ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εγκαινιάστηκε ένα από τα σπουδαιότερα έργα υποδομής της πόλης και επαρχίας Λεμεσού
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, η Eπίσημη Τελετή Εγκαινίων του Εργοστασίου Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων και Παραγωγής Ανακυκλωμένου Νερού Δυτικής Λεμεσού του ΣΑΛΑ, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη.
.jpg)
Στην τελετή παρέστησαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντας Νικόλαος, o τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, Βουλευτές, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, Δημάρχοι, ο Ανώτατος Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων, Κρατικοί Αξιωματούχοι, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων και άλλων Δημόσιων Οργανισμών, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας κ.ά.
Μετά την άφιξη του Προέδρου στον χώρο της Τελετής, τελέστηκε Αγιασμός από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντας Νικόλαο. Ακολούθησαν ομιλίες από τον Πρόεδρο του ΣΑΛΑ και Δήμαρχο Λεμεσού κύριο Νίκο Νικολαΐδη, από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κύριο Κυριάκο Κακουρή, από τον Εκπρόσωπο της Κοινοπραξίας Kruger A/S – Cybarco Limited, κύριο Ηρακλή Πασσάδη, από τον Γενικό Διευθυντή του ΣΑΛΑ κύριο Γιάννη Τσουλόφτα και από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Νίκο Χρστοδουλίδη.
.jpg)
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάφερε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή της Δυτικής Λεμεσού, είναι μία από τις πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές της μείζονος Λεμεσού και η χωροθέτηση του Εργοστασίου στο σημείο αυτό επιλέγηκε για να εξυπηρετήσει τις πέριξ περιοχές που αναπτύσσονται τάχιστα, τόσο οικιστικά όσο και εμπορικά. Το Εργοστάσιο Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων και Παραγωγής Ανακυκλωμένου Νερού Δυτικής Λεμεσού του ΣΑΛΑ, είναι ένα από τα σημαντικότερα
αναπτυξιακά έργα της Επαρχίας Λεμεσού με τεράστια περιβαλλοντική, και κοινωνική αξία, και η ανέγερση του κατέστη επιτακτική λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της Λεμεσού που οδήγησε αναπόφευκτα στην αύξηση της παραγωγής αστικών λυμάτων της ευρύτερης Λεμεσού.
Το Συμβόλαιο για την κατασκευή του υπογράφτηκε στις 30 Νοεμβρίου 2018 με την Κοινοπραξία “Kruger A/S – Cybarco Limited JV”. To έργο ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιανουάριο του 2019 και οι κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022. Το Έργο εντάχθηκε στα Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα Έργα της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος του έργου ανήλθε σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και το ΣΑΛΑ.
.jpg)
Το Έργο αυτό αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα υποδομής που υλοποιούνται στην πόλη και επαρχία της Λεμεσού, ένα Έργο υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας. Κατά το σχεδιασμό του λήφθηκε υπόψη η απαίτηση για ελάχιστα έως και μηδενικά επίπεδα θορύβου και οσμών και βασίστηκε στην τεχνολογία μεμβρανών για την τριτοβάθμια επεξεργασία. Η δυναμικότητά του, η οποία ανέρχεται στις 13.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, θα μπορεί να εξυπηρετήσει περί τις 65.000 πολίτες στις περιοχές Ζακακίου, Αγίου Σπυρίδωνα, Πολεμιδίων, αλλά και άλλες γειτονικές περιοχές.
Μπορεί να εξυπηρετήσει επίσης τις μεγάλες βιομηχανικές και εμπορικές αναπτύξεις, όπως είναι η Α΄ Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού, το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το Νέο Λιμάνι Λεμεσού, το Εμπορικό Κέντρο MyMall, και το City of Dreams Mediterranean Casino Resort. Το Εργοστάσιο παράγει άριστης ποιότητας τριτοβάθμια επεξεργασμένο νερό, κατάλληλο για την γεωργία, ενώ έχει υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις εφόσον παράγει μεγάλο μέρος των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια από το βιοαέριο και τα φωτοβολταϊκά συστήματα που είναι εγκατεστημένα στο εργοστάσιο.
.jpg)
Τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν με τη λειτουργία του Εργοστασίου είναι πρωτίστως η περαιτέρω ώθηση της ανάπτυξης της περιοχής, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η προστασία της δημόσιας υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτινων πόρων.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εφιάλτης σε πτήση προς Τόκιο: Αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών (ΒΙΝΤΕΟ)
Έναν πραγματικό εφιάλτη έζησαν οι επιμένοντες αεροπλάνου που εκτελούσε πτήση προς Τόκιο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν το αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών λόγω μηχανικής βλάβης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωνάζουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού για σοβαρή υποστελέχωση
Σοβαρή υποστελέχωση καταγγέλλουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα απάτη με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων: Οι αρχές συστήνουν προσοχή στο κοινό
Προσοχή συστήνει στο κοινό η αστυνομία για νέα απάτη με σκοπό την απόσπαση χρημάτων με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλή διεθνής διάκριση για τον Αλέξανδρο Χατζηκώστα, υποψήφιο διδάκτορα του ΑΠΘ
Ο ελληνοκύπριος υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηκώστας, διακρίθηκε διεθνώς για το έργο του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS για εξοικονόμηση ενέργειας
Ο ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS, που πραγματοποιήθηκε στις 17 – 18 Ιουνίου 2025 στο νησί Κως, το οποίο υλοποιείται στο
πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΕΟΑ Λεμεσού μειώνει τα κόστη και ρυπαίνει λιγότερο με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA) Λεμεσού ως ένας κατεξοχήν περιβαλλοντικός Οργανισμός, έχει υιοθετήσει ενεργά τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέγαρα: «Έσφαξε την οικογένειά του γιατί δεν του έδιναν λεφτά» - Με ποινικό παρελθόν ο 37χρονος
Ο 37χρονος που μαχαίρωσε στα Μέγαρα την 71χρονη μητέρα του, την αδερφή του και τον θείο του στα Μέγαρα αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ ήταν και επί σειρά ετών χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη φυλακή 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην του
Πίσω από τα κάγκελα ο 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην συμβίας του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκκωφαντικό “ΌΧΙ” στη μείωση ποινής 36χρονου που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης
Απορρίφθηκε η έφεση που κατέθεσε 36χρονος καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης, με την οποία ζητούσε να επανεξεταστεί η καταδίκη και η ποινή 2,5 ετών που του επιβλήθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έπιασαν «στον ύπνο» ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου: Έκλεψαν αλυσίδες και έγιναν άφαντοι
Στον ύπνο έπιασαν ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου, κλέβοντας χρυσαφικά κάτω από τη μύτη της.