ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Λάμπουσα», το ιστορικό ψαροκάικο επέστρεψε ξανά στη θάλασσα
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η καθέλκυση του ιστορικού ψαροκάικου «Λάμπουσα» και η μεταφορά του στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού μετά και από την πλήρη αποκατάστασή του.
Η «Λάμπουσα» είναι το μοναδικό σκάφος του είδους του που σώζεται στην Κύπρο το οποίο ψάρευε για χρόνια στη θάλασσα της Κερύνειας και μετά την προσφυγιά στη θάλασσα της Λεμεσού. Ναυπηγήθηκε το 1950 στο Πέραμα του Πειραιά και νηολογήθηκε το 1965 στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Πήρε την ονομασία της αρχαίας Λάμπουσας, λόγω της καταγωγής του τελευταίου ιδιοκτήτη του. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης και ένα κειμήλιο, μια ζωντανή ανάμνηση της ιστορίας της κυπριακής αλιείας.
Μετά από συμφωνία του Δήμου Λεμεσού και του Εργαστήριου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το οποίο φιλοξενεί τις Έδρες ΟΥΝΕΣΚΟ και Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διενεργήθηκαν εργασίες ολιστικής ψηφιοποίησης, καταγραφής και τεκμηρίωσης του ιστορικού σκάφους με σκοπό την προστασία και τη διαφύλαξη της ιστορίας του σημαντικού σκάφους.
Μέσω της πρωτοποριακής μεθόδου της φωτογραμμετρίας και σάρωσης, η ερευνητική ομάδα της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ στο ΤΕΠΑΚ έχει προχωρήσει στην ψηφιοποίηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού κελύφους του σκάφους, με στόχο την τρισδιάστατη μοντελοποίηση και την ολιστική καταγραφή και τεκμηρίωσή του.
«Ως Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ στη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είμαστε πολύ περήφανοι για τη συμβολή μας στη διατήρηση και προώθηση του μοναδικού συμβόλου της Λεμεσού, του ψαροκάικου της Λάμπουσας» ανέφερε ο Διευθυντής της Έδρας UNESCO/ΤΕΠΑΚ, Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης.
Αυτή η πρωτοβουλία, πρόσθεσε, «αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα μας, καθώς η ολιστική καταγραφή και τεκμηρίωση του ψαροκαϊκιού σε ψηφιακή μορφή, βοήθησε όλους εμπλεκόμενους να καταφέρουν το πλοιάριο να επιστρέψει στη θάλασσα μετά από χρόνια επανακατασκευής και συντήρησης από τον Δήμο Λεμεσού», σημειώνοντας πως «η προσφορά μας επεκτάθηκε και στη δημιουργία μιας ψηφιακής αναπαράστασης που θα διασφαλίσει τη διατήρησή του για τις επόμενες γενιές».
Ανέφερε, επίσης ότι η «Λάμπουσα» ήδη υπάρχει στην Europeana, την ψηφιακή παγκόσμια βιβλιοθήκη, και στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάιο, στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «παραδώσαμε επίσημα μαζί με την Υφυπουργό Πολιτισμού Δρα Βασιλική Κασσιανίδου την πλήρη καταγραφή της και ενσωματώθηκε στη συλλογή της βιβλιοθήκης».
«Αυτό το μοναδικό πλοίο τύπου Liberty κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία και είμαστε περήφανοι που οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πλήρη καταγραφή και τεκμηρίωση του πλοίου μέσω της ιστοσελίδας https://elambousa.eu/, η οποία δημιουργήθηκε μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος κάτω από την αιγίδα της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ στη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά», υπογράμμισε ο Δρ. Ιωαννίδης.
«Η πλατφόρμα», συνέχισε, « προσφέρει μια ανεκτίμητη ματιά στην ιστορία του πλοίου και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη ναυτική μας κληρονομιά».
«Είμαστε χαρούμενοι και πραγματικά πολύ συγκινημένοι και περήφανοι που το έργο μας βοήθησε στην επαναφορά του ψαροκαϊκιού της Λάμπουσας στη θάλασσα και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας για την κοινότητα της Λεμεσού και πέραν αυτής», ανέφερε.
«Η συμβολή μας στην καταγραφή, τη διάσωση και την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι καθήκον που αναλαμβάνουμε με απόλυτη σοβαρότητα και αφοσίωση, και ανυπομονούμε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας να διαρκούν για πολλά χρόνια», κατέληξε ο Διευθυντής της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ/ΤΕΠΑΚ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόνος Δημοσθένους: Η επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας
Με επίσημη ενημέρωση από την Εκπρόσωπο Τύπου κα. Κυριακή Λαμπριανίδου, η αστυνομία ξεκαθαρίζει το μέχρι στιγμής συγκεχυμένο σκηνικό σχετικά με το φόνο εκ προμελέτης του 49χρονου Σταύρου Δημοσθένους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή δεδομένων σχετικά με τον τρόπο που τελικά γάζωσαν τον Δημοσθένους
Αλλάζουν οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που δέχθηκε τα πυρά από άγνωστους ο Σταύρος Δημοσθένους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόνος στη Λεμεσό: Θύμα ο Σταύρος Δημοσθένους
Σε συναγερμό τέθηκε το πρωί της Παρασκευής η Αστυνομία της Λεμεσού, μετά από πληροφορίες για πυροβολισμούς στο ύψος Τσιρείου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καμία κατάληξη στο νομοσχέδιο κατά της βίας στα γήπεδα - Σφοδρές οι διαφωνίες
Δεν υπήρξε καμία κατάληξη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την πρόληψη και την καταστολή της Βίας στα γήπεδα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περίπου €2.500 ο μέσος μισθός των Κυπρίων - Ποίος είναι ο κλάδος με τις υψηλότερες απολαβές;
Οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων για το 2024 ήταν €2.483 σε σύγκριση με €2.363 κατά το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για το 2023 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 7,3%. Οι διάμεσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το 2024 ήταν €1.881.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγές στα ωράρια: Πότε θα κλείνουν εστιατόρια, μπυραρίες και κλαμπ;
Συζητήθηκε ενώπιον βουλής το νομοσχέδιο που αφορά στα ωράρια λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των κέντρων εστίασης, με φορείς να έχουν αντιδράσεις όσον αφορά τις πρόνοιες του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ινδία: Είκοσι νεκροί από πυρκαγιά σε εν κινήσει λεωφορείο - Καταστροφική η οδική ασφάλεια στη χώρα
Σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εν κινήσει λεωφορείο στην Ινδία την περασμένη Τρίτη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟΜ: Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στον κατάλογο επικίνδυνων προϊόντων
Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ενημερώνει το κοινό, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, για οχήματα που περιλαμβάνονται κατά την 40ή και την 41η εβδομάδα του 2025 στην ιστοσελίδα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε. για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα (Safety Gate).