ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος - Η κυβέρνηση αποφασίζει για την ταφή
Στη Μητρόπολη η κηδεία, στο Τατόι η ταφή - Θα του αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους; - Το ζήτημα της ιθαγένειας

Έφυγε χθες 10/01 από τη ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε ηλικία 82 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική του «Υγεία». Είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά είχε πολλά προβλήματα υγείας. Κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια.
Ο άνθρωπος που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως “βασιλιάς δίχως βασίλειο”. Ο ίδιος, πάντως, συνήθιζε να λέει ότι «δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς, είμαι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα». Αργότερα, σε μία σπάνια συνέντευξή του είχε εμφανιστεί πιο χαλαρός με το όλο ζήτημα. «Δεν με ενοχλεί το τέως. Όλοι είμαστε τέως κάτι...»
Σε διϋπουργική σύσκεψη λίγο μετά τις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου θα ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς τις λεπτομέρειες της τελετής για την εξώδιο ακολουθία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος απεβίωσε χθες μετά από μακρά νοσηλεία στο «Υγεία», σε ηλικία 82 ετών.
Το ζήτημα, βεβαίως, δεν απασχολεί για πρώτη φορά την κυβέρνηση αυτές τις μέρες. Την περασμένη Πέμπτη, στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη βρέθηκαν οι δύο γιοι του Κωνσταντίνου, ο Παύλος και ο Νικόλαος, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, όπου και ενημέρωσαν την κυβέρνηση για την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση της υγείας του πατέρα τους και έθεσαν επί τάπητος τα πρώτα διαδικαστικά ζητήματα. Ο κ. Γεραπετρίτης κατέγραψε τα δεδομένα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν, με δεδομένο ότι ακόμα δεν είχε επέλθει το μοιραίο. Στη σημερινή σύσκεψη, μεταξύ άλλων, αναμένεται να είναι παρόντες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κ.α.
Οι εκκρεμότητες
Στο τραπέζι της κυβέρνησης υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα, κάποια εκ των οποίων φαίνεται πως είναι ρυθμισμένα. Για παράδειγμα, φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα κώλυμα, ώστε ο Κωνσταντίνος να ταφεί στο Τατόι, εφόσον το επιθυμεί η οικογένεια του. Σημειωτέον, εκεί ετάφη το 1981 και η μητέρα του, η Φρειδερίκη, και μάλιστα σε μια περίοδο πολιτικά πολωμένη ως προς τα της βασιλείας, επτά μόλις χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Πολιτειακό.
Παράλληλα, ένα ακόμα ζήτημα αφορά το πού θα γίνει η εξόδιος ακολουθία, καθώς, λόγω και των διεθνών αφίξεων που αναμένονται στη χώρα μας από μέλη βασιλικών οικογενειών του εξωτερικού, προφανής προορισμός είναι η Μητρόπολη Αθηνών. Το ζήτημα του ιερού ναού δεν αφορά την κυβέρνηση, αν και κατά πληροφορίες, η οικογένεια του τέως μονάρχη έχει κάνει επαφές με την Αρχιεπισκοπή, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην είναι αρνητικός.
Η «ταμπακιέρα» της σύσκεψης έχει να κάνει, με το αν στον εκλιπόντα Κωνσταντίνο θα αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους, με το σκεπτικό ότι ως το 1967 υπήρξε αρχηγός του ελληνικού κράτος και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, υπάρχουν δύο γραμμές σκέψης. Σύμφωνα με την πρώτη, θα μπορούσε ο εκλιπών να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους, με δεδομένο ότι χρημάτισε σε αυτή τη θέση, ασχέτως αν εξέπεσε. Σύμφωνα με τη δεύτερη, η τρίτη Ελληνική Δημοκρατία που ξεκινά μετά το 1974 και τη λύση του Πολιτειακού ζητήματος με το δημοψήφισμα για τη Βασιλεία, αποτελεί διαιρετική τομή και υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορούν να αποδοθούν στον Κωνσταντίνο οι τιμές που αποδόθηκαν π.χ. στον άλλοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη.
Κάπως έτσι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν προκρίνει την επιλογή της κηδείας με τιμές αρχηγού κράτους. Μένει, βεβαίως, να φανεί, αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα στη σορό. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, αυτό είναι απόφαση της οικογένειας, σε συνεννόηση με την εκκλησία.
Η ιθαγένεια
Ένα ακόμα ζήτημα έχει να κάνει με την ιθαγένεια του Κωνσταντίνου, ο οποίος δεν ήταν Έλληνας πολίτης. Ο Κωνσταντίνος έφερε Δανέζικο διαβατήριο από το 1983 ως King Constantine και το 2021, όταν χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ, λόγω της οριστικής μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μποορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου». Δεν του απεδόθη, όμως, ιθαγένεια. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, το ότι δεν είναι Έλληνας πολίτης δεν είναι απαγορευτικό για να δικαιούται να ταφεί δημοσία δαπάνη επί της αρχής, καθώς θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί την προσφορά του στη χώρα. Με τα ως τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κλίνει σε αυτή την επιλογή.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εφιάλτης σε πτήση προς Τόκιο: Αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών (ΒΙΝΤΕΟ)
Έναν πραγματικό εφιάλτη έζησαν οι επιμένοντες αεροπλάνου που εκτελούσε πτήση προς Τόκιο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν το αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών λόγω μηχανικής βλάβης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωνάζουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού για σοβαρή υποστελέχωση
Σοβαρή υποστελέχωση καταγγέλλουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα απάτη με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων: Οι αρχές συστήνουν προσοχή στο κοινό
Προσοχή συστήνει στο κοινό η αστυνομία για νέα απάτη με σκοπό την απόσπαση χρημάτων με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλή διεθνής διάκριση για τον Αλέξανδρο Χατζηκώστα, υποψήφιο διδάκτορα του ΑΠΘ
Ο ελληνοκύπριος υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηκώστας, διακρίθηκε διεθνώς για το έργο του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS για εξοικονόμηση ενέργειας
Ο ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS, που πραγματοποιήθηκε στις 17 – 18 Ιουνίου 2025 στο νησί Κως, το οποίο υλοποιείται στο
πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΕΟΑ Λεμεσού μειώνει τα κόστη και ρυπαίνει λιγότερο με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA) Λεμεσού ως ένας κατεξοχήν περιβαλλοντικός Οργανισμός, έχει υιοθετήσει ενεργά τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέγαρα: «Έσφαξε την οικογένειά του γιατί δεν του έδιναν λεφτά» - Με ποινικό παρελθόν ο 37χρονος
Ο 37χρονος που μαχαίρωσε στα Μέγαρα την 71χρονη μητέρα του, την αδερφή του και τον θείο του στα Μέγαρα αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ ήταν και επί σειρά ετών χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη φυλακή 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην του
Πίσω από τα κάγκελα ο 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην συμβίας του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκκωφαντικό “ΌΧΙ” στη μείωση ποινής 36χρονου που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης
Απορρίφθηκε η έφεση που κατέθεσε 36χρονος καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης, με την οποία ζητούσε να επανεξεταστεί η καταδίκη και η ποινή 2,5 ετών που του επιβλήθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έπιασαν «στον ύπνο» ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου: Έκλεψαν αλυσίδες και έγιναν άφαντοι
Στον ύπνο έπιασαν ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου, κλέβοντας χρυσαφικά κάτω από τη μύτη της.