ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής

07/06/2023

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν τη Δευτέρα ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, οι οποίοι παρουσίασαν παράλληλα τις εκδηλώσεις του προγράμματος «Πολιτιστικό Καλοκαίρι Ταμασού 2023».

 



Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στον πολιτιστικό χώρο της Μητρόπολης Ταμασού υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού, θα αρχίσουν στις 16 Ιουνίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ στον χώρο πρόκειται να φιλοξενηθεί ο κορυφαίος συνθέτης του ελληνισμού, Σταύρου Ξαρχάκος, ο οποίος με τους συνεργάτες του θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη.

Στο μεταξύ, στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα συνεργαστούν για την ενίσχυση της Γλώσσας, της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Τέχνης και της Επιστήμης, θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία τους μέσω της πραγματοποίησης εκδηλώσεων, ερευνητικών προγραμμάτων, συναντήσεων και συναφών δραστηριοτήτων, θα συνεργαστούν στους σχετικούς τομείς προτεραιότητας, καθώς και σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μέσα από την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Επίσης, θα συνεργαστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), της UNESCO και άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών Οργανισμών.

Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο θα παραμείνει σε ισχύ για χρονική περίοδο πέντε ετών.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης, διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία του Υφυπουργείου με τη Μητρόπολη Ταμασού «θα συνεχίσει και θα καρποφορήσει».

Εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε επιγραμματικά στις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες του Υφυπουργείου του, που είναι εν εξελίξει, στη βάση των εξαγγελιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο Καθεστώς του Καλλιτέχνη, στην καθιέρωση της Κάρτας Νεολαίας Πολιτισμού, μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα σε νέους άνω των 18 ετών να παρακολουθούν θεάματα Κυπρίων καλλιτεχνών, καθώς και στην εισαγωγή Φοροαπαλλαγών στον Πολιτισμό.

Για το νομοσχέδιο για το Καθεστώς του Καλλιτέχνη ανέφερε πως σκοπός είναι η ετοιμασία νομοσχεδίου «ομπρέλας», το οποίο θα καθορίζει το πλαίσιο και τα κριτήρια απόδοσης του Καθεστώτος του Καλλιτέχνη σε πολιτιστικούς δημιουργούς / επαγγελματίες καθώς και τον τρόπο πρόσβασης των πολιτιστικών δημιουργών / επαγγελματιών στα ωφελήματα της κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Στο νομοσχέδιο που έχουν επεξεργαστεί, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, περιλαμβάνεται η δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών, στο οποίο να υπάρχει δυνατότητα εγγραφής Καλλιτεχνών με συγκεκριμένες προϋποθέσεις καθώς και η κρατική στήριξη προς τους αυτοεργοδοτούμενους, ιδιαίτερα καλλιτέχνες ώστε να κινητοποιηθούν να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους για την ασφάλισή τους. 

Όπως σημείωσε το Προσχέδιο του Νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαΐου και στη συνέχεια θα γίνουν ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις, ώστε στη συνέχεια να τεθεί σε διαβούλευση με τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Σε σχέση με την Κάρτα Νέων Πολιτισμού για προώθηση της Πολιτιστικής Παιδείας, είπε πως εκτιμώμενος χρόνος κυκλοφορίας της Κάρτας, αν εξασφαλιστούν οι πιστώσεις με τον Συμπληρωματικό Ιουνίου, είναι ο Αύγουστος 2023.

Αναφορικά με τα φορολογικά Κίνητρα για χορηγούς, ανέφερε ότι η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για την ενθάρρυνση της ιδιωτικής πολιτιστικών δραστηριοτήτων είναι ευρέως διαδεδομένη ως καλή πρακτική τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι «μόλις οριστικοποιηθεί το προτεινόμενο μέτρο θα γίνει διαβούλευση με το Τμήμα Φορολογίας, για προώθηση της υιοθέτησης των κινήτρων μέσω τροποποίησης του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου του 2002».

Μιλώντας στην παρουσίαση ο Μητροπολίτης Ταμασού είπε ότι «ο πολιτισμός σε όλες του τις μορφές αποτελεί το απόσταγμα της ανθρώπινης διανόησης, την αριστεία, τη δημιουργία και την πνευματική καταξίωση».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ταμασού « οι πολιτιστικές δράσεις ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και συμβάλλουν στην αυτογνωσία και τη συναδέλφωση, ενώ το κυριότερο καλλιεργούν την άδολη αγάπη και σεβασμό του ανθρώπου για τον συνάνθρωπο και το σύμπαν».

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ΟΠΑΠ Κύπρου, ο οποίος στηρίζει το Πολιτιστικό Καλοκαίρι και εξήρε την έμπρακτη εταιρική κοινωνική ευθύνη του Οργανισμού, ενώ εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τον μεγάλο υποστηρικτή των εκδηλώσεων, τη CNP Ασφαλιστική.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Δημήτρης Αλετράρης, είπε ότι το Πολιτιστικό Καλοκαίρι «πέραν από την ποιοτική ψυχαγωγία που προσφέρει, αναδεικνύει και προτάσσει τους δημιουργούς του τόπου μας και τιμά κορυφαίους εκφραστές του πολιτισμού στον ευρύτερο πολιτισμό».

Ο Διευθυντής της CNP Ασφαλιστικής, Τάκης Φειδίας, ανέφερε με τη σειρά του ότι «αυτή η προσπάθεια πολιτισμού έχει αξία», για να σημειώσει ότι ο όμιλος CNP αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά το Πολιτιστικό Καλοκαίρι της Μητρόπολης Ταμασού, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι συνεπιβάτης στα μουσικά της ταξίδια.

Εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 16 Ιουνίου, στις 20:30, με αφιέρωμα στη «μαστόρισσα» του κυπριακού τραγουδιού, Κυριακού Πελαγία, ενώ στις 23 Ιουνίου θα δοθεί συναυλία στις 20:00 από το Φωνητικό Σύνολο και Μαντολινάτα του Νεόφυτου Ι. Ρούσου.

Στις 8  Ιουλίου, στις 21:00, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη υπό τη Διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ στις 23 Ιουλίου, στις 21:00, Ελευθερία Αρβανιτάκη και Ελεονώρα Ζουγανέλη θα βρεθούν μαζί στη σκηνή.

Εξάλλου, στις 15 Ιουλίου στις 20:30 θα δοθεί συναυλία από τη Χορωδία Ταμασέων Ωδές και το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση», ενώ τη 1η Σεπτεμβρίου με διασκευές, σύνθεση και ενορχήστρωση του Λάρκου Λάρκου θα παρουσιαστεί μια εναλλακτική προσέγγιση στη μουσική παράδοση της Κύπρου.

Πηγή: KΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου 36χρονος Πολωνός για υπόθεση απαγωγής

21/08/2025

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου326χρονος άνδρας κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο οποίος καταζητείται από τις αρχές της Πολωνίας για υπόθεση απαγωγής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠτΔ: Θα διαθέσει για 12 μήνες τις εισφορές του σε ευαγή ιδρύματα εις μνήμη των γονιών του

21/08/2025

Τη μηναία του αποζημίωση που προβλέπεται για τη 18ετή υπηρεσία του στο δημόσιο, ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα διαθέσει σε έξι οίκους στέγασης ή κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, για τους 12 επόμενους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα τηλεφωνική απάτη απόσπασης χρημάτων: Οι συστάσεις της Αστυνομίας

21/08/2025

Η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινό, μετά από καταγγελίες σχετικά με ύποπτα πρόσωπα, τα οποία επικοινωνούν με πολίτες στην ελληνική γλώσσα και παριστάνουν τους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Υπηρεσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Τους αρπαξαν 60.000 ευρω συνολικά

20/08/2025

Νέες καταγγελίες απάτης μέσω διαδικτύου, που αφορά σε δήθεν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, διερευνά η Αστυνομία και συγκεκριμένα το ΤΑΕ Λευκωσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βρέθηκε το σημείο έναρξης και τα αίτια της φωτιάς στη Λεμεσό από τους Αμερικανούς

20/08/2025

Το ακριβές σημείο της έναρξης της φωτιάς στην ορεινή Λεμεσού και τα αίτιά της έχει εντοπίσει η ομάδα εμπειρογνώμων από τις ΗΠΑ η οποία ειδικεύεται στην διερεύνηση πυρκαγιών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Τουρκία δίνει άδεια για Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά τον Αύγουστο

20/08/2025

Οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στα «Εννιάμερα της Παναγίας», το Σάββατο 23 Αυγούστου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές στο δημόσιο σχολείο: Οι δράσεις του Υπουργείου για τη νέα σχολική χρονιά

20/08/2025

Το δημόσιο σχολείο αλλάζει και αλλάζει για να δίνει σε κάθε παιδί τη δύναμη να προχωρήσει, αναφέρει η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, ανακοινώνοντας σειρά δράσεων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στη Λεμεσό: Συναντά τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες ο ΠτΔ

19/08/2025

Με την ομάδα των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων για τα θέματα των πυρκαγιών πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μαζωνάκης: “Δεν πάσχω από κανένα ψυχικό νόσημα που να χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας”

19/08/2025

Δημόσια τοποθετήθηκε ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης, μετά την εισαγωγή του στο Δρομοκαΐτειο, σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ενεργοποιήθηκε το «ΝΕΑΡΧΟΣ» για αγνοούμενο χειριστή Jet Ski

19/08/2025

Αγνοούμενο χειριστή jet ski στη θαλάσσια περιοχή του Μαζωτού της επαρχίας Λάρνακας εντόπισε και διέσωσε την Κυριακή η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ