ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επαναβεβαίωση στήριξης σε λύση του Κυπριακού εντός παραμέτρων ΗE από τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης
Τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στην υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό επαναβεβαίωσε ο Υπουργός Ευρώπης Λίο Ντόχερτι σε απαντητική επιστολή προς τη φιλοκύπρια Συντηρητική βουλευτή βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς.

Η κα Βίλιερς είχε θέσει με επιστολή της προς τον Υπουργό Εξωτερικών ζητήματα που άπτονται του Κυπριακού, κατόπιν συνάντησης που είχε με μέλη της παροικιακής οργάνωσης Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων.
Αναλαμβάνοντας να απαντήσει ο κ. Ντόχερτι σημείωσε πως μια λύση «θα αυξήσει την ευημερία της Κύπρου και θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», καθώς και ότι προς το σκοπό αυτό το Ην. Βασίλειο συνδιαλέγεται ενεργά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για στενή συνεργασία προς μία δίκαιη και με διάρκεια λύση «εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών» κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο προ διμήνου. Ο κ. Ντόχερτι συμπληρώνει πως κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ιωάννης Κασουλίδης έγινε δεκτός και από τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ηνωμένων Εθνών λόρδο Άχμαντ.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει μια λύση σύμφωνη με τις παραμέτρους των ΗΕ, βασισμένη στο μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα - ένα μοντέλο που είναι διεθνώς αποδεκτό και που πιστεύουμε ότι είναι αρκετά ευρύ ώστε να ανταποκριθεί στις ανησυχίες αμφοτέρων των πλευρών», ανέφερε η επιστολή του Υπουργού Ευρώπης.
Η κα Βίλιερς είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επιστολή της και στις εξελίξεις αναφορικά με την Αμμόχωστο. Ο κ. Ντόχερτι απάντησε πως το Λονδίνο εξακολουθεί να στηρίζει τα συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Υπενθύμισε δε πως η Βρετανία είχε αντιδράσει με Εθνική Δήλωση, με την οποία εξέφραζε ανησυχία, στις ανακοινώσεις από τους ηγέτες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. Επισήμανε παράλληλα τη στήριξη της χώρας του στην άμεση αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η επιστολή Ντόχερτι προς την κα Βίλιερς συνέχισε με την πάγια έκκληση προς όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες ή δηλώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν τις προοπτικές λύσης. Σημείωσε δε πως εν τέλει εναπόκειται στους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκύπριων να καθορίσουν τις λεπτομέρειες μιας λύσης.
Η επιστολή κατέληξε με τη διαβεβαίωση πως το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη και φίλη χώρα όλων των πλευρών, θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης στρατιωτικού προσωπικού στην UNFICYP.
Πηγή: KYΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόνος Δημοσθένους: Η επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας
Με επίσημη ενημέρωση από την Εκπρόσωπο Τύπου κα. Κυριακή Λαμπριανίδου, η αστυνομία ξεκαθαρίζει το μέχρι στιγμής συγκεχυμένο σκηνικό σχετικά με το φόνο εκ προμελέτης του 49χρονου Σταύρου Δημοσθένους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή δεδομένων σχετικά με τον τρόπο που τελικά γάζωσαν τον Δημοσθένους
Αλλάζουν οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που δέχθηκε τα πυρά από άγνωστους ο Σταύρος Δημοσθένους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόνος στη Λεμεσό: Θύμα ο Σταύρος Δημοσθένους
Σε συναγερμό τέθηκε το πρωί της Παρασκευής η Αστυνομία της Λεμεσού, μετά από πληροφορίες για πυροβολισμούς στο ύψος Τσιρείου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καμία κατάληξη στο νομοσχέδιο κατά της βίας στα γήπεδα - Σφοδρές οι διαφωνίες
Δεν υπήρξε καμία κατάληξη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την πρόληψη και την καταστολή της Βίας στα γήπεδα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περίπου €2.500 ο μέσος μισθός των Κυπρίων - Ποίος είναι ο κλάδος με τις υψηλότερες απολαβές;
Οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων για το 2024 ήταν €2.483 σε σύγκριση με €2.363 κατά το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για το 2023 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 7,3%. Οι διάμεσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το 2024 ήταν €1.881.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγές στα ωράρια: Πότε θα κλείνουν εστιατόρια, μπυραρίες και κλαμπ;
Συζητήθηκε ενώπιον βουλής το νομοσχέδιο που αφορά στα ωράρια λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των κέντρων εστίασης, με φορείς να έχουν αντιδράσεις όσον αφορά τις πρόνοιες του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ινδία: Είκοσι νεκροί από πυρκαγιά σε εν κινήσει λεωφορείο - Καταστροφική η οδική ασφάλεια στη χώρα
Σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εν κινήσει λεωφορείο στην Ινδία την περασμένη Τρίτη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟΜ: Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στον κατάλογο επικίνδυνων προϊόντων
Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ενημερώνει το κοινό, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, για οχήματα που περιλαμβάνονται κατά την 40ή και την 41η εβδομάδα του 2025 στην ιστοσελίδα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε. για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα (Safety Gate).