ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το ΤΕΠΑΚ υπέβαλε στον ΠτΔ τη μελέτη για την ίδρυση Σχολής στη Λάρνακα
Τη Μελέτη Οικονομικής Βιωσιμότητας και το Στρατηγικό Πλάνο για την ίδρυση Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Λάρνακα, υπέβαλε την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Τεχνολογικό
Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).
Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, σε συνοδευτική επιστολή του προς τον Πρόεδρο, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «για την ετοιμασία της Μελέτης εμπλέξαμε όλους τους σχετικούς εταίρους και φορείς και προχωρήσαμε τάχιστα με την
ετοιμασία της ώστε να μπορέσετε να τροχοδρομήσετε τις δέουσες ενέργειες για την υλοποίηση της εξαγγελίας σας».
«Στη βάση της καθοδήγησης του Υπουργείου Οικονομικών για την ετοιμασία της Μελέτης (190 σελίδων) ώστε να προσδιοριστούν τα κεφαλαιουχικά, διοικητικά και άλλα κόστη, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική πτυχή της ίδρυσης της Σχολής και οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν ότι θα κινηθούμε εντός των οικονομικών πλαισίων που περιγράφονται στην αρχική μελέτη του Δήμου Λάρνακας. Στη μελέτη γίνεται και μια γενική περιγραφή των αντικειμένων που θα προσφέρονται από τα Τμήματα της νέας
Σχολής», σημειώνει.
Αναφέρει, επίσης, πως «μετά την έγκριση της πρότασης από την πολιτεία, θα συσταθεί Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή για την ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών που θα προσφέρει η Σχολή με πλήρη λεπτομέρεια και ανάλυση και θα ακολουθηθούν οι
όποιες απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες για τελική έγκριση της δημιουργίας της Σχολής και τη νενομισμένη διαδικασία για πιστοποίηση των Τμημάτων της νέας Σχολής και των προγραμμάτων σπουδών της από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης
της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ)».
«Η πρόταση, προσθέτει, «αναλύει το υφιστάμενο πλαίσιο, αξιολογεί την αγορά και τη ζήτηση, και περιλαμβάνει στρατηγικό πλάνο, οικονομική ανάλυση, και σχέδιο υλοποίησης. Στόχος είναι η δημιουργία μιας πανεπιστημιακής Σχολής με διεθνή αναγνώριση που θα προσφέρει εκπαίδευση και ερευνητικές ευκαιρίες σε σημαντικούς τομείς της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας».
Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ αναφέρει περαιτέρω πως «η Σχολή θα αποτελείται από Τμήματα και Προγράμματα Σπουδών που είναι επίκαιρα και συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς, εστιάζοντας σε σύγχρονα και ζωτικά πεδία όπως η θαλάσσια βιολογία και η
αειφόρος ανάπτυξη. Αυτό δημιουργεί ισχυρές προοπτικές για απασχόληση των αποφοίτων και συμβάλλει στη βιωσιμότητα της Σχολής».
«Η ίδρυση της εν λόγω Σχολής», συνεχίζει, « αναμένεται να οδηγήσει στην προσέλκυση φοιτητών τόσο τοπικά όσο και διεθνώς, προσφέροντας και προγράμματα στα Αγγλικάμέσω της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (European
University of Technology - EUt+) και συνεργασίες με διεθνή ιδρύματα, ενισχύοντας τη διεθνή αναγνωρισιμότητα στους τομείς της γαλάζιας και πράσινης οικονομίας».
«Δράττομαι της ευκαιρίας ώστε για ακόμα μία φορά να υποβάλουμε τις θερμές ευχαριστίες μας διότι τόσο εσείς προσωπικά όσο και η Πολιτεία επιδεικνύετε εμπιστοσύνη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για την τροχοδρόμηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου. Η εμπιστοσύνη σας μας τιμά ιδιαίτερα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε, επίσης, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και στον Δήμαρχο και το Δήμο Λάρνακας», καταλήγει ο Παναγιώτης Ζαφείρης στην επιστολή του.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»
Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί
Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»
«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση
Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό
Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή
Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»
Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας
«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000
Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.