ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ



Η ιστορική χαβούζα της Λεμεσού - Η δεξαμενή που τροφοδοτούσε όλη την πόλη με νερό

06/02/2023

Η γεωγραφική θέση της Λεμεσού εξασφάλιζε πολλά πλεονεκτήματα στην πόλη και στους κατοίκους της. Στον τομέα της ύδρευσης την παροχή νερού εξασφάλιζαν τα υπόγεια νερά, τα οποία οδήγησαν τους κατοίκους της να δημιουργήσουν πηγάδια για να έχουν νερό.

 

Γράφει η Έφη Μέφερη

Όταν σιγά σιγά αυξανόταν ο πληθυσμός της πόλης τα πηγάδια δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των Λεμεσιανών σε νερό. Ωστόσο στα τέλη του 19ου αιώνα η Λεμεσός πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την δημιουργία σημαντικών έργων. Ένα από αυτά τα έργα ήταν και οι δεξαμενές της Χαβούζας. Το πρώτο έργο υδροδότησης που κατασκευάστηκε στη Λεμεσό και ήταν έργο ζωτικής σημασίας.

Κτίστηκαν  το 1896 επί Αγγλοκρατίας με σκοπό να αποθηκεύεται εκεί το νερό της πόλης.

Η περιοχή της Χαβούζας θεωρείτο αρχικά το χαμηλότερο σημείο της Λεμεσού. Το νερό που κατέληγε εκεί προερχόταν από την πηγή Κιτριμηλίου, αφού περνούσε μέσω πετραύλακου και υπόγειας στοάς στον ποταμό Γαρύλλη. Το νερό διοχετεύονταν στην πόλη μέσω ενός κτιστού επίγειου αγωγού. Από εκεί, το νερό έφευγε μέσω πέτρινων σωλήνων και έφτανε στις δημόσιες βρύσες τις λεγόμενες γούρνες, οι οποίες βρισκόντουσαν σε διάφορα σημεία της Λεμεσού. Συγκεκριμένα εκείνη την περίοδο χτίστηκαν τρεις δημόσιες βρύσες. Η παλιά βρύση, η οποία διασώζεται μέχρι σήμερα και βρίσκεται στην Τουρκοκυπριακή συνοικία και οι άλλες δύο, η μια κοντά στην Παλιά Δημοτική Αγορά και η άλλη απέναντι από το Β’ Δημοτικό Σχολείο, οι οποίες δυστυχώς δεν διασώζονται.

Οι δημόσιες αυτές βρύσες εκτός ότι δημιουργήθηκαν για να έχουν οι κάτοικοι της Λεμεσού πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές νερό, από την άλλη αποτελούσαν και μοναδικούς δημόσιους χώρους κοινωνικής συνάθροισης και συνεύρεσης των ανθρώπων.

Το κυρίως κτίσμα της χαβούζας αποτελείται από δύο λιθόκτιστους στενόμακρους χώρους, στεγασμένους με θολωτές οροφές οι οποίοι δημιουργούν ένα ενδιαφέρον εσωτερικό, με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Οι δεξαμενές αυτές εξυπηρέτησαν την πόλη της Λεμεσού μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. Μπήκαν σε αχρηστία και έκλεισαν τον κύκλο ζωής τους το 1929, όταν κατασκευάστηκε πιο μοντέρνο, για την εποχή, σύστημα με τη χρήση του υδατόπυργου.

Μέχρι το 1980 η ιστορική αυτή κατασκευή παρέμεινε ξεχασμένη, μέχρι που το 1996 κηρύχθηκε σε αρχαίο μνημείο Β’. Ακολούθησε αποκατάσταση και συντήρηση των δεξαμενών και μέχρι σήμερα διατηρούν αμείωτη τη γοητεία τους υπενθυμίζοντας έτσι τον ρόλο ύπαρξης τους και τη διαδραμάτιση τους στην πόλη του νερού.

Φωτογραφία: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο - Ιστορικό Αρχείο & Κέντρο Μελετών Λεμεσού


 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ'

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το σπίτι που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης στο Λιμποβίσι Αρκαδίας (ΒΙΝΤΕΟ)

17/04/2024

Συγκίνηση για τους προγόνους και την ιστορία μας, αποτελεί η πατρική οικία του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο ιστορικό Λιμποβίσι του νομού Αρκαδίας, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Παναγία της Αγάπης στη Βάβλα - Το μικρό ξωκλήσι των ερωτευμένων (ΒΙΝΤΕΟ)

21/02/2024

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς την ορεινή Λάρνακα, αξίζει να πας μέχρι την όμορφη Βάβλα. Εκεί θα συναντήσεις και το μικρό ξωκλήσι της Παναγίας της Αγάπης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Εσείς γνωρίζετε που βρίσκεται το μακροβιότερο ελαιόδενδρο της Κύπρου; (ΒΙΝΤΕΟ)

22/01/2024

Εσείς γνωρίζατε ποιο είναι το μακροβιότερο ελαιόδενδρο της Κύπρου; Βρίσκεται στο Ξυλιάτο, ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, μέσα σε έναν τεράστιο ελαιώνα και μετρά 700 χρόνια ζωής! Απίστευτο ε;

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Χριστίνης στην καρδιά της Γερμασόγειας

22/08/2023

Η Αγία Χριστίνη βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από τον κεντρικό ναό του χωριού και λειτουργεί σήμερα μόνο ως εκκλησιαστικό μουσείο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το λουτρό Εσκί Χαμάμ στην οδό Λουτρών στην παλιά πόλη της Λεμεσού

21/08/2023

Στον ιστορικό πυρήνα της Λεμεσού και συγκεκριμένα επί της οδού Λουτρών σώζεται ως σήμερα το Εσκί Χαμάμ, ο μοναδικός τούρκικος λουτρώνας της πόλης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ιερός ναός Παναγίας Τριχερούσας - η Παναγία με τα τρία χέρια

28/06/2023

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Τριχερούσας βρίσκεται στην περιοχή Καψάλου, νότια του Τσιρείου Σταδίου. Κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με δωρεά του ζεύγους Χρυστάλλα Θεοδόση Μεσαρίτη και Χαράλαμπου Χατζήμιχαήλ από τη Λεμεσό, όταν τον Φεβρουάριο του 1969 δώρισαν οικόπεδο έκτασης 25 στρεμμάτων.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το μοναδικό διπλογέφυρο της Κύπρου που δεσπόζει περήφανο σε μια μαγευτική τοποθεσία

11/05/2023

Δύο διαφορετικά γεφύρια χτισμένα σε δύο διαφορετικές εποχές στο ίδιο ακριβώς σημείο. Ένα γεφύρι που έγινε ιδιαίτερα γνωστό με την ονομασία διπλογέφυρο και είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Κύπρο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τρόοδος: H σπονδυλική στήλη της ορεινής Κύπρου

15/03/2023

Κάθε φορά που επισκέπτεσαι την ορεινή Κύπρο στο μυαλό σου έχεις όλα εκείνα τα συναισθήματα που νιώθεις κάθε φορά που αφήνεις πίσω σου την πόλη και φεύγεις για εκδρομή. 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τριμίκλινη: Το χωριό - σταθμός, από και προς το Τρόοδος

08/03/2023

Η Τριμίκλινη, αδιαμφισβήτητα, είναι ένα από τα χωριά- σταθμούς της επαρχίας Λεμεσού. Δεν γίνεται να βρεθεί κανείς στην οροσειρά του Τροόδους και να μην περάσει, έστω, από αυτόν τον υπέροχο προορισμό.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ενετικό γεφύρι Τριμίκλινης: Το κόσμημα του ποταμού Κούρη

08/02/2023

Η ορεινή Κύπρος έχει πλούσια ιστορική παρακαταθήκη από γεφύρια. Ένα από τα πιο ξεχωριστά είναι το Ενετικό Γεφύρι της Τριμίκλινης.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ