ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΝΤ: Aντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες προκλήσεις η υποσαχάρια Αφρική
Η υποσαχάρια Αφρική αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες της προκλήσεις εδώ και χρόνια, με την πανδημική ανάκαμψη της περιοχής να διαταράσσεται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και την παγκόσμια επιβράδυνση, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ΔΝΤ.
Η προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μειώθηκε στο 3,6% για το 2022, αισθητά χαμηλότερα από το 4,7% του περασμένου έτους, καθώς το αυξανόμενο κόστος τροφίμων και ενέργειας έπληξε τις ευάλωτες ομάδες ενώ το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε.
«Οι προοπτικές της περιοχής συνδέονται σταθερά με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεση περιφερειακών οικονομικών προοπτικών, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις και καταστάσεις ανασφάλειας.
Οι τιμές εκτοξεύτηκαν περαιτέρω μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια.
Οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων έχουν αυξήσει το κόστος ζωής, προκαλώντας ιδιαίτερα προβλήματα στην υποσαχάρια Αφρική, δεδομένου ότι ένα υψηλό μερίδιο του εισοδήματος στην περιοχή προορίζεται για τρόφιμα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ για την Αφρική, Άμπεμπε Αέμρο Σελασιέ.
Υπάρχουν 123 εκατομμύρια άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια στην περιοχή, αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, τονίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι λιγοστοί πόροι πηγαίνουν στους πλέον άπορους.
Το ταμείο ζήτησε επίσης καλύτερη εφαρμογή του «κοινού πλαισίου» της G20 για την αναδιάρθρωση του χρέους και προειδοποίησε ότι τα επίπεδα του χρέους έχουν αυξηθεί, αλλά η αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων σημαίνει ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση «θα γίνει πιθανότατα λιγότερο επιεικής».
Περίπου το 40 τοις εκατό των οικονομιών της περιοχής έχουν τώρα διψήφιο πληθωρισμό, πρόσθεσε η έκθεση.
Η έκθεση αναφέρει ότι ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δεν μπορούν να υποστηρίξουν χώρες όταν το χρέος τους δεν είναι βιώσιμο.
Η υποσαχάρια Αφρική αντιπροσωπεύει το 60 τοις εκατό όλων των ανθρώπων σε ακραία φτώχεια, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν ρυθμοί ανάπτυξης που αψηφούν την ιστορία για το υπόλοιπο της δεκαετίας, για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης της φτώχειας.
ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στο τραπέζι του Υπουργικού οι επόμενες κινήσεις – Ανοικτό το σενάριο για ποινικούς ανακριτές
Για το ενδεχόμενο διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει πως το θέμα «θα το δούμε μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «ψυγείο» τα επίμαχα νομοσχέδια για την ΑΤΑ στα κατεχόμενα: Νίκη των συνδικάτων και πολιτική αναδίπλωση
Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσωρινή υποχώρηση μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, η τ/κ «κυβέρνηση» απέσυρε τα 11 αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), στέλνοντάς τα πίσω στις επιτροπές για διάλογο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φρίκη στην Ονδούρα: Απήγαγαν και αποκεφάλισαν 17χρονη influencer
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης El Heraldo , το σώμα της Argueta ανακαλύφθηκε την Παρασκευή σε μια φυτεία αφρικανικών φοινίκων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ορόσημο ο Ιούλιος για το Κυπριακό: Προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουφάν Έρχιουρμαν
Τον Ιούλιο αναμένεται η νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες 2026: Κλείδωσε ο "χάρτης" των εξεταστικών κέντρων – Πού θα δώσουν τη μάχη οι υποψήφιοι
Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε σήμερα τα εξεταστικά κέντρα, ανά επαρχία, που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλωματικό «τάκλιν» Κόμπου στην Άγκυρα: Οι εικόνες που διαψεύδουν τα αφηγήματα Φιντάν
Με ένα βίντεο γεμάτο νόημα και «άρωμα» Μέσης Ανατολής, η Λευκωσία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, αποδομώντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν στρατιωτικών συμμαχιών κατά του μουσουλμανικού κόσμου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕπ: Κρίσιμη αξιολόγηση για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα εξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα, τους τεχνικούς κινδύνους, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη γεωπολιτική διάσταση για να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (GSI)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θλίψη στον Αρακαπά: «Έφυγε» για τη "γειτονιά" των Αγγέλων ο πατήρ Αντρέας Κωνσταντίνου
Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 20 Απριλίου, ο πάτερ Αντρέας Κωνσταντίνου από τον Αρακαπά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Συναγερμός στην Ιαπωνία: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη χώρα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ στη Λεμεσό: 14χρονη έφερε στον κόσμο παιδί μετά από βιασμό – Χειροπέδες σε 19χρονο
Μια υπόθεση που προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι που οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να γεννήσει, ύστερα από τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια 19χρονου.