ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στις 19 Φεβρουαρίου οι εκλογές για τον μητροπολιτικό θρόνο Πάφου
Tην εγκύκλιο για την προκήρυξη των εκλογών στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, εξέδωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιος, ο οποίος είναι και ο Τοποτηρητής του κενωθέντος Μητροπολιτικού Θρόνου Πάφου. Γενικός Έφορος των εκλογών ορίζεται ο Ιωάννης Χαριλάου, Διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Κύπρου.
Στην εγκύκλιο καλείται ο κόσμος να εκλέξει, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, το πρόσωπο που θεωρεί καταλληλότερο να προταθεί στην Ιερά Σύνοδο για εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πάφου.
Σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, προστίθεται στην εγκύκλιο, η διαδικασία εκλογής, για ανάδειξη νέου Μητροπολίτη, περιλαμβάνει δύο στάδια, την κατάρτιση τριπροσώπου διά καθολικής ψηφοφορίας και την εκλογή του Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο.
Ως εκ τούτου, συνεχίζει, θα διεξαχθεί καθολική μυστική ψηφοφορία την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 5 μ.μ., μετά διαλείμματος μίας ώρας μεταξύ των ωρών 1 μ.μ. και 2 μ.μ.
Επισημαίνεται επίσης πως δικαίωμα ψήφου προς τούτο έχουν οι όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών, κάτοικοι της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πάφου και οι διαμένοντες μονίμως, από ενός τουλάχιστον έτους, στην Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου, πλην των προσφύγων.
Κατά την ημερομηνία αυτή, αναφέρεται, κλήρος και λαός, προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα που θα οριστούν προσεχώς, θα ψηφίσουν το πρόσωπο της επιλογής τους.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται, προς διευκόλυνση του πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, διευθετήθηκε ώστε κατά την εκλογή να λειτουργήσει αριθμός εκλογικών κέντρων, ούτως ώστε, οι εκλογείς να ψηφίσουν στο πλησιέστερο προς τον τόπο διαμονής τους εκλογικό κέντρο.
Επί τούτου, σημειώνεται, θα καταρτισθούν εκλογικοί κατάλογοι για κάθε εκλογικό κέντρο. Ακόμη η Εφορευτική Επιτροπή του κάθε εκλογικού κέντρου θα οριστεί από την Εκκλησία της Κύπρου. Επίσης, όπως αναφέρεται, κάθε ψηφοδέλτιο θα είναι λευκό και θα φέρει για τους σκοπούς της εκλογής ειδική σφραγίδα της Ιεράς Συνόδου.
Στο ψηφοδέλτιο ο ψηφοφόρος θα αναγράψει ιδιοχείρως το όνομα του προς Αρχιερατείαν εκλογίμου της προτίμησής του, συμπληρώνεται.
Εάν ο ψηφοφόρος αδυνατεί να εκφράσει γραπτώς την βούληση του, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής υποχρεούται, σύμφωνα με την εγκύκλιο, να αναγράψει στο ψηφοδέλτιο το όνομα που θα του υποδείξει ο ψηφοφόρος.
Ακολούθως, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αποσταλούν στην Αρχιεπισκοπή.
Ακόμη οποιοσδήποτε ψηφοφόρος δύναται όπως υποβάλει εντός τριών ημερών στην Ιερά Σύνοδο, ενστάσεις περί της εκλογικής διαδικασίας.
Εντός πέντε ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων, συνεχίζει η εγκύκλιος, η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθη και θα αποφανθεί οριστικά επ’ αυτών, θα προχωρήσει στην επικύρωση των αποτελεσμάτων και την κατάρτιση του τριπροσώπου, εκ των τριών πλειονοψηφισάντων προσώπων.
Σε περίπτωση ισοψηφίας, θα διενεργηθεί κλήρωση κατά την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, σημειώνεται.
Εντός τριών ημερών από την κατάρτιση του τριπροσώπου, η Ιερά Σύνοδος θα συγκληθεί για την εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου.
Ο κατάλογος των ψηφοφόρων κάθε εκλογικού κέντρου θα δημοσιευθεί με ανάρτησή του στους ιερούς ναούς των ενοριών και κοινοτήτων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πάφου.
Προστίθεται ακόμη πως κάθε ένας που έχει έννομο συμφέρον δικαιούται να υποβάλει στον Τοποτηρητήν, εντός τριών ημερών από την ανάρτηση του καταλόγου, διά του ιερέα της ενορίας ή Κοινότητάς του, έγγραφη ένσταση επί του καταλόγου. Σημειώνεται ότι ο Τοποτηρητής εξετάζει τις ενστάσεις και αποφαίνεται το αργότερο πέντε μέρες πριν την καθορισθείσα ημερομηνία για εκλογή του τριπροσώπου.Αναφέρεται πως για την ομαλή τήρηση όλης της εκλογικής διαδικασίας δύναται ο Γενικός Έφορος των εκλογών να συνεργάζεται, όπου το θεωρεί αναγκαίο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους.
Ο Μητροπολιτικός θρόνος της Πάφου κενώθηκε μετά την εκλογή στις 24 Δεκεμβρίου 2022 του τότε Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου ως Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πότε θα καταβληθεί ο 12ος και ο 13ος μισθός;
Στις 29/12/2025 θα καταβληθούν οι 13οι μισθοί μετά από έγκριση του Υπουργού Οικονομικών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
New York Times: Υπόμνημα της FDA συνδέει θανάτους παιδιών με τα εμβόλια COVID-19
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποστηρίζει σε εσωτερικό υπόμνημα ότι τουλάχιστον 10 παιδιά είναι πιθανόν να πέθαναν λόγω του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έρχονται αλλαγές στο αφορολόγητο και στις φορολογικές κλίμακες
Περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος από τις €21.500 που προτείνεται στη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και αλλαγή των φορολογικών κλιμάκων, ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ορισμένα κόμματα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ για κάτοικο Λάρνακας: Εντόπισε στη βαλίτσα νεκρού συγγενή του πιστόλι και χειροβομβίδες
Χειροβομβίδες, εκρηκτικά, πυρομαχικά και ένα πιστόλι εντόπισε ανάμεσα σε άλλα, πολίτης της Λάρνακας σε βαλίτσα νεκρού συγγενή του και τα παρέδωσε στην Αστυνομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θύμα διαφημιστικής απάτης 71χρονη στην Πάφο - Της άδειασαν τον τραπεζικό της λογαριασμό
Κάτοικος Πάφου, προχώρησε σε καταγγελία τον περασμένο Σεπτέμβριο αφού ακολούθησε διαδικτυακή διαφήμιση, μέσω της οποίας εμφανιζόταν πρόσωπο να προωθεί δήθεν κρατική επενδυτική πλατφόρμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπρια εγκατάσταση έξυπνων μετρητών τον Δεκέμβριο
Συνεχίζεται για όλο τον Δεκέμβριο η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε Παγκύπρια βάση.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΑ Λεμεσού και Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή σύσκεψη για καίρια ζητήματα
O Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού κ. Γιάννης Τσουλόφτας μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα Διευθυντικά Στελέχη του Οργανισμού, είχαν την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου συνάντηση με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χαράλαμπο Χριστοφίνα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώθηκαν οι νέοι Διευθυντές των Υπουργείων και Υφυπουργείων – Aυτή είναι η λίστα με τα ονόματα
Ανακοινώθηκαν οι νέοι Διευθυντές των Υπουργείων και Υφυπουργείων μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αιτήματα Αρμεύτη: Κάμερες σε πάρκα και αύξηση αστυνόμευσης στη Λεμεσό
Θέματα που άπτονται της αστυνόμευσης και της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών απασχόλησαν πρωινή σύσκεψη μεταξύ των δημοτικών αρχών της Λεμεσού και του νέου Αστυνομικού Διευθυντή στην πόλη, Στέλιου Αριστείδου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι πότε θα παραμείνει βροχερό το σκηνικό του καιρού;
Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.