ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η ΕΦ διερεύνα περιστατικό με υπαξιωματικό, λέει ο εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΑΜ, επιστολές αποστέλλει η Επίτροπος

12/01/2023

Η Εθνική Φρουρά με οδηγίες του ΥΠΑΜ ξεκίνησε διερεύνηση περιστατικού με υπαξιωματικό, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Αντρέας Στυλιανού, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

 

Χθες, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, με τοποθέτησή της είχε αναφερθεί σε «βίντεο με ομοφοβικό παραλήρημα προσώπου, φερόμενου ως υπαξιωματικού της Εθνικής Φρουράς το οποίο είναι αναρτημένο σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης».

Ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας είπε ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες από χθες όταν πήραν τις καταγγελίες.

«Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία. Έδωσε οδηγίες ο Υπουργός και ο Αρχηγός για να διερευνηθεί το περιστατικό. Η θέση του Υπουργείου ήταν ξεκάθαρη. Είναι καταδικαστέο το συγκεκριμένο περιστατικό. Αποδεχόμαστε τον καθένα και την κάθε μια όπως είναι. Δεν υπάρχει διάκριση για κανένα και να είστε σίγουροι ότι θα διερευνηθεί και θα κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν ξεκίνησαν τη διερεύνηση μετά την παρέμβαση της Επιτρόπου, ο κ. Στυλιανού είπε ότι ξεκίνησαν τη διερεύνηση πριν την παρέμβαση της Επιτρόπου, όταν είχαν φθάσει κοντά τους οι καταγγελίες και από ιδιώτες και από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

«Κατευθείαν ο Υπουργός μόλις έλαβε το ηλεκτρονικό μήνυμα έδωσε οδηγία για άμεση διερεύνηση και μετά ακολούθησε και η παρέμβαση της Επιτρόπου», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανού είπε ότι σε περίπτωση που προκύψει ποινικό αδίκημα κατά την εξέταση της υπόθεσης, αυτεπάγγελτα η Αστυνομία μπορεί να επέμβει.

Επιστολές αποστέλλει η Επίτροπος για διερεύνηση του περιστατικού

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ είπε ότι άρχισε η διερεύνηση του θέματος από το Υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι «εμείς ετοιμάζουμε επιστολή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας ως προς τη διερεύνηση για την πιθανότητα διάπραξης ποινικού αδικήματος».

Ερωτηθείσα σχετικά, η Επίτροπος είπε ότι «ο ρόλος ο δικός μας είναι να παρεμβαίνουμε με τοποθέτηση και να προχωρούμε στις αρμόδιες υπηρεσίες».

«Αρμόδιες υπηρεσίες αυτή τη στιγμή είναι το Υπουργείο Άμυνας και ο Αρχηγός Αστυνομίας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για την χθεσινή της παρέμβαση, η Επίτροπος είπε πως η χθεσινή η τοποθέτηση της ήταν προς το Υπουργείο Άμυνας για να το εξετάσει, αλλά θα γίνει επίσημα σήμερα και στους δύο με αποστολή επιστολών, στις οποίες θα ζητούν ενημέρωση στην εξέλιξη της υπόθεσης.

«Ζητούμε τη διερεύνηση, στα πλαίσια των εσωτερικών κανονισμών που υπάρχουν στο στρατό και στην Αστυνομία τυχόν διάπραξης ποινικού αδικήματος, διότι υπάρχει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο μπορούν να διερευνήσουν και να διατυπώσουν κατά πόσο υπάρχει ποινικό αδίκημα ή όχι», κατέληξε.

Εξάλλου, στην χθεσινή της παρέμβαση σχετικά με το περιστατικό η Επίτροπος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι αυτό αποτελεί γεγονός που ξεδιπλώνει «συναισθήματα αποτροπιασμού και έντονης καταδίκης του ακραίου αυτού ρατσιστικού λόγου, ο οποίος, εξευτελίζει και καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συνιστά ρητορική, η οποία στα πλαίσια αντιγραφής και μιμητισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλα πρόσωπα, μέσα από μια διαδοχική αλληλουχία παρόμοιων συμπεριφορών στη δημιουργία μιας δυναμικής για τη διάπραξη βίαιων πράξεων εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».

Σύμφωνα με την Επίτροπο, το επίμαχο βίντεο επιβεβαιώνει ότι, παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις έχουν λάβει χώρα σε νομικό πλαίσιο για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην πράξη, μέλη κοινότητας, παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα σε ομοφοβικές αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές και βιώνουν καθημερινά έντονο ρατσισμό και πολλαπλές διακρίσεις.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εφιάλτης σε πτήση προς Τόκιο: Αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών (ΒΙΝΤΕΟ)

04/07/2025

Έναν πραγματικό εφιάλτη έζησαν οι επιμένοντες αεροπλάνου που εκτελούσε πτήση προς Τόκιο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν το αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών λόγω μηχανικής βλάβης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φωνάζουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού για σοβαρή υποστελέχωση

04/07/2025

Σοβαρή υποστελέχωση καταγγέλλουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα απάτη με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων: Οι αρχές συστήνουν προσοχή στο κοινό

04/07/2025

Προσοχή συστήνει στο κοινό η αστυνομία για νέα απάτη με σκοπό την απόσπαση χρημάτων με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλή διεθνής διάκριση για τον Αλέξανδρο Χατζηκώστα, υποψήφιο διδάκτορα του ΑΠΘ

03/07/2025

Ο ελληνοκύπριος υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηκώστας, διακρίθηκε διεθνώς για το έργο του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS για εξοικονόμηση ενέργειας

03/07/2025

Ο ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS, που πραγματοποιήθηκε στις 17 – 18 Ιουνίου 2025 στο νησί Κως, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο ΕΟΑ Λεμεσού μειώνει τα κόστη και ρυπαίνει λιγότερο με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

03/07/2025

Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA) Λεμεσού ως ένας κατεξοχήν περιβαλλοντικός Οργανισμός, έχει υιοθετήσει ενεργά τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέγαρα: «Έσφαξε την οικογένειά του γιατί δεν του έδιναν λεφτά» - Με ποινικό παρελθόν ο 37χρονος

03/07/2025

Ο 37χρονος που μαχαίρωσε στα Μέγαρα την 71χρονη μητέρα του, την αδερφή του και τον θείο του στα Μέγαρα αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ ήταν και επί σειρά ετών χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη φυλακή 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην του

03/07/2025

Πίσω από τα κάγκελα ο 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην συμβίας του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκκωφαντικό “ΌΧΙ” στη μείωση ποινής 36χρονου που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης

03/07/2025

Απορρίφθηκε η έφεση που κατέθεσε 36χρονος καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης, με την οποία ζητούσε να επανεξεταστεί η καταδίκη και η ποινή 2,5 ετών που του επιβλήθηκε.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έπιασαν «στον ύπνο» ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου: Έκλεψαν αλυσίδες και έγιναν άφαντοι

03/07/2025

Στον ύπνο έπιασαν ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου, κλέβοντας χρυσαφικά κάτω από τη μύτη της.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ