ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Λάρνακα: Στη διαδικασία ετοιμασίας για να αντιμετωπίσει πιθανό τσουνάμι

19/06/2024

Η Λάρνακα θα είναι η πρώτη παραθαλάσσια κοινότητα της Κύπρου η οποία θα αποκτήσει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και σχέδιο εκκένωσης για τσουνάμι και θα αναγνωριστεί ως «Tsunami Ready”. 

 

 Αυτό έγινε μετά την επιλογή της πόλης για συμμετοχή στο πρόγραμμα CoastWAVE το οποίο συντονίζει και χρηματοδοτεί η IOC-UNESCO (Διακυβερνητική Ωκεανoγραφική Επιτροπή της Unesco) με τοπικό συντονιστή το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπισης. 

 

Η αναγνώριση μιας παραθαλάσσιας κοινότητας ως Tsunami-Ready γίνεται με την έννοια της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας της, μέσω στρατηγικών ευαισθητοποίησης, δημιουργίας σχετικών υποδομών, κατάρτισης σχεδίων δράσης και ετοιμότητας με στόχο την ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωών.

 

Η Κύπρος συμπορεύεται σ’ αυτή την προσπάθεια με το Δήμο Λάρνακας με άλλες κοινότητες από Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ισραήλ, Αίγυπτο και Μαρόκο. Μέχρι στιγμής μόνο δύο παραθαλάσσιες κοινότητες της περιοχής Μεσογείου - Βόρειου Ατλαντικού έχουν αναγνωριστεί ως Tsunami-Ready (Κάννες και Αλεξάνδρεια).

 

Όπως ανακοινώθηκε και από την Unesco, οι σχετικές εργασίες της ομάδας Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, η οποία ηγείται της προσπάθειας για την  ανακήρυξη της Λάρνακας σε πόλη “Tsunami Ready”, άρχισαν το 2021.  Ήδη πραγματοποιήθηκαν στη Λάρνακα πολλαπλά σχετικά εργαστήρια με την εμπλοκή των αρμόδιων τοπικών φορέων στο πλαίσιο του CoastWAVE τα οποία αφορούσαν τις σχεδιαστικές παραμέτρους για τον καθορισμό της ζώνης κινδύνου της Λάρνακας και την διαμόρφωση σχεδίου εκκένωσης της σε περίπτωση που οι Κυπριακές Αρχές λάβουν προειδοποίηση για πιθανό επερχόμενο τσουνάμι και κριθεί απαραίτητη η εκκένωση.  Έχει επίσης πραγματοποιηθεί η πρώτη άσκηση ετοιμότητας επί χάρτου. Θα ακολουθήσουν και πρακτικές ασκήσεις εκκένωσης με τη συμμετοχή σχολείων και άλλων κρίσιμων ομάδων πληθυσμού.

 

Η Λάρνακα, ως περιοχή, έχει επιλεχτεί για το χαμηλό υψόμετρο και επίπεδη τοπογραφία της (μέγιστη τρωτότητα στο τσουνάμι), την ανάπτυξη και μεγάλη επισκεψιμότητα του παραλιακού μετώπου ολόχρονα και για το γεγονός ότι στο παραλιακό μέτωπο της υπάρχουν εξαιρετικά κρίσιμες υποδομές όπως είναι το αεροδρόμιο.

 

Η Λάρνακα είναι η πρώτη υποψήφια Tsunami-Ready παραθαλάσσια κοινότητα της περιοχής Μεσογείου - Βόρειου Ατλαντικού η οποία χρησιμοποιεί υψηλής ευκρίνειας προσομοιώσεις σε τοπικό επίπεδο για σκοπούς εκπόνησης σχεδίων εκκένωσης.

 

Οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η ετοιμασία της Λάρνακας από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί με εκκένωση του πληθυσμού σε περίπτωση κινδύνου από τσουνάμι είναι:

  • η χαρτογράφηση της ζώνης κινδύνου,
  • ο καταρτισμός σχεδίου εκκένωσης της ζώνης κινδύνου του παραλιακού μετώπου, με σχεδιασμό κατάλληλων διαδρομών διαφυγής και σημείων συγκέντρωσης,
  • ο σχεδιασμός και εγκατάσταση των απαραίτητων σημάνσεων στους δρόμους για ενημέρωση για το φαινόμενο και για το σχέδιο εκκένωσης κάθε περιοχής,
  • η εγκατάσταση εξοπλισμού (όπως παλιρροιογράφος, σεισμογράφος, σειρήνες)
  • η ανανέωση του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών του Υπουργείου Εσωτερικών για συμπερίληψη ειδικού σχετικού σχεδίου για τσουνάμι,
  • πολλαπλές δράσεις για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, εκπαίδευση και ετοιμότητα των πολιτών, αρμόδιων τοπικών φορέων και του Δήμου γενικότερα
  • η διερεύνηση αντίληψης του κινδύνου από την τοπική κοινωνία του Δήμου για κατάλληλη προσαρμογή των δράσεων ευαισθητοποίησης της κ.α.

 

Ήδη άρχισε η εγκατάσταση των σχετικών σημάνσεων  στους δρόμους (σε μια υπο-περιοχή της ζώνης κινδύνου) οι οποίες θα καθοδηγούν τους πεζούς προς τις διαδρομές διαφυγής και τα σημεία συγκέντρωσης. Η εγκατάσταση των σημάνσεων σε όλη τη ζώνη κινδύνου όπως και ενημερωτικές πινακίδες με τους χάρτες εκκένωσης και σχετικές οδηγίες αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024. Παράλληλα θα εγκατασταθούν σειρήνες και θα διανεμηθούν διάφορα ενημερωτικά φυλλάδια στους κατοίκους,  προσαρμοσμένα σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

 

Πρόκειται για μια πολύπλευρη, πολυθεματική και συλλογική προσπάθεια, η οποία απαιτεί την πολύ στενή συνεργασία μεταξύ εθνικών και τοπικών αρχών, κρίσιμων φορέων, επιστημόνων πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων και φυσικά των κατοίκων της Λάρνακας, οι οποίοι θα είναι και οι τελικοί αποδέκτες και χρήστες του συστήματος που δημιουργούμε.

 

Αναμένουμε ότι εντός του 2026 η Λάρνακα θα πάρει τον τίτλο “Tsunami Ready” από την Unesco και θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένη για την ασφάλεια των κατοίκων της, σε περίπτωση επηρεασμού της από τσουνάμι.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λεμεσού: Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η πληρωμή δημοτικού τέλους ακίνητης Ιδιοκτησίας

05/09/2024

Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει ότι έχουν σταλεί οι λογαριασμοί για το Δημοτικό Τέλος Ακίνητης Ιδιοκτησίας για το έτος 2024 και είναι πληρωτέοι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Στους λογαριασμούς εμφανίζονται και τυχόν καθυστερήσεις προηγούμενων χρόνων. Μετά την ημερομηνία αυτή, θα επιβληθεί επιβάρυνση ύψους 10%.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του έργου Λιμάνι Μαρίνα Λάρνακας - Οι τελευταίες εξελίξεις

03/09/2024

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 30/08/2024 συνεδρία της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά

03/09/2024

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη χθες στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη, στα Χανιά της Κρήτης, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών του μνημόσυνου, κατά το οποίο ήταν ο κύριος ομιλητής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παράνομη κατοχή, μεταφορά και χρήση πυροβόλου όπλου – Συνελήφθησαν δύο 23χρονοι

03/09/2024

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης που αφορά τα αδικήματα της παράνομης κατοχής, μεταφοράς και χρήσης πυροβόλου όπλου και εκρηκτικών υλών, καθώς επίσης και ρίψης πυροβολισμών, η Αστυνομία προχώρησε χθες στη σύλληψη δύο προσώπων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ληστείας.

03/09/2024

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ληστείας που διαπράχθηκε στις 30/08/2024 σε βάρος 18χρονου στην Αγία Νάπα, η Αστυνομία προχώρησε χθες στη σύλληψη δύο προσώπων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
TEPAK: Τρία Χάλκινα Μετάλλια στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα

29/08/2024

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης (ΧρηΛοΔΕ) της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ανακοινώνει μια εξαιρετική επιτυχία για τη χώρα μας στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας: Σε πλήρη συνεννόηση με την αστυνομία για τις ανήλικες

29/08/2024

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε πλήρη συνεργασία με την Αστυνομία σε σχέση με τη διερευνώμενη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων κοριτσιών που βρίσκονται υπό τη Νομική Φροντίδα του Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έκτη σύλληψη στην επαρχία Αμμοχώστου για την υπόθεση επίθεσης και πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης

29/08/2024

Στη σύλληψη ακόμη ενός υπόπτου προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, σε σχέση με την επίθεση και σοβαρό τραυματισμό, που υπέστη 17χρονος, το περασμένο Σάββατο, 24 Αυγούστου, στην επαρχία Αμμοχώστου. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος της Βουλής: Υποδέχθηκε σήμερα τα μέλη της αποστολής της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας

28/08/2024

Η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου με βαθιά συγκίνηση και θαυμασμό υποδέχθηκε σήμερα στη Βουλή τα μέλη της αποστολής της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας που συμμετείχε στους 33ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και τους συνεχάρη για τις επίπονες προσπάθειες που καταβάλλουν ακούραστα για να τιμήσουν την πατρίδα μας σε διεθνές επίπεδο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναντήσεις Γυναικών στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

28/08/2024

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει σε μια σειρά συναντήσεων γυναικών, που διοργανώνονται στο πλαίσιο του έργου ΚΕΕΑΕΔ, με στόχο την προσωπική και επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών της Λευκωσίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ