ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καρούσος: Η Κυβέρνηση συνέβαλε στη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών
Τη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας ως αποτέλεσμα των έντονων προσπαθειών της κυβέρνησης προς διάφορες κατευθύνσεις, με στόχο να επιτευχθεί η αύξηση της συνδεσιμότητας και η θωράκιση των αερομεταφορών, υπογράμμισε την Τρίτη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος κατά την ομιλία του στην 44η Έκθεση Κυπρίων Ξενοδόχων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι τα σχέδια κινήτρων έχουν φέρει ήδη τα πρώτα αποτέλεσμα μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για ενίσχυση των βάσεων των Ryanair και Wizz Air με υπερσύγχρονα αεροσκάφη, προσθέτοντας πως η φιλελευθεροποίηση της αγοράς που αφορά στις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης που παρέχονται στους αερολιμένες επέφερε μείωση του κόστους της τάξης του 40% μέχρι και 50%, καθιστώντας τα αεροδρόμια περισσότερο ανταγωνιστικά.
Ο κ. Καρούσος ανέφερε επίσης πως στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσα από τα νέα σχέδια κίνητρων 2023-2027, να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας με την ανάπτυξη νέων δρομολογίων, τη διατήρηση και εμβάθυνση των υφιστάμενων, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά και την ανάκαμψη των αερομεταφορών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αερομεταφορές στο σημερινό ανταγωνιστικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η εφαρμογή του νέου σχεδίου κινήτρων για την περίοδο 2023 – 2027 αναμένεται ότι θα επιφέρει αύξηση της τάξης του 52% στον αριθμό επιβατών, από περίπου 9 εκ. το 2022 σε 13,7 εκ. το 2027.
Κλείνοντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις του Fit55 όσον αφορά στις αερομεταφορές και στις πρωτοβουλίες και προτάσεις της Κύπρου που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα στη συμπερίληψη ειδικής αναφορά στο κείμενο της Οδηγίας σε νησιώτικα κράτη μεγέθους μικρότερου των 10.000 χλμ², για τα οποία η διαφορά του κόστους ανανεώσιμων και συμβατικών καυσίμων θα καλύπτεται στο 100%, έπειτα από προσπάθειες της Κύπρου για ανάδειξη των δυσανάλογων επιπτώσεων όσον αφορά στα νησιώτικα κράτη μέλη της ΕΕ από την εφαρμογή των νέων προνοιών στο ETS Aviation.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»
Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί
Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»
«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση
Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό
Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή
Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»
Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας
«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000
Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.