ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και 600 νέοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά της Σουηδίας
Περισσότεροι από 600 νέοι, μεταξύ των οποίων η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, προσέφυγαν σήμερα στη δικαιοσύνη κατά του σουηδικού κράτους για τα μέτρα του, τα οποία κρίνονται ανεπαρκή, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στο σκανδιναβικό βασίλειο.

«Καμία νομική διαδικασία για το κλίμα αυτού του μεγέθους δεν έχει κινηθεί ποτέ στο σουηδικό δικαστικό σύστημα», δήλωσε στο AFP η Ίντα Έντλινγκ, μέλος της επιτροπής Aurora, του κινήματος που είχε την πρωτοβουλία για την προσφυγή.
Η καταγγελία, η οποία διατυπώθηκε συμβολικά στη διάρκεια διαδήλωσης στη σουηδική πρωτεύουσα, είχε ήδη κατατεθεί ψηφιακά σήμερα σε δικαστήριο της Στοκχόλμης, διευκρίνισε η επιτροπή.
Έντονη κριτική στην νέα κυβέρνηση της Σουηδίας
Η προσφυγή προετοιμαζόταν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, αλλά έγινε την ώρα που η νέα δεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας δέχεται έντονη κριτική για την έλλειψη κλιματικής φιλοδοξίας.
Αν και η προσφυγή αυτή είναι η πρώτη που γίνεται ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης, η Σουηδία είχε ήδη οδηγηθεί μαζί με 32 χώρες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από έξι νέους Πορτογάλους το 2020 και πάλι για την καταγγελλόμενη έλλειψη δράσης από μέρους της κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Αν κερδίσουμε, θα υπάρχει μια δικαστική απόφαση βάσει της οποίας το σουηδικό κράτος θα είναι υποχρεωμένο να κάνει αυτό που του αναλογεί στο πλαίσιο των απαραίτητων παγκοσμίως μέτρων για να διατηρηθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού», σημείωσε η Ίντα Έντλινγκ.
Αυξάνονται οι οργανώσεις που στρέφονται στη δικαιοσύνη
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες οργανώσεις και πολίτες στρέφονται στη δικαιοσύνη για να καταγγείλουν αυτό που θεωρούν ως αδράνεια των κυβερνήσεων όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σε υπόθεση που έγινε εμβληματική, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας έδωσε εντολή τον Δεκέμβριο του 2019 στην κυβέρνηση να περιορίσει την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% ως τα τέλη του 2020.
Η «Υπόθεση του Αιώνα»
Στη Γαλλία παρόμοια υπόθεση, η «Υπόθεση του Αιώνα», είχε οδηγήσει πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες να αναγνωρίσουν την αποτυχία του κράτους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σε έκθεσή του που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο (SMHI) υπογράμμισε ότι η μέση θερμοκρασία της χώρας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν δύο βαθμούς από τα τέλη του 19ου αιώνα, δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η περίοδος που η Σουηδία καλύπτεται από χιόνι διαρκεί ήδη δύο εβδομάδες λιγότερο, ενώ έχουν αυξηθεί οι βροχοπτώσεις στη σκανδιναβική χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εφιάλτης σε πτήση προς Τόκιο: Αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών (ΒΙΝΤΕΟ)
Έναν πραγματικό εφιάλτη έζησαν οι επιμένοντες αεροπλάνου που εκτελούσε πτήση προς Τόκιο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν το αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών λόγω μηχανικής βλάβης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωνάζουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού για σοβαρή υποστελέχωση
Σοβαρή υποστελέχωση καταγγέλλουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα απάτη με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων: Οι αρχές συστήνουν προσοχή στο κοινό
Προσοχή συστήνει στο κοινό η αστυνομία για νέα απάτη με σκοπό την απόσπαση χρημάτων με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλή διεθνής διάκριση για τον Αλέξανδρο Χατζηκώστα, υποψήφιο διδάκτορα του ΑΠΘ
Ο ελληνοκύπριος υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηκώστας, διακρίθηκε διεθνώς για το έργο του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS για εξοικονόμηση ενέργειας
Ο ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS, που πραγματοποιήθηκε στις 17 – 18 Ιουνίου 2025 στο νησί Κως, το οποίο υλοποιείται στο
πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΕΟΑ Λεμεσού μειώνει τα κόστη και ρυπαίνει λιγότερο με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA) Λεμεσού ως ένας κατεξοχήν περιβαλλοντικός Οργανισμός, έχει υιοθετήσει ενεργά τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέγαρα: «Έσφαξε την οικογένειά του γιατί δεν του έδιναν λεφτά» - Με ποινικό παρελθόν ο 37χρονος
Ο 37χρονος που μαχαίρωσε στα Μέγαρα την 71χρονη μητέρα του, την αδερφή του και τον θείο του στα Μέγαρα αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ ήταν και επί σειρά ετών χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη φυλακή 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην του
Πίσω από τα κάγκελα ο 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην συμβίας του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκκωφαντικό “ΌΧΙ” στη μείωση ποινής 36χρονου που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης
Απορρίφθηκε η έφεση που κατέθεσε 36χρονος καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης, με την οποία ζητούσε να επανεξεταστεί η καταδίκη και η ποινή 2,5 ετών που του επιβλήθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έπιασαν «στον ύπνο» ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου: Έκλεψαν αλυσίδες και έγιναν άφαντοι
Στον ύπνο έπιασαν ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου, κλέβοντας χρυσαφικά κάτω από τη μύτη της.