ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τιμή στο έπος του 1940 – Εορτασμός από το Δήμο Έγκωμης και τον Μορφωτικό Σύλλογο
Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28 ης Οκτωβρίου 1940 ο Δήμος Έγκωμης και ο Μορφωτικός Σύλλογος Έγκωμης διοργάνωσαν εορτασμό στο οίκημα του Συλλόγου, με κύριο ομιλητή τον φιλόλογο και πρώην πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, δρ Γιάννη Σωκράτους.
Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμούς από την πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου, δρ Ειρήνη Χατζηχαραλάμπους και τον Δήμαρχο Έγκωμης Ζαχαρία Κυριάκου. Ακολούθησε ομιλία από τον δρ Γιάννη Σωκράτους, ο οποίος εξήρε τον ηρωισμό και την ωριμότητα που επέδειξε ο ελληνικός λαός αντιστεκόμενος ομόψυχα κατά του ιταλικού φασισμού.
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από τους Συμμάχους που γιορτάζει την είσοδό της στον Πόλεμο και όχι την ημέρα της νίκης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα πρώτα δείγματα γραφής της ηρωικής αντίστασης δεν άργησαν να φανούν στα μέτωπα του πολέμου. Από την 28η Οκτωβρίου μέχρι τη 13η Νοεμβρίου, οι ελληνικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν την επίθεση του Ιταλού εισβολέα “αμυνόμεναι του πατρίου εδάφους”, όπως έγραφαν, κατά κόρον, οι εφημερίδες της εποχής.
Εν συνεχεία, ο ελληνικός στρατός εξαπέλυσε μεγάλη αντεπίθεση κατά των Ιταλών, με αποτέλεσμα να διεισδύσει βαθιά στο έδαφος της Βορείου Ηπείρου και να καταλάβει μια σειρά από σημαντικές πόλεις. Μέχρι το τέλος του 1940, οι Ιταλοί βρίσκονταν 60 χιλιόμετρα απωθημένοι, πέρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Η υφήλιος παρακολουθούσε έκθαμβη τις εξελίξεις και κάθε πνευματικά ελεύθερος άνθρωπος υποκλινόταν με σεβασμό μπροστά στο μεγαλείο των Ελλήνων αγωνιστών της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, των διαχρονικών και πανανθρώπινων αξιών.»
Στη συνέχεια ο δρ Σωκράτους παρουσίασε την αντίδραση των Ελληνοκυπρίων αμέσως μετά την ένταξη της Ελλάδας στον πόλεμο και την ενθουσιώδη συμμετοχή τους στα εθελοντικά στρατιωτικά τμήματα που δημιουργήθηκαν αλλά και με συλλογή χρημάτων για τις ανάγκες του μετώπου.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμη απαγγελίες ποιημάτων από την ηθοποιό και θεατρολόγο Εύα Μιλτιάδους, προβολή σύντομης ταινίας με πλάνα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μουσικό επετειακό πρόγραμμα από τον Μιχάλη Χειρίδη. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Σε εφιάλτη κατέληξε γαμήλια δεξίωση - Στο νοσοκομείο 70 άτομα με συμπτώματα δηλητηρίασης
Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια του περιστατικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου
Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης
Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών
Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών
Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI
Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Al Jazeera η αγορά ακινήτων της Κύπρου: Οι ξένες επενδύσεις και η πίεση στις τιμές
«Πολλοί Κύπριοι ανησυχούν για τις τιμές των ακινήτων στη χώρα τους».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»
Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.