ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και 600 νέοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά της Σουηδίας

25/11/2022

Περισσότεροι από 600 νέοι, μεταξύ των οποίων η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, προσέφυγαν σήμερα στη δικαιοσύνη κατά του σουηδικού κράτους για τα μέτρα του, τα οποία κρίνονται ανεπαρκή, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στο σκανδιναβικό βασίλειο.

 

«Καμία νομική διαδικασία για το κλίμα αυτού του μεγέθους δεν έχει κινηθεί ποτέ στο σουηδικό δικαστικό σύστημα», δήλωσε στο AFP η Ίντα Έντλινγκ, μέλος της επιτροπής Aurora, του κινήματος που είχε την πρωτοβουλία για την προσφυγή.

Η καταγγελία, η οποία διατυπώθηκε συμβολικά στη διάρκεια διαδήλωσης στη σουηδική πρωτεύουσα, είχε ήδη κατατεθεί ψηφιακά σήμερα σε δικαστήριο της Στοκχόλμης, διευκρίνισε η επιτροπή.

Έντονη κριτική στην νέα κυβέρνηση της Σουηδίας
Η προσφυγή προετοιμαζόταν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, αλλά έγινε την ώρα που η νέα δεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας δέχεται έντονη κριτική για την έλλειψη κλιματικής φιλοδοξίας.

Αν και η προσφυγή αυτή είναι η πρώτη που γίνεται ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης, η Σουηδία είχε ήδη οδηγηθεί μαζί με 32 χώρες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από έξι νέους Πορτογάλους το 2020 και πάλι για την καταγγελλόμενη έλλειψη δράσης από μέρους της κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Αν κερδίσουμε, θα υπάρχει μια δικαστική απόφαση βάσει της οποίας το σουηδικό κράτος θα είναι υποχρεωμένο να κάνει αυτό που του αναλογεί στο πλαίσιο των απαραίτητων παγκοσμίως μέτρων για να διατηρηθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού», σημείωσε η Ίντα Έντλινγκ.

Αυξάνονται οι οργανώσεις που στρέφονται στη δικαιοσύνη
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες οργανώσεις και πολίτες στρέφονται στη δικαιοσύνη για να καταγγείλουν αυτό που θεωρούν ως αδράνεια των κυβερνήσεων όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σε υπόθεση που έγινε εμβληματική, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας έδωσε εντολή τον Δεκέμβριο του 2019 στην κυβέρνηση να περιορίσει την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% ως τα τέλη του 2020.

Η «Υπόθεση του Αιώνα»
Στη Γαλλία παρόμοια υπόθεση, η «Υπόθεση του Αιώνα», είχε οδηγήσει πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες να αναγνωρίσουν την αποτυχία του κράτους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε έκθεσή του που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο (SMHI) υπογράμμισε ότι η μέση θερμοκρασία της χώρας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν δύο βαθμούς από τα τέλη του 19ου αιώνα, δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η περίοδος που η Σουηδία καλύπτεται από χιόνι διαρκεί ήδη δύο εβδομάδες λιγότερο, ενώ έχουν αυξηθεί οι βροχοπτώσεις στη σκανδιναβική χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου 36χρονος Πολωνός για υπόθεση απαγωγής

21/08/2025

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου326χρονος άνδρας κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο οποίος καταζητείται από τις αρχές της Πολωνίας για υπόθεση απαγωγής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠτΔ: Θα διαθέσει για 12 μήνες τις εισφορές του σε ευαγή ιδρύματα εις μνήμη των γονιών του

21/08/2025

Τη μηναία του αποζημίωση που προβλέπεται για τη 18ετή υπηρεσία του στο δημόσιο, ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα διαθέσει σε έξι οίκους στέγασης ή κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, για τους 12 επόμενους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα τηλεφωνική απάτη απόσπασης χρημάτων: Οι συστάσεις της Αστυνομίας

21/08/2025

Η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινό, μετά από καταγγελίες σχετικά με ύποπτα πρόσωπα, τα οποία επικοινωνούν με πολίτες στην ελληνική γλώσσα και παριστάνουν τους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Υπηρεσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Τους αρπαξαν 60.000 ευρω συνολικά

20/08/2025

Νέες καταγγελίες απάτης μέσω διαδικτύου, που αφορά σε δήθεν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, διερευνά η Αστυνομία και συγκεκριμένα το ΤΑΕ Λευκωσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βρέθηκε το σημείο έναρξης και τα αίτια της φωτιάς στη Λεμεσό από τους Αμερικανούς

20/08/2025

Το ακριβές σημείο της έναρξης της φωτιάς στην ορεινή Λεμεσού και τα αίτιά της έχει εντοπίσει η ομάδα εμπειρογνώμων από τις ΗΠΑ η οποία ειδικεύεται στην διερεύνηση πυρκαγιών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Τουρκία δίνει άδεια για Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά τον Αύγουστο

20/08/2025

Οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στα «Εννιάμερα της Παναγίας», το Σάββατο 23 Αυγούστου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές στο δημόσιο σχολείο: Οι δράσεις του Υπουργείου για τη νέα σχολική χρονιά

20/08/2025

Το δημόσιο σχολείο αλλάζει και αλλάζει για να δίνει σε κάθε παιδί τη δύναμη να προχωρήσει, αναφέρει η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, ανακοινώνοντας σειρά δράσεων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στη Λεμεσό: Συναντά τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες ο ΠτΔ

19/08/2025

Με την ομάδα των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων για τα θέματα των πυρκαγιών πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μαζωνάκης: “Δεν πάσχω από κανένα ψυχικό νόσημα που να χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας”

19/08/2025

Δημόσια τοποθετήθηκε ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης, μετά την εισαγωγή του στο Δρομοκαΐτειο, σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ενεργοποιήθηκε το «ΝΕΑΡΧΟΣ» για αγνοούμενο χειριστή Jet Ski

19/08/2025

Αγνοούμενο χειριστή jet ski στη θαλάσσια περιοχή του Μαζωτού της επαρχίας Λάρνακας εντόπισε και διέσωσε την Κυριακή η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ