ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις προκλήσεις ασφάλειας του ΟΑΣΕ συζήτησε στην Πολωνία ο ΥΠΕΞ
Τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΟΑΣΕ με έμφαση στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική ασφαλείας που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατά την Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη που φιλοξενήθηκε την Πέμπτη στο Λοτζ της Πολωνίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, σε παρέμβασή του σε δείπνο εργασίας υψηλού επιπέδου, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε στους ομολόγους του των κρατών που συμμετέχουν στον ΟΑΣΕ, την πεποίθηση ότι η εκδήλωση βίαιων συγκρούσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν αντανακλά ως αποτυχία στον ίδιο τον οργανισμό, ενώ τόνισε ότι είναι τα ίδια τα κράτη που έχουν αποτύχει να συμμορφωθούν με τις θεμελιακές αρχές του ΟΑΣΕ και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, για σεβασμό στην ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και το απαραβίαστο των συνόρων.
Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι σε παρέμβαση του κατά την ολομέλεια της Υπουργικής Συνόδου ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφύλαξης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη ως πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η κοινή δέσμευση για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή του ΟΑΣΕ και ακόμα παραπέρα επιβάλλει να μην διακόψουμε τα κανάλια επικοινωνίας ακόμη και με τους δυσκολότερους δρώντες.
Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση ασφαλείας στο Νότιο Καύκασο, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνολική συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και κάλεσε για την άμεση αποκατάσταση των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών όπως αυτά ίσχυαν πριν το Σεπτέμβριο 2022.
Σημειώνεται τέλος πως στο περιθώριο της παρουσίας του στην Πολωνία, ο κ. Κασουλίδης είχε ξεχωριστές επαφές με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Καζακστάν, Mukhtar Tleuberdi, του Ουζμπέκιστάν, Vladimir Norov, και της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους
Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών
Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών
Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών
Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»
Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό
Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο
Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.