ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η Λευκωσία, η Κύπρος, τιμά τη μέρα της Ευρώπης

09/05/2023

Η Κύπρος επωφελήθηκε σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατάφερε να κτίσει γερές βάσεις και εμπιστοσύνη με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη σε όλα τα επίπεδα. Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, μιλώντας κατά την τελετή έπαρσης της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ευκαιρία της Hμέρας της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Μαΐου 2023, στην Πλατεία Ελευθερίας.

 

Όπως είπε, η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί δίπλα μας στα σημαντικά καθημερινά προβλήματα των πολιτών: Το μεταναστευτικό, την οικονομική ανισότητα και βιωσιμότητα και θα πρέπει να διατηρήσουμε, επεκτείνουμε και αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προσφοράς κυρίως προς τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Η συμβολή των πόρων που έλαβε η Λευκωσία αποτυπώνεται αρχικά στην ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, εκεί όπου την 1η Μαΐου 2004 γράφτηκε ιστορία, όταν γιορτάσαμε την ένταξη της Κύπρου ως ισότιμου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε. Τόνισε επίσης ότι ο Δήμος Λευκωσίας εφαρμόζει προγράμματα που στοχεύουν στον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού και αξιοποιεί σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια. «Σε σχέση με το μεταναστευτικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να επιδείξει ότι στην “Ένωση” βρίσκεται η δύναμή μας και με έμπρακτη αλληλεγγύη να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και να βοηθήσει να σταματήσει η εργαλειοποίηση των μεταναστών. Η Κύπρος είναι χώρα πρώτης υποδοχής και υφίσταται δυσανάλογο βάρος. Γι’ αυτό χρήζει άμεσης βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία  επιβάλλεται να επιδείξει  αλληλεγγύη και να καθιερωθεί ένα πιο δίκαιο σύστημα ισότιμης κατανομής των αιτούντων άσυλο λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό της κάθε χώρας».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η διογκούμενη οικονομική ανισότητα μεταξύ των πολιτών θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και απαιτούνται θαρραλέες αποφάσεις που θα μειώσουν τη φοροδιαφυγή μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και την άρση των τεράστιων μονοπωλίων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. «Θα πρέπει να ενισχυθούν οι δράσεις για αξιοπρεπή εργασία για όλους, η καταπολέμηση της ανισότητας των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον και σε όλες τις εκφάνσεις τη ζωής».

Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Λευκωσίας συμπλήρωσε ότι η ποιότητα ζωής των πολιτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει βιώσιμη κινητικότητα. «Περισσότερα κονδύλια θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τη δημιουργία δικτύων δημόσιων μεταφορών, αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι η αποτελεσματική παρακολούθηση, εκ μέρους της Ένωσης, των δεσμεύσεων που δίνονται, ώστε τα έργα βιώσιμης κινητικότητας να γίνουν πράξη σε ωφέλιμο χρόνο για τους πολίτες», κατέληξε.

Χαιρετίζοντας την Ημέρα της Ευρώπης, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι παρόλο που η Κύπρος είναι μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, η Λευκωσία εξακολουθεί να είναι η μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εκπροσωπώντας σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο, θέλω να  επιβεβαιώσω ακόμη μια φορά την στήριξη μας στον μεγάλο στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας. Και να δώσουμε την υπόσχεση πως έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον – για την Ευρώπη, της ισότητας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας των πολιτών της. Η Ευρώπη είμαστε εμείς. Σε όποια γωνιά της και αν κατοικούμε, εμείς καθορίζουμε το μέλλον της. Μια Ευρώπη που δυναμικά προχωρά  μπροστά, που ανήκει σε μας και στα παιδιά μας. Μια Ευρώπη όπως αυτή που πρώτος οραματίστηκε ο Ρόμπερτ Σούμαν», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος υπογράμμισε ότι η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το σημαντικότερο στρατηγικό επίτευγμα για τον τόπο μας. «Η ΕΕ», είπε «μάς προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά που παίρνει από εμάς. Προσφέρει στην καθημερινότητα των πολιτών, σε τομείς όπως, η οικονομία, η προστασία του περιβάλλοντος, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Κράτος Δικαίου και την έμφυλη ισότητα, την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την πράσινη ενέργεια και τη ψηφιακή μετάβαση», σημείωσε. Τόνισε μάλιστα, ότι το Κυπριακό αποτελεί μέρος αυτής της εξίσωσης. «Η επανένωση του τόπου μας περνά μέσα από την ΕΕ. Αυτός είναι ο στόχος μας και η ΕΕ μπορεί να συνδράμει καταλυτικά», ανέφερε. Τέλος, πρόσθεσε: «Όλοι πρέπει να εμπεδώσουμε το επάναγκες της συμπληρωματικής αξίας της διττής μας ταυτότητας, αυτής του Κύπριου-Ευρωπαίου πολίτη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε τόσο ως πολίτες όσο και ως κράτος μέλος να συμμετέχουμε ενεργά, εποικοδομητικά και παραγωγικά στα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αντρέας Κεττής, ο οποίος εξήρε ειδικά τη σημασία της φετινής Ημέρας της Ευρώπης, καθώς αποτελεί «ευκαιρία για να επιβεβαιώσουμε την προσήλωση μας στην ειρήνη, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, αλλά και να προασπιστούμε οικουμενικές αξίες, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία σε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες».

«Είμαστε πρωτοπόροι σε ολόκληρο τον κόσμο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μόνη περιοχή στον κόσμο στην οποία έχει καταργηθεί η θανατική ποινή», σημείωσε. «Είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από μια κοινή αγορά ή ένα κοινό νόμισμα. Αυτά τα ιδεώδη της ελευθερίας, της ευημερίας και της ειρήνης χαρακτηρίζουν τα σύνορα και την ταυτότητά μας». Σημείωσε τέλος, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζεται πυρετωδώς για την παραγωγή ποιοτικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών της Ένωσης.

Εκπροσωπώντας τη σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο Martin Hagstrom, τόνισε ότι μπορεί να φαίνεται παράδοξο να γιορτάζουμε την ευρωπαϊκή ειρήνη, όταν παράλληλα μαίνεται ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας. «Η σημερινή ημέρα αποτελεί υπενθύμιση ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές και να είμαστε ενωμένοι, τώρα ίσως περισσότερο από ποτέ», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε τέλος, ότι η προεδρία της ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες να ανταπεξέλθει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει: Την ενέργεια και την οικονομική κρίση, την πράσινη μετάβαση, την ανάγκη να παραμείνει η Ευρώπη ανταγωνιστική, καθώς και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης. Κι η Σουηδία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Κύπρο και με τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων πρέσβεις, καθώς και ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητα της Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί.





 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λεμεσού: Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η πληρωμή δημοτικού τέλους ακίνητης Ιδιοκτησίας

05/09/2024

Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει ότι έχουν σταλεί οι λογαριασμοί για το Δημοτικό Τέλος Ακίνητης Ιδιοκτησίας για το έτος 2024 και είναι πληρωτέοι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Στους λογαριασμούς εμφανίζονται και τυχόν καθυστερήσεις προηγούμενων χρόνων. Μετά την ημερομηνία αυτή, θα επιβληθεί επιβάρυνση ύψους 10%.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του έργου Λιμάνι Μαρίνα Λάρνακας - Οι τελευταίες εξελίξεις

03/09/2024

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 30/08/2024 συνεδρία της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά

03/09/2024

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη χθες στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη, στα Χανιά της Κρήτης, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών του μνημόσυνου, κατά το οποίο ήταν ο κύριος ομιλητής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παράνομη κατοχή, μεταφορά και χρήση πυροβόλου όπλου – Συνελήφθησαν δύο 23χρονοι

03/09/2024

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης που αφορά τα αδικήματα της παράνομης κατοχής, μεταφοράς και χρήσης πυροβόλου όπλου και εκρηκτικών υλών, καθώς επίσης και ρίψης πυροβολισμών, η Αστυνομία προχώρησε χθες στη σύλληψη δύο προσώπων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ληστείας.

03/09/2024

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ληστείας που διαπράχθηκε στις 30/08/2024 σε βάρος 18χρονου στην Αγία Νάπα, η Αστυνομία προχώρησε χθες στη σύλληψη δύο προσώπων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
TEPAK: Τρία Χάλκινα Μετάλλια στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα

29/08/2024

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης (ΧρηΛοΔΕ) της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ανακοινώνει μια εξαιρετική επιτυχία για τη χώρα μας στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας: Σε πλήρη συνεννόηση με την αστυνομία για τις ανήλικες

29/08/2024

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε πλήρη συνεργασία με την Αστυνομία σε σχέση με τη διερευνώμενη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων κοριτσιών που βρίσκονται υπό τη Νομική Φροντίδα του Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έκτη σύλληψη στην επαρχία Αμμοχώστου για την υπόθεση επίθεσης και πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης

29/08/2024

Στη σύλληψη ακόμη ενός υπόπτου προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, σε σχέση με την επίθεση και σοβαρό τραυματισμό, που υπέστη 17χρονος, το περασμένο Σάββατο, 24 Αυγούστου, στην επαρχία Αμμοχώστου. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος της Βουλής: Υποδέχθηκε σήμερα τα μέλη της αποστολής της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας

28/08/2024

Η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου με βαθιά συγκίνηση και θαυμασμό υποδέχθηκε σήμερα στη Βουλή τα μέλη της αποστολής της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας που συμμετείχε στους 33ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και τους συνεχάρη για τις επίπονες προσπάθειες που καταβάλλουν ακούραστα για να τιμήσουν την πατρίδα μας σε διεθνές επίπεδο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναντήσεις Γυναικών στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

28/08/2024

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει σε μια σειρά συναντήσεων γυναικών, που διοργανώνονται στο πλαίσιο του έργου ΚΕΕΑΕΔ, με στόχο την προσωπική και επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών της Λευκωσίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ