ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Για Κυπριακό ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στην πρώτη επίσημη συνάντηση με Πρόεδρο Αναστασιάδη
Την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδη, είχε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος Γ', στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος, ήταν μία συνάντηση που έπρεπε να γίνει και τυπικά, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για το Κυπριακό.
Κατά την πρώτη αυτή επίσημη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος πρόσφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως δώρο το αντίγραφο εικόνας του 16ου αι. από τον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη, η οποία απεικονίζει τον Χριστό. Υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχές του για ευδόκιμο διακονία, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα είναι απόλυτα επιτυχής και επ' αγαθώ της πατρίδας, της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ευχαριστώντας των Πρόεδρο, σημείωσε ότι πρόκειται για μια νέα φάση της υπηρεσίας του, με ποσοτικά και ποιοτικά διαφορετικά προβλήματα και ευχήθηκε όπως με τη βοήθεια του Θεού αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του αξιώματος.
Συναντήθηκαν Πρόεδρος Αναστασιάδης και Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος - Με δώρο μια εικόνα στο Προεδρικό ο Μακαριώτατος (φωτογραφίες)
Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό και ενδιαφέρθηκε και για τα θέματα της Εκκλησίας. «Πάντα ο Πρόεδρος είχε μία σχέση και συνεργασία με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο και ήταν και σ’ εμένα γνωστός, και από όταν ερχόταν στην Πάφο, αλλά και από όταν βρισκόμασταν στην Αρχιεπισκοπή με τον μακαρίτη τον προκάτοχό μου», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος. Εξήγησε, στη συνέχεια, ότι ήταν μία επίσκεψη που επιβαλλόταν από τους θεσμούς να γίνει, προσθέτοντας ότι ευχαριστήθηκε «την πολύ ανθρώπινη συνάντηση».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η διαδικασία που τηρήθηκε στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο, προέκυψε μετά από έκτακτη τροποποίηση του καταστατικού από την Ιερά Σύνοδο, ενώ για την περίπτωση της εκλογής Μητροπολίτη, δεν προκύπτει κάποια τέτοια έκτακτη τροποποίηση. «Τώρα είμαι τοποτηρητής του θρόνου, δεν μπορούσα να κάνω αυτή την καταστατική αλλαγή, ούτε και χρειαζόταν», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «όπως έγιναν οι εκλογές στη Μητρόπολη Κιτίου πριν 2-3 χρόνια, έτσι θα γίνουν και τώρα».
Ερωτηθείς κατά πόσο θα τοποθετηθεί υπέρ κάποιου για την αντικατάστασή του στη Μητρόπολη Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. «Είναι ευθύνη του παφιακού λαού να αποφασίσει ποιοι θέλουν να είναι οι εκπρόσωποί του, για να επιλέξει από αυτούς η Σύνοδος», πρόσθεσε. Εξήγησε, δε, ότι βάσει καταστατικού, δίνεται το δικαίωμα στον λαό να εισηγηθεί όποιον θέλει, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το καταστατικό.
Τέλος, απαντώντας σχετικά με την επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ανέφερε ότι αυτή θα συγκληθεί «για να επιληφθούμε την επιλογή του τριπροσώπου που θα επιλεχθεί από τον λαό», κατά την οποία συνεδρία θα εξεταστούν και όποιες ενστάσεις, όπως είπε. Καταλήγοντας ανέφερε ότι «εάν προκύψουν δυσκολίες κατά την προεκλογική περίοδο, τότε θα συνέλθουμε έκτακτα».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο
Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού
Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση
Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προκλητική ανάρτηση Ερντογάν ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
Με αναφορές σε «γιορτή Ειρήνης και Ελευθερίας» και τη δέσμευση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους, ήταν η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα της 52ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διέλευση ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο - Ενεργοποίηση του Ενιαίου δόγματος κατά των τουρκικών προκλήσεων
Πενήντα δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η επέτειος της 20ής Ιουλίου εξακολουθεί να αποτελεί ημέρα βαθιάς ιστορικής μνήμης για τον ελληνισμό. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στον κυπριακό ουρανό και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου αναδεικνύουν τη σημασία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Στη δημοσιότητα το πόρισμα – Δεν προκύπτει ευθύνη από τους εμπλεκόμενους Κύπριους «πρωταγωνιστές»
Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή για την υπόθεση VideoGate, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στην πλατφόρμα Χ στις αρχές του 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Η μνήμη παραμένει ζωντανή»: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη μαύρη επέτειο των 52 ετών από την εισβολή στην Κύπρο
Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 ετών από την τουρκική εισβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει την προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
52 χρόνια από την τουρκική εισβολή - Χριστοδουλίδης: «Η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% της πατρίδας μας»
Το δικό του μήνυμα για τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος «κείται πλησίον»: Το μήνυμα του Νίκου Δένδια για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής
Με αφορμή τα 52 χρόνια από την εισβολή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει τη στήριξη της Αθήνας και το δόγμα της έμπρακτης εθνικής ετοιμότητας.