ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΟΗΕ: 10 εκ. τόνοι τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία, μέσω της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας
Οι εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων έφτασαν σήμερα τα 10 εκ. τόνους, χάριν στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας να ανανεωθεί η συμφωνία αυτή, η οποία «περιορίζει τον κίνδυνο της πείνας» στον κόσμο.

«Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή (ουκρανικών) δημητριακών κάνει τη διαφορά. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ανακοινώνω ότι σήμερα η Πρωτοβουλία έφτασε σε ένα νέο ορόσημο», είπε ο κ. Γκουτέρες στους δημοσιογράφους. «Μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί μέσω του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας 10 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και άλλων τροφίμων», πρόσθεσε.
Σημειώνοντας ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία, στις αρχές της εβδομάδας, ώθησε τις τιμές προς τα επάνω και έκανε τον κόσμο να αντιληφθεί τη σημασία της συμφωνίας αυτής, ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι ήταν «συλλογική ευθύνη να συνεχιστεί η εφαρμογή της» ώστε «να μειωθεί ο κίνδυνος της πείνας, της φτώχειας και της αστάθειας».
«Καλώ όλες τις πλευρές να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε δύο τομείς: αρχικά, στην ανανέωση και την πλήρη εφαρμογή της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας», η οποία έχει ισχύ μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, και συνέχισε ότι δεύτερος στόχος είναι «να αρθούν τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν για τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων».
Ο Γκουτέρες επέμεινε ότι «ο κόσμος χρειάζεται συντονισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως η κρίσιμη κατάσταση στην αγορά λιπασμάτων», τονίζοντας ότι «η έλλειψη λιπασμάτων πλήττει ήδη τους αγρότες σε όλον τον κόσμο» και αυτή η έλλειψη δεν πρέπει να μετατραπεί σε «έλλειψη τροφίμων».
Η λεγόμενη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου και έχει διάρκεια 120 ημερών.
(ΚΥΠΕ)
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εφιάλτης σε πτήση προς Τόκιο: Αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών (ΒΙΝΤΕΟ)
Έναν πραγματικό εφιάλτη έζησαν οι επιμένοντες αεροπλάνου που εκτελούσε πτήση προς Τόκιο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν το αεροπλάνο έκανε βουτιά 25.000 ποδιών λόγω μηχανικής βλάβης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωνάζουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού για σοβαρή υποστελέχωση
Σοβαρή υποστελέχωση καταγγέλλουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα απάτη με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων: Οι αρχές συστήνουν προσοχή στο κοινό
Προσοχή συστήνει στο κοινό η αστυνομία για νέα απάτη με σκοπό την απόσπαση χρημάτων με την επωνυμία των Κυπριακών Ταχυδρομείων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλή διεθνής διάκριση για τον Αλέξανδρο Χατζηκώστα, υποψήφιο διδάκτορα του ΑΠΘ
Ο ελληνοκύπριος υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηκώστας, διακρίθηκε διεθνώς για το έργο του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS για εξοικονόμηση ενέργειας
Ο ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS, που πραγματοποιήθηκε στις 17 – 18 Ιουνίου 2025 στο νησί Κως, το οποίο υλοποιείται στο
πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΕΟΑ Λεμεσού μειώνει τα κόστη και ρυπαίνει λιγότερο με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA) Λεμεσού ως ένας κατεξοχήν περιβαλλοντικός Οργανισμός, έχει υιοθετήσει ενεργά τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέγαρα: «Έσφαξε την οικογένειά του γιατί δεν του έδιναν λεφτά» - Με ποινικό παρελθόν ο 37χρονος
Ο 37χρονος που μαχαίρωσε στα Μέγαρα την 71χρονη μητέρα του, την αδερφή του και τον θείο του στα Μέγαρα αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ ήταν και επί σειρά ετών χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη φυλακή 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην του
Πίσω από τα κάγκελα ο 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην συμβίας του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκκωφαντικό “ΌΧΙ” στη μείωση ποινής 36χρονου που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης
Απορρίφθηκε η έφεση που κατέθεσε 36χρονος καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης, με την οποία ζητούσε να επανεξεταστεί η καταδίκη και η ποινή 2,5 ετών που του επιβλήθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έπιασαν «στον ύπνο» ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου: Έκλεψαν αλυσίδες και έγιναν άφαντοι
Στον ύπνο έπιασαν ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου, κλέβοντας χρυσαφικά κάτω από τη μύτη της.