ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
3ήμερο Hackathon για νέους στο ΚΕΕΑΕΔ!
Το hackathon, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Stronger Together | Τεχνητή Νοημοσύνη για το Κοινό Καλό του British Council, είχε ως στόχο την ανάπτυξη εξειδικευμένων δεξιοτήτων για ανεύρεση λύσεων που ανταποκρίνονται στις κλιματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη και την ανάδειξη νέων ανθρώπων που μπορούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προόδου και να επιφέρουν θετικό αντίκτυπο μέσω της κοινωνικής τους δράσης.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το hack{cyprus}, το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας και τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτική. Η εκδήλωση είχε την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του πανεπιστημίου UCLan Cyprus, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Πανεπιστημίου Frederick.
Την εκδήλωση εγκαινίασε το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λευκωσίας κ. Λούκας Παπαγιάνννης, ο Ανώτερος Λειτουργός Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Σταύρος Τσιακκούρης, το μέλος του hack{cyprus} Μιχάλης Σχοινής και η Director του British Council Αναστασία Ανδρίτσου.
Η ομάδα Mama’s Greens με την ιδέα για ένα σύστημα που θα προσφέρει στους αγρότες υδροπονικής καλλιέργειας λύσεις για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που θα μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώνουν τις αποδόσεις και την ποιότητα των καλλιεργειών κατέκτησε την πρώτη θέση και κέρδισε το μεγάλο βραβείο, ένα study visit σε οργανισμούς στη Βρετανία που εργάζεται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης το Μάρτιο του 2024!
Οι συμμετέχοντες είπαν σχετικά με το hackathon: «Έχω αποκτήσει νέες γνώσεις σχετικά με υπάρχοντα προβλήματα κλιματικής αλλαγής και για το πώς η χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην όλη κατάσταση.»
Μερικές από τις υπόλοιπες ιδέες που προέκυψαν περιλαμβάνουν τρόπους ανίχνευσης της πορείας των πυρκαγιών για καλύτερη αντιμετώπιση τους, συστήματα για βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής χρησιμοποιώντας εργαλεία AI, έξυπνα συστήματα για καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κέντρων δεδομένων που βρίσκονται στις πόλεις, Πλατφόρμα βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη για καλύτερη πρόβλεψη και έλεγχο της παραγωγής και χρήσης ενέργειας στο εθνικό δίκτυο.
Την κριτική επιτροπή που ανέδειξε τον μεγάλο νικητή αποτέλεσαν ο Βρετανός συντονιστής του hackathon Mike Lloyd, ιδρυτή της εταιρίας Learn Tech io, εμπειρογνώμονας σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, Fellow στη British Computer Society, ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Παπαλλάς, ο σύμβουλος επιχειρηματικότητας του ΚΕΕΑΕΔ Παύλος Ιωσηφίδης, και το μέλος της ομάδας hack{cyprus} Βαλεντίνος Παπασάββας.
Τις ομάδες υποστήριξαν με την εμπειρογνωμοσύνη και την πολύτιμη καθοδήγησή τους ο Ανδρέας Λευκάτης, η Μαριά Τερζή, ο Μιχάλης Σχοινής και ο Ζένιος Αγαπίου, μέλη της ομάδας hack{cyprus}
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Στρατηγικής για Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Λευκωσίας και συγκεκριμένα των έργων που υλοποιούνται υπό την Επενδυτική Προτεραιότητα 9β.