ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου

17/11/2022

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών

 

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.

Κατάληψη στο κτίριο της Νομικής
Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.

Ακολούθησαν συνελεύσεις φοιτητών στην Ιατρική και στη Νομική σχολή. Μάλιστα, οι φοιτητές της Νομικής εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του προϋπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.

Όσο περνούσε η μέρα άρχισαν να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλοι που πληροφορήθηκαν το νέο. Η αστυνομία αποδείχθηκε ανίκανη να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης. Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.



Ο ραδιοφωνικός σταθμός
Για το σκοπό αυτό άρχισε να λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου. Επιπλέον, στο Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκαν πολύγραφοι, που δούλευαν μέρα - νύχτα, για να πληροφορούν τους φοιτητές και τον υπόλοιπο κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και των φοιτητικών συνελεύσεων. Συγκροτήθηκαν συνεργεία φοιτητών, που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα τρόλεϊ, στα λεωφορεία και στα ταξί, για να τα γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι. Στο Πολυτεχνείο οργανώθηκε εστιατόριο και νοσοκομείο, ενώ ομάδες φοιτητών ανέλαβαν την περιφρούρηση του χώρου, ξεχωρίζοντας τους ενθουσιώδεις και δημοκράτες Αθηναίους από τους προβοκάτορες.

Η πρώτη αντίδραση του δικτατορικού καθεστώτος ήταν να στείλει μυστικούς πράκτορες να ανακατευθούν στο πλήθος που συνέρρεε στο Πολυτεχνείο και να ακροβολήσει σκοπευτές στα γύρω κτίρια. Στις 16 Νοεμβρίου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο, με γκλομπς, δακρυγόνα και σφαίρες ντουμ-ντουμ. Οι περισσότεροι διαλύθηκαν. Όσοι έμειναν έστησαν οδοφράγματα ανατρέποντας τρόλεϊ και συγκεντρώνοντας υλικά από νεοανεγειρόμενες οικοδομές, και άναψαν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα. Αργότερα, η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, χωρίς όμως να πετύχει το στόχο της, την καταστολή της εξέγερσης.

Τα άρματα μάχης
Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό. Κοντά στο σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από του Γουδή προς το Πολυτεχνείο. Τα δύο στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα, αποκλείοντας τις πλαϊνές πύλες του ιδρύματος και το άλλο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη. Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών ζήτησε διαπραγματεύσεις, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίρες των ΛΟΚ, μαζί με ομάδες -μυστικών και μη- αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους. Τους κυνηγούσαν αστυνομικοί, πεζοναύτες, ΕΣΑτζήδες. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, πολλοί συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού. Ωστόσο, τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα. Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. Όμως ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος ήταν ο διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, που επέβαλλε ένα καθεστώς σκληρότερο από εκείνο του Παπαδόπουλου.

Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Γκιζίκης και ο αντιστράτηγος Ντάβος, διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, κάλεσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επαναφέρει τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Πηγή: sansimera.gr © SanSimera.gr

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ικανοποίηση εκφράζει το ΤΕΠΑΚ για την παραχώρηση έκτασης στα «Βεργεγγάρια» για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου

02/04/2025

Ικανοποίηση εκφράζουν οι Αρχές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να παραχωρήσει επιπρόσθετη έκταση 57.000 τετραγωνικών μέτρων στο Πανεπιστήμιο, στον πρώην οικισμό «Βερεγγάρια στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, για τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός πρότυπου Τεχνολογικού Πάρκου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σαλπάρει για 4η χρονιά το Daleela για Πειραιά - Τέλος Μαΐου το πρώτο ταξίδι από το λιμάνι Λεμεσού

02/04/2025

Φέτος, το ταξίδι θα γίνεται μόνο από Λεμεσό. Οι κρατήσεις ξεκινούν από σήμερα 2 Απριλίου και το πρώτο δρομολόγιο αναχωρεί στις 31 Μαΐου στις 13:00 από τη Λεμεσό.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άγρια επίθεση στη Λεμεσό - Άγνωστοι λήστεψαν και ξυλοκόπησαν 23χρονο

02/04/2025

Γύρω στα μεσάνυχτα σήμερα Τετάρτη 02/04/2025, δόθηκε πληροφορία στην Αστυνομία ότι σε περιοχή της Λεμεσού, αριθμός προσώπων, τα οποία είχαν στην κατοχή τους ρόπαλα, επιτέθηκαν και κτύπησαν 23χρονο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΤΕΠΑΚ: Αναβίωση της κυπριακής αυτόχθονης μέλισσας: Καινοτόμος συνεργασία για την διατήρηση και ταυτοποίηση της φυλής

02/04/2025

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), μέσω του Εργαστηρίου Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας υπό την ακαδημαϊκή ευθύνη του Καθηγητή Δημήτρη Τσάλτα, ξεκίνησε μια νέα συνεργασία με την εταιρεία «Μιχάλης Φιλίππου και Υιοί (Μελισσοκομία) Λτδ» και με την υποστήριξη του κυπριακού μελιού «Όρος Μαχαιρά».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλειστοί οι χώροι στάθμευσης της Επίχωσης για τις ανάγκες του ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού

18/03/2025

Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της διεξαγωγή του ΟΠΑΠ Μαραθωνίου 2025, οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης του Πολυλειτουργικού Παραθαλάσσιου Πάρκου στην Επίχωση θα είναι κλειστοί ως ακολούθως:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το ΤΕΠΑΚ συμμετείχε στην εκστρατεία συλλογής χρημάτων του Συνδέσμου «ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑ ΕΥΧΗ»

18/03/2025

Στο πλαίσιο της έμπρακτης προσφοράς και αλληλεγγύης του προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, το προσωπικό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) συμμετείχε και φέτος στη συλλογή χρημάτων, στο πλαίσιο της Παγκύπριας πορείας μοτοσικλετιστών «Διαδρομή Αγάπης» που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑ ΕΥΧΗ».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επίσκεψη στον ΕΟΑ Λεμεσού από το Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο

18/03/2025

Τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού επισκέφθηκε σήμερα, ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Liu Yantao, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του ΕΟΑ Λεμεσού κ. Γιάννη Τσουλόφτα και κ. Σωκράτη Μεταξά αντίστοιχα και άλλα Διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΑ Λεμεσού: Αργυρό μετάλλιο για τις περιβαλλοντικές του πολιτικές

13/03/2025

Ο ΕΟΑ Λεμεσού ανακοινώνει τη βράβευσή του με το “Αργυρό Μετάλλιο Περιβάλλοντος για Περιβαλλοντικές Πολιτικές και Δράσεις” για τη χρονιά 2024, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού των “Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις”, ο οποίος έχει ως στόχο την ανάδειξη των Οργανισμών που έχουν υιοθετήσει, αναπτύξει και εφαρμόσει φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και πρακτικές, συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αποκτά νέες κτιριακές εγκαταστάσεις το ΤΕΠΑΚ - Ένα έργο αξίας 27 εκατομμυρίων ευρώ

13/03/2025

Έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών για την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΠΑΚ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνελλήφθη 77χρονος σχετικά με υπόθεση εντοπισμού κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές

11/03/2025

Στη σύλληψη 77χρονου κάτοικου Λευκωσίας, προχώρησε χθες η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τα 14 κινητά τηλέφωνα, που εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, εντός ψυγείου, που προοριζόταν για κατάδικο στις Κεντρικές Φυλακές.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ