνημείων, αλλά η ίδια η φωνή και η ταυτότητα μας, η οποία διαμορφώνει τις νέες γενιές και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας. Η ψηφιακή καταγραφή αυτής της κληρονομιάς έχει τεράστια σημασία καθώς εξασφαλίζει ότι η κληρονομιά μας, ιστορία και οι παραδόσεις μας θα παραμείνουν ζωντανές και προσβάσιμες, ανεξάρτητα από φυσικές ή ανθρώπινες καταστροφές. Τα ρίσκα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλαπλά. Η φυσική καταστροφή, όπως σεισμοί, πυρκαγιές και πλημμύρες, μπορεί να καταστρέψουν ανεκτίμητα αντικείμενα και μνημεία. Επιπλέον, οι ανθρώπινες καταστροφές, όπως βανδαλισμοί και πόλεμοι όπως στο 1974, αποτελούν μια συνεχή απειλή για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η ψηφιακή διάσταση και καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς προσφέρει νέες δυνατότητες, αλλά και προκλήσεις. Η τεχνολογία του 21 ου αιώνα επιτρέπει τη δημιουργία ψηφιακών αρχείων και την τρισδιάστατη αποτύπωση μνημείων, καθιστώντας τα ανοιχτά, διαθέσιμα και άμεσα σε όλο τον κόσμο. Σε μια χώρα όπως η Κύπρος, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, οι ανάγκες αυτές είναι ακόμη μεγαλύτερες και απαραίτητες. Μέσα από την ολιστική ψηφιακή καταγραφή, δίνουμε στις νέες γενιές τα εργαλεία να εξερευνήσουν και να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα, ενώ παράλληλα συμβάλλουμε στην παγκόσμια προσπάθεια για τη διατήρηση της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 
Σύντομο Βιογραφικό: Ο Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης στη Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην ασφάλεια σύνθετων συστημάτων στην Hewlett-Packard. Συνέχισε τις σπουδές του στον κλάδο Μηχανολογίας και Αυτοματοποίησης και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με άριστα στο ίδιο πανεπιστήμιο, με το τελικό λογισμικό του να χρησιμοποιείται με 147 άδειες χρήσης σε δημοφιλή πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως. Από το 2011 είναι μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό. Το 2010 έλαβε το βραβείο Tartessos για τη συμβολή του στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ το 2018 με δική του πρωτοβουλία το ΤΕΠΑΚ βραβεύτηκε με την Έδρα UNESCO και την Έδρα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά. Σήμερα, είναι ο διευθυντής της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομία στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου η οποία λειτουργεί σαν δεξαμενή τεχνογνωσίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, την ΕΕ, την ΟΥΝΕΣΚΟ και τοπικούς φορείς.

Ο Δρ Ιωαννίδης έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 93 ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 35 χρόνια. Έχει συντονίσει το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα στο ΤΕΠΑΚ, το Marie Curie Initial Training Network on Digital Cultural Heritage, το οποίο είχε στόχο την εκπαίδευση διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνητών σε καινοτόμες μεθόδους τεκμηρίωσης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 2016 μέχρι το 2019 συντόνισε το Ευρωπαϊκό Έργο Virtual Multimodal Museum, το οποίο στόχευε στη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς μέχρι το 2030.


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σύλληψη 21χρονου ο οποίος καταζητείτο για υπόθεση εξασφάλισης πίστωσης με ψευδείς παραστάσεις

18/09/2024

Εντοπίστηκε και συνελήφθη άντρας ηλικίας 21 ετών, ο οποίος καταζητείτο σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση εξασφάλισης πίστωσης με ψευδείς παραστάσεις.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ΣΑΠ - ΤΕΠΑΚ υποστηρίζει πλήρως τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου - Αυτούσια η ανακοίνωση

18/09/2024

Η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ υποστηρίζει πλήρως τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και απορρίπτει κατηγορηματικά τα επιχειρήματα του Δημάρχου θεωρώντας τα παράνομα, καταχρηστικά και χωρίς όραμα για την ανάπτυξη της Λεμεσού. Με ανακοίνωσή της η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ) αναφέρει:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της I.R.S. των Η.Π.Α

17/09/2024

Συνάντηση είχε σήμερα 17 Σεπτεμβρίου ο Αρχηγός Αστυνομίας, κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου με αντιπροσωπεία της I.R.S. των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Internal Revenue Service – Treasury Department).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιρλανδοί τουρίστες επισκέφθηκαν τη Λάρνακα 40 φορές

17/09/2024

Για τη συνεχή προτίμησή τους στη Λάρνακα τιμήθηκαν σήμερα επαναλαμβανόμενοι τουρίστες από την Ιρλανδία, από τον Δήμαρχο Λάρνακας και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας στα πλαίσια του προγράμματος “Larnaka’s Loyal Friends”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι Τυπογραφικές Μέρες επιστρέφουν στο ΤΕΠΑΚ

17/09/2024

Το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υποδέχεται με ενθουσιασμό την ένατη διοργάνωση των Τυπογραφικών Ημερών, ένα διήμερο αφιερωμένο στην τέχνη της τυπογραφίας και του σχεδιασμού, με προσκεκλημένα άτομα από την Κύπρο και το εξωτερικό. Δημιουργικοί επαγγελματίες, άνδρες και γυναίκες, αλλά και το φοιτητικό κοινό θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν, ν’ ανταλλάξουν γνώσεις, ιδέες και να εμπνευστούν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λευκωσίας: Εργασίες κλαδεμάτων στις Λεωφόρους Μακαρίου Γ – Ευαγόρου – Στασίνου - Σαλαμίνος

17/09/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι θα διεξάγονται εργασίες κλαδεμάτων στις Λεωφόρους Μακαρίου Γ’ (από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού μέχρι τη συμβολή της με την οδό Εθνικής Φρουράς), Ευαγόρου, Στασίνου και Σαλαμίνος από την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024 από τις 8.30 μέχρι τις 13.30, στο πλαίσιο συντήρησης των δέντρων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Deloitte Ποδηλατικός Γύρος Λεμεσού: Εκατοντάδες ποδηλάτες κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης

16/09/2024

Μια συναρπαστική εμπειρία έζησαν εκατοντάδες ποδηλάτες, οι οποίοι συμμετείχαν και φέτος στον Deloitte Ποδηλατικό Γύρο Λεμεσού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Παραλιμνίου και Δερύνειας χάρισαν 4 ειδικά τροχοκαθίσματα για άτομα με κινητικά προβλήματα

12/09/2024

Διαθέσιμα από χθες τέσσερα (4) ειδικά τροχοκαθίσματα με χειρομοχλούς για χρήση από άτομα με κινητικά προβλήματα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στο δημοτικό διαμέρισμα Αγλαντζιάς

12/09/2024

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Χαράλαμπος Προύντζος και ο κ. Χρίστος Ιακώβου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας IACOVOU Construction LTD υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 τα συμβόλαια για την έναρξη των εργασιών για το έργο «Ασφαλτοστρώσεις δρόμων – Οδικά Έργα 2024». Στην υπογραφή παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος του διαμερίσματος Αγλαντζιάς κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΤΕΠΑΚ/ΠΑΣΥΝΜ: Ημερίδα με θέμα «Γνωρίζουμε την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer»

12/09/2024

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με τον Τομέα Κοινοτικής Νοσηλευτικής ΠΑΣΥΝΜ διοργανώνει ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με θέμα «Γνωρίζουμε την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer», στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ