ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνάντηση ΠτΔ- αλ Κχαλίφα: Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, περιφερειακές εξελίξεις
Η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Μπαχρέιν, οι σχέσεις ΕΕ-Μπαχρέιν και οι περιφερειακές εξελίξεις, ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Διάδοχο του Θρόνου και Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Κχαλίφα.
Η συνάντηση, αναφέρει γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου COP27, στο Σαρμ ελ Σέιχ, της Αιγύπτου, στις εργασίες της οποίας συμμετέχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς και δεκάδες άλλοι ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων.
Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Διάδοχος του Θρόνου του Μπαχρέιν αναφέρθηκαν στις προοπτικές που διανοίγονται και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την τροφοδότηση της ΕΕ με φυσικό αέριο από πόρους προερχόμενους από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε πρόσκληση στον Διάδοχο να επισκεφθεί την Κύπρο και υπογράμμισε την πρόθεση της Κυβέρνησης να ανοίξει Πρεσβεία στη Μάναμα του Μπαχρέιν, το συντομότερο δυνατόν.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε, επίσης, τον Διάδοχο για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, επισημαίνοντας τις δικές του πρωτοβουλίες και προτάσεις με στόχο την επανεκκίνηση της διαδικασίας για λύση.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα οι σχέσεις ΕΕ-Μπαχρέιν και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε το Μπαχρέιν για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής που θα διεξαχθεί στο περιθώριο της Συνόδου COP27, την Τρίτη, με οικοδεσπότες τους Προέδρους Κύπρου και Αιγύπτου.
Τονίστηκε, ακόμα, η ανάγκη για να προχωρήσουμε σε πράσινη μετάβαση και μείωση των εκπομπών ρύπων, ενώ επισημάνθηκε πως η Πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των στόχων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε μέρος στις εναρκτήριες εκδηλώσεις της Συνόδου.
Αργότερα απόψε θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει προς τιμή των συμμετεχόντων στην COP27, αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, την οποία παραθέτει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»
Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί
Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»
«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση
Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό
Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή
Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»
Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας
«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000
Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.