ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις όσους προμηθεύουν τη Ρωσία
Η Τζάνετ Γέλεν, η υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις σε διακρατικό δίκτυο προσώπων και εταιρειών το οποίο προμηθεύει με στρατιωτική τεχνολογία τη Ρωσία επιτρέποντάς της να συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, που οδεύει να συμπληρώσει εννέα μήνες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί, η κυρία Γέλεν τόνισε πως οι κυρώσεις θα βάλουν στο στόχαστρο 14 πρόσωπα και 28 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων φυσικών και νομικών προσώπων που διευκολύνουν τη χρηματοοικονομική διάσταση του δικτύου προμηθειών, αποφεύγοντας πάντως να διευκρινίσει την εθνικότητα ή την έδρα τους αντίστοιχα. Εξήγησε πως θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα σήμερα.
Οι κυρώσεις αυτές εγγράφονται στο πλαίσιο «των ευρύτερων προσπαθειών μας να διασπάσουμε την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας», να «της αρνηθούμε εξοπλισμό που χρειάζεται μέσω κυρώσεων και ελέγχων των εξαγωγών», είπε η κυρία Γέλεν.
Ο τερματισμός της σύρραξης θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να συνέλθει η παγκόσμια οικονομία, κρίνει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν
Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε σήμερα πως ο τερματισμός της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο να αμβλυνθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, μήνυμα το οποίο το δίχως άλλο έχει παραλήπτη τη Ρωσία, την παραμονή της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία.
«Ο τερματισμός του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία είναι ηθικό πρόσταγμα και απλούστατα το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία», είπε η κυρία Γέλεν απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησής της με τον γάλλο ομόλογό της Μπρουνό Λεμέρ.
Επισήμως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν βρίσκεται στην ατζέντα του κλαμπ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι ηγέτες των οποίων θα συνεδριάσουν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στο ινδονησιακό νησί Μπαλί.
Η Μόσχα κάλεσε την G20 να επικεντρωθεί σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα μάλλον, παρά σε πολιτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας.
Όμως ο πόλεμος που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν εννέα μήνες ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες, ειδικά την απογείωση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Η οικοδέσποινα της συνόδου, η Ινδονησία, απηχώντας τη θέση πολλών κρατών του παγκόσμιου Νότου, καλεί να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας να καταδικάσει ρητώς τη Μόσχα.
Ο κ. Πούτιν, που αποφάσισε να μην πάει στη σύνοδο της G20 και θα αντιπροσωπευθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, δέχεται πιέσεις για να παρατείνει τη συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η ισχύς της οποίας θα εκπνεύσει τη 19η Νοεμβρίου.
Ο κ. Λεμέρ, από την πλευρά του, επέμεινε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου. «Πιστεύω ότι το κυριότερο πρόβλημα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το πώς θα μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας και πώς θα μειώσουμε τον πληθωρισμό», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόνος Δημοσθένους: Η επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας
Με επίσημη ενημέρωση από την Εκπρόσωπο Τύπου κα. Κυριακή Λαμπριανίδου, η αστυνομία ξεκαθαρίζει το μέχρι στιγμής συγκεχυμένο σκηνικό σχετικά με το φόνο εκ προμελέτης του 49χρονου Σταύρου Δημοσθένους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή δεδομένων σχετικά με τον τρόπο που τελικά γάζωσαν τον Δημοσθένους
Αλλάζουν οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που δέχθηκε τα πυρά από άγνωστους ο Σταύρος Δημοσθένους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόνος στη Λεμεσό: Θύμα ο Σταύρος Δημοσθένους
Σε συναγερμό τέθηκε το πρωί της Παρασκευής η Αστυνομία της Λεμεσού, μετά από πληροφορίες για πυροβολισμούς στο ύψος Τσιρείου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καμία κατάληξη στο νομοσχέδιο κατά της βίας στα γήπεδα - Σφοδρές οι διαφωνίες
Δεν υπήρξε καμία κατάληξη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την πρόληψη και την καταστολή της Βίας στα γήπεδα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περίπου €2.500 ο μέσος μισθός των Κυπρίων - Ποίος είναι ο κλάδος με τις υψηλότερες απολαβές;
Οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων για το 2024 ήταν €2.483 σε σύγκριση με €2.363 κατά το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για το 2023 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 7,3%. Οι διάμεσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το 2024 ήταν €1.881.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγές στα ωράρια: Πότε θα κλείνουν εστιατόρια, μπυραρίες και κλαμπ;
Συζητήθηκε ενώπιον βουλής το νομοσχέδιο που αφορά στα ωράρια λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των κέντρων εστίασης, με φορείς να έχουν αντιδράσεις όσον αφορά τις πρόνοιες του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ινδία: Είκοσι νεκροί από πυρκαγιά σε εν κινήσει λεωφορείο - Καταστροφική η οδική ασφάλεια στη χώρα
Σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εν κινήσει λεωφορείο στην Ινδία την περασμένη Τρίτη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟΜ: Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στον κατάλογο επικίνδυνων προϊόντων
Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ενημερώνει το κοινό, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, για οχήματα που περιλαμβάνονται κατά την 40ή και την 41η εβδομάδα του 2025 στην ιστοσελίδα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε. για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα (Safety Gate).