ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Δήμος Λεμεσού για πτώση μπαλκονιών πολυκατοικίας: "Η συντήρηση που έγινε δημιούργησε μια παραπλανητική εικόνα"

13/12/2023

Αναφορικά με το σημερινό ατυχές συμβάν πτώσης μπαλκονιών στην ιδιόκτητη οικοδομή DIAMOND COURT 2 που βρίσκεται στη γωνία Ναυπλίου με Εθνικής Αντιστάσεως και για το οποίο ο Δήμος έτυχε ενημέρωσης τις πρώτες πρωινές ώρες, αναφέρονται τα εξής.

 

Ευθύς μετά την ενημέρωση, ο Δήμος, κινητοποιήθηκε άμεσα και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο για τους ένοικους όσον και για τους διερχόμενους πολίτες. Σε επιτόπια αυτοψία, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, διερεύνησε τα αίτια πτώσης των μπαλκονιών και ως πιθανή αιτία κρίθηκε κυρίως η ύπαρξη οξειδωμένων οπλισμών στην κατασκευή των μπαλκονιών.
Να σημειωθεί ότι από πληροφορίες που λήφθηκαν, η εν λόγω οικοδομή έτυχε επιδιόρθωσης και συντήρησης πριν από περίπου τέσσερα (4) χρόνια από τους ιδιοκτήτες της, η οποία εκ του σημερινού συμβάντος κρίνεται, εκ πρώτης όψεως, αναποτελεσματική.

Η «συντήρηση» που έγινε δημιούργησε μια παραπλανητική εικόνα ως προς την επικινδυνότητα της οικοδομής και εγείρονται σοβαρά θέματα ως προς τις ευθύνες των εμπλακέντων στις διαδικασίες συντήρησης και επιδιόρθωσης της. Ταυτόχρονα το συμβάν επαναφέρει με το πιο παραστατικό τρόπο την ανάγκη για άμεση νομοθετική ρύθμιση του θέματος της έκδοσης περιοδικού Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας των κτηρίων.

Με αφορμή τα πιο πάνω, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι με βάση το Άρθρο 15 του Περί οδών και Οικοδομών Νόμου, ο Δήμος Λεμεσού επιθεώρησε τα τελευταία 10 χρόνια πέραν των 500 οικοδομών. Από αυτές, αποστάλθηκε προειδοποιητική επιστολή για διορισμό Πολιτικού Μηχανικού, εγγεγραμμένου στο ΕΤΕΚ με σκοπό την διενέργεια μελέτης, σε ιδιοκτήτες 400 οικοδομών. Με βάση το Άρθρο 15Β του Νόμου, 100 περίπου οικοδομές κηρύχτηκαν επικίνδυνες, για τις οποίες οι ιδιοκτήτες καλέστηκαν γραπτώς για λήψη άμεσων μέτρων άρσης επικινδυνότητάς υπό την καθοδήγηση Πολιτικού Μηχανικού. Σε περιπτώσεις όπου δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση των ιδιοκτήτων, ο Δήμος παρενέβει για άρση του όποιου κίνδυνου υφίστατο. Συνολικά, ο Δήμος τα τελευταία 10 χρόνια, προχώρησε σε επεμβάσεις άρσης επικίνδυνων οικοδομών με κόστος δαπάνης πέρα του €1.000.000,00.

Ο Δήμος Λεμεσού επαναλαμβάνει ακόμα μια φορά, ότι προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα των επικίνδυνων οικοδομών, θα πρέπει να γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση των δύο πιο κάτω βασικών μέτρων:

1. Εφαρμογή του Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας των κτιρίων
2. Καθορισμός του νομικού πλαισίου που θα καθιστά επίσημα τις Διαχειριστικές
Επιτροπές ως Νομικό πρόσωπο, με όλες τις ευθύνες και υποχρεώσεις που τις
αναλογούν.

Η λήψη δραστικών αποφάσεων στα θέματα των Επικίνδυνων Οικοδομών κρίνεται απαραίτητη για αποφυγή μοιραίων περιστατικών.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λεμεσού: Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η πληρωμή δημοτικού τέλους ακίνητης Ιδιοκτησίας

05/09/2024

Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει ότι έχουν σταλεί οι λογαριασμοί για το Δημοτικό Τέλος Ακίνητης Ιδιοκτησίας για το έτος 2024 και είναι πληρωτέοι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Στους λογαριασμούς εμφανίζονται και τυχόν καθυστερήσεις προηγούμενων χρόνων. Μετά την ημερομηνία αυτή, θα επιβληθεί επιβάρυνση ύψους 10%.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του έργου Λιμάνι Μαρίνα Λάρνακας - Οι τελευταίες εξελίξεις

03/09/2024

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 30/08/2024 συνεδρία της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά

03/09/2024

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη χθες στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη, στα Χανιά της Κρήτης, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών του μνημόσυνου, κατά το οποίο ήταν ο κύριος ομιλητής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παράνομη κατοχή, μεταφορά και χρήση πυροβόλου όπλου – Συνελήφθησαν δύο 23χρονοι

03/09/2024

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης που αφορά τα αδικήματα της παράνομης κατοχής, μεταφοράς και χρήσης πυροβόλου όπλου και εκρηκτικών υλών, καθώς επίσης και ρίψης πυροβολισμών, η Αστυνομία προχώρησε χθες στη σύλληψη δύο προσώπων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ληστείας.

03/09/2024

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ληστείας που διαπράχθηκε στις 30/08/2024 σε βάρος 18χρονου στην Αγία Νάπα, η Αστυνομία προχώρησε χθες στη σύλληψη δύο προσώπων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
TEPAK: Τρία Χάλκινα Μετάλλια στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα

29/08/2024

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης (ΧρηΛοΔΕ) της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ανακοινώνει μια εξαιρετική επιτυχία για τη χώρα μας στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας: Σε πλήρη συνεννόηση με την αστυνομία για τις ανήλικες

29/08/2024

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε πλήρη συνεργασία με την Αστυνομία σε σχέση με τη διερευνώμενη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων κοριτσιών που βρίσκονται υπό τη Νομική Φροντίδα του Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έκτη σύλληψη στην επαρχία Αμμοχώστου για την υπόθεση επίθεσης και πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης

29/08/2024

Στη σύλληψη ακόμη ενός υπόπτου προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, σε σχέση με την επίθεση και σοβαρό τραυματισμό, που υπέστη 17χρονος, το περασμένο Σάββατο, 24 Αυγούστου, στην επαρχία Αμμοχώστου. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος της Βουλής: Υποδέχθηκε σήμερα τα μέλη της αποστολής της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας

28/08/2024

Η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου με βαθιά συγκίνηση και θαυμασμό υποδέχθηκε σήμερα στη Βουλή τα μέλη της αποστολής της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας που συμμετείχε στους 33ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και τους συνεχάρη για τις επίπονες προσπάθειες που καταβάλλουν ακούραστα για να τιμήσουν την πατρίδα μας σε διεθνές επίπεδο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναντήσεις Γυναικών στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

28/08/2024

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει σε μια σειρά συναντήσεων γυναικών, που διοργανώνονται στο πλαίσιο του έργου ΚΕΕΑΕΔ, με στόχο την προσωπική και επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών της Λευκωσίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ