ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο το Ισραήλ

09/11/2022

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο του κράτους του Ισραήλ κ. Ιτζάκ Χέρτζογκ με το Μετάλλιο της Τιμής, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας.

 

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση για την απονομή της τιμητικής διάκρισης, το Μετάλλιο Τιμής απονέμεται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη επειδή αποτελεί σύμμαχο και αληθινό φίλο του Ισραήλ και για τη συμβολή του στη μεγάλη φιλία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και για το ότι διαδραμάτισε κύριο ρόλο στην εδραίωση και ανάπτυξη της τριμερούς σχέσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τιμητική διάκριση που του απονέμεται αποτελεί τιμή για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό, σημειώνοντας ότι αντανακλά τις άοκνες και ειλικρινείς προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, οι οποίες είναι σήμερα στρατηγικής σημασίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάρτιο στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της οποίας απένειμε στον Πρόεδρο Χέρτζογκ το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ ΄ εις ένδειξη αναγνώρισης των στενών δεσμών του με την Κύπρο και της βαθιάς του πίστης στη Κυπρο-ισραηλινή φιλία, καθώς και τη συμβολή του στη ενίσχυση της.

Πρόσθεσε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι τυχαίες, σημειώνοντας πως αποτελούν παραδείγματα των αταλάντευτων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και τους λαούς τους.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2013 ήταν στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι εκ τότε ο ίδιος έχει επενδύσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για την καλλιέργεια των διμερών σχέσεων.

Η συνεργασία μας, είπε, καταδεικνύεται από απτά έργα είτε είναι στον τομέα, μεταξύ άλλων, της άμυνας είτε της Ενέργειας, της καινοτομίας, της υγείας, της διασποράς.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ με την Ελλάδα, αλλά και στη συνέργεια που έχουν με τις ΗΠΑ υπό το σχήμα 3 συν 1.

Σημείωσε ακόμα ότι Κύπρος και Ισραήλ συμμετέχουν σε εμβληματικά έργα όπως το EuroAsia Interconnector και το EMGF.

Σε άλλο σημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι μια άλλη εξέλιξη που είναι προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας αποτελεί η υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου,, την οποίαν ο Πρόεδρος χαρακτήρισε ιστορική, και σημείωσε ότι η συμφωνία αποδεικνύει το πόσα μπορούν να επιτευχθούν μέσα από διάλογο και διπλωματία.

Εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, περιλαμβανομένων μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου, στη βάση του διεθνούς δικαίου, κάτι που θα διευκολύνει την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Τουρκία συνεχίζει να δημιουργεί συμπεριφέρεται ενάντια στο διεθνές δίκαιο, σημειώνοντας ότι γινόμαστε μάρτυρες συνεχούς κλιμάκωσης της αναθεωρητικής της συμπεριφοράς και επιθετικότητας της, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε αν υιοθετούσε εποικοδομητική στάση να καταστεί μέρος της περιφερειακής συνεργασίας.

Είπε, ωστόσο, ότι «σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι εποικοδομητικά για την επανένωση της νήσου,, σύμφωνα με τον Χάρτη των ΗΕ, τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να στηριζόμαστε στους φίλους και εταίρους μας για στήριξη», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χέρτζογκ είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπαιξε τεράστιο ρόλο στην προώθηση ενός νέου πνεύματος ενότητας, υπογραμμίζοντας τα όσα ο ίδιος είδε κατά τη Σύνοδο COP27 και κατά το συνέδριο για την Πρωτοβουλία της Κύπρου για την Κλιματική Αλλαγή.

Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του Προέδρου Αναστασιάδη, από την πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή μέχρι τη δημιουργία του Eurasia interconnector, τον τετραμερή διάλογο με τα Εμιράτα, την τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα και το Ισραήλ που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και τόσα άλλα.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του Ισραήλ τον αποκάλεσε «ένα πραγματικό δημοκράτη και μεγάλο ηγέτη του οποίου η δύναμη πηγάζει από τη μεγάλη γενναιότητα και κουράγιο», υπογραμμίζοντας την ακεραιότητα και την εντιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τέλος, ανέφερε ότι το Μετάλλιο Τιμής αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρρας του η οποία απονεμήθηκε και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μετά την τελετή παρασημοφόρησης ο Πρόεδρος του Ισραήλ και η σύζυγος του παρέθεσαν επίσημο γεύμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα έχει αύριο συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εφιάλτης σε πτήση προς Τόκιο: Αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών (ΒΙΝΤΕΟ)

04/07/2025

Έναν πραγματικό εφιάλτη έζησαν οι επιμένοντες αεροπλάνου που εκτελούσε πτήση προς Τόκιο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν το αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών λόγω μηχανικής βλάβης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φωνάζουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού για σοβαρή υποστελέχωση

04/07/2025

Σοβαρή υποστελέχωση καταγγέλλουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα απάτη με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων: Οι αρχές συστήνουν προσοχή στο κοινό

04/07/2025

Προσοχή συστήνει στο κοινό η αστυνομία για νέα απάτη με σκοπό την απόσπαση χρημάτων με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλή διεθνής διάκριση για τον Αλέξανδρο Χατζηκώστα, υποψήφιο διδάκτορα του ΑΠΘ

03/07/2025

Ο ελληνοκύπριος υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηκώστας, διακρίθηκε διεθνώς για το έργο του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS για εξοικονόμηση ενέργειας

03/07/2025

Ο ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS, που πραγματοποιήθηκε στις 17 – 18 Ιουνίου 2025 στο νησί Κως, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο ΕΟΑ Λεμεσού μειώνει τα κόστη και ρυπαίνει λιγότερο με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

03/07/2025

Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA) Λεμεσού ως ένας κατεξοχήν περιβαλλοντικός Οργανισμός, έχει υιοθετήσει ενεργά τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέγαρα: «Έσφαξε την οικογένειά του γιατί δεν του έδιναν λεφτά» - Με ποινικό παρελθόν ο 37χρονος

03/07/2025

Ο 37χρονος που μαχαίρωσε στα Μέγαρα την 71χρονη μητέρα του, την αδερφή του και τον θείο του στα Μέγαρα αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ ήταν και επί σειρά ετών χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη φυλακή 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην του

03/07/2025

Πίσω από τα κάγκελα ο 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην συμβίας του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκκωφαντικό “ΌΧΙ” στη μείωση ποινής 36χρονου που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης

03/07/2025

Απορρίφθηκε η έφεση που κατέθεσε 36χρονος καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης, με την οποία ζητούσε να επανεξεταστεί η καταδίκη και η ποινή 2,5 ετών που του επιβλήθηκε.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έπιασαν «στον ύπνο» ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου: Έκλεψαν αλυσίδες και έγιναν άφαντοι

03/07/2025

Στον ύπνο έπιασαν ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου, κλέβοντας χρυσαφικά κάτω από τη μύτη της.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ