ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνάντηση ΠτΔ- αλ Κχαλίφα: Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, περιφερειακές εξελίξεις
Η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Μπαχρέιν, οι σχέσεις ΕΕ-Μπαχρέιν και οι περιφερειακές εξελίξεις, ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Διάδοχο του Θρόνου και Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Κχαλίφα.
Η συνάντηση, αναφέρει γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου COP27, στο Σαρμ ελ Σέιχ, της Αιγύπτου, στις εργασίες της οποίας συμμετέχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς και δεκάδες άλλοι ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων.
Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Διάδοχος του Θρόνου του Μπαχρέιν αναφέρθηκαν στις προοπτικές που διανοίγονται και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την τροφοδότηση της ΕΕ με φυσικό αέριο από πόρους προερχόμενους από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε πρόσκληση στον Διάδοχο να επισκεφθεί την Κύπρο και υπογράμμισε την πρόθεση της Κυβέρνησης να ανοίξει Πρεσβεία στη Μάναμα του Μπαχρέιν, το συντομότερο δυνατόν.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε, επίσης, τον Διάδοχο για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, επισημαίνοντας τις δικές του πρωτοβουλίες και προτάσεις με στόχο την επανεκκίνηση της διαδικασίας για λύση.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα οι σχέσεις ΕΕ-Μπαχρέιν και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε το Μπαχρέιν για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής που θα διεξαχθεί στο περιθώριο της Συνόδου COP27, την Τρίτη, με οικοδεσπότες τους Προέδρους Κύπρου και Αιγύπτου.
Τονίστηκε, ακόμα, η ανάγκη για να προχωρήσουμε σε πράσινη μετάβαση και μείωση των εκπομπών ρύπων, ενώ επισημάνθηκε πως η Πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των στόχων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε μέρος στις εναρκτήριες εκδηλώσεις της Συνόδου.
Αργότερα απόψε θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει προς τιμή των συμμετεχόντων στην COP27, αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, την οποία παραθέτει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Σε εφιάλτη κατέληξε γαμήλια δεξίωση - Στο νοσοκομείο 70 άτομα με συμπτώματα δηλητηρίασης
Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια του περιστατικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου
Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης
Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών
Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών
Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI
Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Al Jazeera η αγορά ακινήτων της Κύπρου: Οι ξένες επενδύσεις και η πίεση στις τιμές
«Πολλοί Κύπριοι ανησυχούν για τις τιμές των ακινήτων στη χώρα τους».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»
Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.