ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΗΠΑ: Στους Ρεπουμπλικάνους o έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανέκτησε χθες Τετάρτη, έπειτα από την μακρά διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ. 'Εχουν πλέον κατά συνέπεια τη δυνατότητα να εμποδίσουν την υλοποίηση του προγράμματος του Τζο Μπάιντεν ως το 2024.
Αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας, η συντηρητική παράταξη δεν θα διαθέτει πάντως παρά ισχνή πλειοψηφία στην αμερικανική κάτω Βουλή, καθως το «γιγαντιαίο κόκκινο κύμα» που προεξοφλούσαν πολλά στελέχη της, με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν ήρθε.
Πέραν του ότι θα είναι σε θέση να σταματήσουν την υλοποίηση της ατζέντας του κ. Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποκτήσουν επίσης τη δυνατότητα να αρχίσουν να διενεργούν διάφορες δυνητικά πολιτικά αιματηρές έρευνες για την κυβέρνηση και την οικογένειά του.
Ο προαλειφόμενος νέος «speaker», ο Κέβιν Μακάρθι, ίσως αντιμετωπίσει προκλήσεις, καθώς θα χρειαστεί να πειθαρχεί την πολυδιασπασμένη κοινοβουλευτική του ομάδα σε κρίσιμες μελλοντικές ψηφοφορίες, μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση του κράτους και του στρατού, ενώ παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ, που άρχισε ήδη από προχθές Τρίτη την εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, θα παρακολουθεί στενά.
Η ήττα των Δημοκρατικών στην κάτω Βουλή αφαιρεί μέρος της εξουσίας του κ. Μπάιντεν, που εξέφρασε ήδη τη βούλησή του να συνεργαστεί με το GOP δηλώνοντας ανοικτός σε όλες τις «καλές ιδέες». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις εκλογές, σημείωσε ωστόσο «ο αμερικανικός λαός έκανε σαφές, θεωρώ, πως περιμένει από τους Ρεπουμπλικάνους (...) να δείξουν επίσης διάθεση συνεργασίας».
Πηγή: ΑΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στο τραπέζι του Υπουργικού οι επόμενες κινήσεις – Ανοικτό το σενάριο για ποινικούς ανακριτές
Για το ενδεχόμενο διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει πως το θέμα «θα το δούμε μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «ψυγείο» τα επίμαχα νομοσχέδια για την ΑΤΑ στα κατεχόμενα: Νίκη των συνδικάτων και πολιτική αναδίπλωση
Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσωρινή υποχώρηση μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, η τ/κ «κυβέρνηση» απέσυρε τα 11 αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), στέλνοντάς τα πίσω στις επιτροπές για διάλογο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φρίκη στην Ονδούρα: Απήγαγαν και αποκεφάλισαν 17χρονη influencer
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης El Heraldo , το σώμα της Argueta ανακαλύφθηκε την Παρασκευή σε μια φυτεία αφρικανικών φοινίκων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ορόσημο ο Ιούλιος για το Κυπριακό: Προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουφάν Έρχιουρμαν
Τον Ιούλιο αναμένεται η νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες 2026: Κλείδωσε ο "χάρτης" των εξεταστικών κέντρων – Πού θα δώσουν τη μάχη οι υποψήφιοι
Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε σήμερα τα εξεταστικά κέντρα, ανά επαρχία, που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλωματικό «τάκλιν» Κόμπου στην Άγκυρα: Οι εικόνες που διαψεύδουν τα αφηγήματα Φιντάν
Με ένα βίντεο γεμάτο νόημα και «άρωμα» Μέσης Ανατολής, η Λευκωσία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, αποδομώντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν στρατιωτικών συμμαχιών κατά του μουσουλμανικού κόσμου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕπ: Κρίσιμη αξιολόγηση για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα εξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα, τους τεχνικούς κινδύνους, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη γεωπολιτική διάσταση για να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (GSI)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θλίψη στον Αρακαπά: «Έφυγε» για τη "γειτονιά" των Αγγέλων ο πατήρ Αντρέας Κωνσταντίνου
Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 20 Απριλίου, ο πάτερ Αντρέας Κωνσταντίνου από τον Αρακαπά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Συναγερμός στην Ιαπωνία: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη χώρα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ στη Λεμεσό: 14χρονη έφερε στον κόσμο παιδί μετά από βιασμό – Χειροπέδες σε 19χρονο
Μια υπόθεση που προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι που οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να γεννήσει, ύστερα από τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια 19χρονου.