ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Πάπας Φραγκίσκος μνημόνευσε τον εκδημήσαντα Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β'
Ο Πάπας Φραγκίσκος μνημόνευσε τον εκδημήσαντα Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β', την Τετάρτη στο Βατικανό, αναφέρεται σε δημοσίευμα στην επίσημη ενημερωτική ιστοσελίδα της Αγίας Έδρας Vatican News.
Τα συλλυπητήρια του στον κυπριακό λαό για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, έστειλε σήμερα, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις του για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’:
«Η σκέψη μου είναι στον κυπριακό λαό, που βρίσκεται σε εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μακαριότατου Χρυσοστόμου Β'.
Ήταν ένας πνευματικός ποιμένας με μεγάλη προνοητικότητα, άνθρωπος του διαλόγου και λάτρης της ειρήνης, που αγωνιζόταν συνεχώς για την ειρηνική συμφιλίωση μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων της χώρας.
Θυμάμαι με ευγνωμοσύνη τις αδελφικές συναντήσεις που μοιραστήκαμε στην Κύπρο κατά την περσινή μου επίσκεψη.
Προσευχόμαστε να βρει η ψυχή του αιώνια γαλήνη και ανάπαυση».
Σημειώνεται ότι κατά το Γενικό Ακροατήριο της Τετάρτης, ο Πάπας Φραγκίσκος έστρεψε τις σκέψεις του στον κυπριακό λαό που, όπως γράφει, θρηνεί για τον θάνατο του Χρυσοστόμου Β'.
Ο αείμνηστος Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ηγείτο της Εκκλησίας της Κύπρου από το 2006, εκοιμήθη το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 81 ετών στη Λευκωσία μετά από τη μάχη του με τον καρκίνο.
«Ήταν ένας διορατικός ποιμένας, άνθρωπος του διαλόγου και λάτρης της ειρήνης, που προσπάθησε να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων της χώρας», είπε ο Πάπας, ο οποίος θυμήθηκε με «ευγνώμονα στοργή» τις «αδελφικές συναντήσεις» τους κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2021.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπήρξε ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του οικουμενικού κινήματος. Ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, συμμετείχε στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' και στην ορκωμοσία του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' το 2005, συμπληρώνεται.
Αναφέρεται ακόμη ότι σε απάντηση αυτής της αδελφικής χειρονομίας, ο Βενέδικτος ΙΣΤ' έστειλε αντιπροσωπεία στην τελετή της ενθρόνισής του το 2006. Στις 16 Ιουνίου 2007, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου υπέγραψε Κοινή Δήλωση με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Βατικανό. Ο Πάπας Βενέδικτος συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β' σε δύο ακόμη περιπτώσεις, στις 5 Ιουνίου 2010, κατά το αποστολικό του ταξίδι, και στις 28 Μαρτίου 2011, ξανά στο Βατικανό.
Προστίθεται ότι το πνεύμα αμοιβαίας αδελφοσύνης μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου ενισχύθηκε περαιτέρω με την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον αείμνηστο Ορθόδοξο Προκαθήμενο και την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό.
Με την ευκαιρία αυτή, ο Πάπας ευχαρίστησε τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο για την «ανοιχτή καρδιά» του και για τη δέσμευσή του στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Χρυσόστομος Β' ήταν ειλικρινής υποστηρικτής της χριστιανικής κοινότητας που παρέμεινε στο βόρειο τμήμα του νησιού μετά την τουρκική εισβολή το 1974, κατά την οποία εκδιώχθηκαν πολλοί Χριστιανοί.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»
Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί
Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»
«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση
Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό
Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή
Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»
Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας
«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000
Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.