ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον με ένα μόνο ευρώ;

23/08/2023

Του Ανδρέα Β. Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου

 

Μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον με ένα μόνο ευρώ; Κατ’ ακρίβειαν, και ναι και όχι. Υπάρχει σωρεία βιβλιογραφίας και ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων, χύθηκαν τόνοι μελάνι σε έγγραφα, νομοθεσίες, ευρωπαϊκά προγράμματα και κανονισμούς για το θέμα, αλλά πουθενά δεν γράφει πώς το ένα ευρώ μας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ωστόσο, κάποιες απλές μικρές κινήσεις από μέρους μας, κάποιες απειροελάχιστες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όντως έχουν τεράστιο αντίκτυπο για το περιβάλλον. Μπορεί να μην σώζουν τον πλανήτη, αλλά τουλάχιστον μας βοηθάνε να προχωρήσουμε προς την ορθή κατεύθυνση. Και κάθε βήμα, όσο μικρό κι αν είναι, είναι πολύ σημαντικό.

Μια τέτοια κίνηση είναι και η χρήση της υπηρεσίας κατ’ οίκον συλλογής κλαδευμάτων που λειτουργεί ο Δήμος μας, συμπληρωματικά προς το Πράσινο Σημείο. Η νέα διαχείριση των Πράσινων Σημείων της επαρχίας Λευκωσίας (δηλαδή το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης των Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχίας Λευκωσίας) κατέγραψε σημαντικότατα δεδομένα.

Τα κλαδεύματα αποτελούν τον κύριο όγκο αποβλήτων που διαχειρίζεται το Πράσινο Σημείο, από τους 8.000 τόνους που διαχειρίστηκε το 2022 οι 5.500 τόνοι ήταν κλαδεύματα. Δηλαδή, είναι πέραν των 2/3 της συνολικής ποσότητας των αποβλήτων. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και η εξής πληροφορία, το ότι αρκετοί δημότες αδυνατούν οι ίδιοι να μεταφέρουν αυτού
του είδους απόβλητα στο Πράσινο Σημείο.

Για αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο από το 2020 εισήγαγε τη νέα υπηρεσία κατ’ οίκον συλλογής ογκωδών αντικειμένων και κλαδευμάτων. Η υπηρεσία αυτή λειτουργεί και ψηφιακά μέσω της ιστοσελίδας και της εφαρμογής του Δήμου για έξυπνα κινητά αλλά και με φυσική παρουσία, στα γραφεία του Δήμου. Με ένα πολύ μικρό αντίτιμο, ο Δήμος μπορεί να συλλέξει ογκώδη αντικείμενα (στρώματα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.) ή κλαδεύματα από τις οικίες των δημοτών, για να τύχουν ορθής διαχείρισης.

Στέκομαι ιδιαίτερα στην υπηρεσία κατ’ οίκον συλλογής κλαδευμάτων, καθώς φαίνεται ότι οι δημότες την προτιμούν. Με μόνο ένα ευρώ μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να προμηθευτεί την ειδική σακούλα για διάθεση των κλαδευμάτων, να τη γεμίσει και να ενημερώσει τον Δήμο για να γίνει η συλλογή από το σπίτι του: αυτό μπορεί να γίνει τηλεφωνικά ή μέσω της ιστοσελίδας μας.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το πόσο χρησιμοποιείται αυτή η υπηρεσία και ιδιαίτερα η ραγδαία αύξηση των χρηστών της υπηρεσίας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι φέτος, μέχρι τον Ιούλιο, μαζέψαμε 26.321 σακούλια με κλαδεύματα, σε σχέση με τις 3.000 που είχαμε συλλέξει μόλις άρχισε τη λειτουργία της η υπηρεσία το 2020.

Στον πιο κάτω πίνακα μπορείτε να δείτε και τους αριθμούς που μιλάνε από μόνοι τους:

Περίοδος Ποσότητα
1/7-31/12/2020 3.160
1/1-31/12/2021 13.954
1/1-31/12/2022 21.875
1/1-31/7/2023 26.321

Πολλοί συχνά μας ρωτάνε γιατί πρέπει να προμηθευτούν τα σακούλια από τον Δήμο και γιατί πρέπει να πληρώσουν. Απαντάμε στο πρώτο ερώτημα ότι η συλλογή γίνεται μόνο με τα συγκεκριμένα χάρτινα σακούλια διότι μόνο αυτά είναι κατάλληλα: είναι χάρτινα και κομποστοποιήσιμα. Είναι σχετικά ανθεκτικά και προορίζονται για να μεταφέρουν μικρές ποσότητες κλαδευμάτων από τον κήπο ενός σπιτιού και όχι μεγάλες ποσότητες ή κλαδεύματα μεγάλων δέντρων.

Η τιμή της υπηρεσίας είναι επιχορηγημένη, με τον Δήμο να απορροφά σημαντικό κόστος. Η χρέωση του ενός ευρώ γίνεται διότι και ο ίδιος ο Δήμος Στροβόλου επωμίζεται κόστος, με την προμήθεια των σακουλιών και την απασχόληση ειδικού συνεργείου για αυτή την εργασία.

Επιστρέφοντας όμως στα προαναφερθέντα δεδομένα, οφείλω να σημειώσω ότι χάρη σε αυτή την τόσο θερμή ανταπόκριση του κόσμου, έχουμε ακόμα περισσότερα κίνητρα για να εργαστούμε περαιτέρω προς την κυκλική διαχείριση αυτών των αποβλήτων, με ένα αρκετά φιλόδοξο και αειφόρο σχεδιασμό, τον οποίο και θα δημοσιοποιήσουμε εν ευθέτω χρόνω.

Στην παρούσα φάση κρατάμε μόνο το πιο βασικό, το ότι οι δημότες με ένα μόνο ευρώ κατάφεραν να κάνουν κάτι σημαντικό για τον πλανήτη μας, αλλά και για την πόλη μας. Και κάτι ακόμα: μόλις πέρσι, η ομάδα μας που είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία των γειτονιών, κατέγραψε μείωση των σημείων ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων από 140 σε 28. Δεν είναι αμελητέα αυτή η αξιοσημείωτη μείωση. Και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο «μπράβο» σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια.

Πρέπει να αντιληφθούμε επιτέλους ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους μας. Η πόλη μας, ο δήμος μας, ανήκει στον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά και για αυτό πρέπει να τον προσέχουμε. Όπως κάνουμε και με το σπίτι μας.

Αλήθεια, αυτό θέλουμε, να αναλωνόμαστε και να αφιερώνουμε πόρους και χρόνο στην απομάκρυνση αποβλήτων από δημόσιους χώρους; Ευελπιστώ ότι θα αφήσουμε πίσω μας αυτές τις προβληματικές και ατομικιστικές νοοτροπίες και θα οδεύσουμε προς ένα ευρωπαϊκό και πράσινο μέλλον, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μαζί τις γειτονιές μας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του όγκου απορριμμάτων και την ορθή διαχείρισή τους.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»

19/01/2026

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί

19/01/2026

Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»

19/01/2026

«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση

19/01/2026

Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό

19/01/2026

Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

19/01/2026

Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή

19/01/2026

Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»

19/01/2026

Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας

19/01/2026

«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000

19/01/2026

Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ