ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με την ανώτατη τιμή της Γαλλικής Δημοκρατίας τιμήθηκε ο Γιώργος Λιλλήκας
Με την ανώτατη τιμή της Γαλλικής Δημοκρατίας τιμήθηκε την Τετάρτη ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας. Σε δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Γαλλίδας Πρέσβειρας, στον κ. Λιλλήκα αποδόθηκε ο τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής (Chevalier de la Légion d'honneur).
«Είναι μεγάλη τιμή, είμαι ευγνώμων και σημαίνει πολλά για μένα, γιατί, εκτός των άλλων, η Γαλλία μου επέτρεψε να σπουδάσω δωρεάν εκεί σε μια εποχή που οι γονείς μου δεν είχαν τη δυνατότητα να με σπουδάσουν», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λιλλήκας.
Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών τιμήθηκε για την προσφορά του στην εμβάθυνση των γαλλοκυπριακών σχέσεων, στην ίδρυση του γαλλοκυπριακού σχολείου και την ένταξη της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας.
Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina Grenet-Catalano έγραψε ότι με χαρά βράβευσε τον πρώην Υπουργό και βουλευτή Γιώργο Λιλλήκα με τη διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής, «σε αναγνώριση της δέσμευσής του στη γαλλοκυπριακή συνεργασία και την αφοσίωσή του στην προώθηση της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο».
Το Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής ιδρύθηκε το 1802 από τον Ναπολέοντα. Η ιδιότητα μέλους του τάγματος αποτελεί τιμητική διάκριση που απονέμεται σε στρατιωτικούς και πολίτες για τις υπηρεσίες τους στη Γαλλία.
I was delighted to award yesterday former minister and MP @yiorgoslillikas the Legion d’Honneur insignia in recognition of his commitment to 🇫🇷🇨🇾 partnership and his dedication to the promotion of francophonie in #Cyprus. pic.twitter.com/ey2zjYWBcC
— Salina Grenet-Catalano (@SalinaGrenet) January 12, 2023
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»
Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί
Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»
«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση
Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό
Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή
Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»
Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας
«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000
Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.