ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΟΗΕ: 10 εκ. τόνοι τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία, μέσω της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας
Οι εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων έφτασαν σήμερα τα 10 εκ. τόνους, χάριν στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας να ανανεωθεί η συμφωνία αυτή, η οποία «περιορίζει τον κίνδυνο της πείνας» στον κόσμο.

«Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή (ουκρανικών) δημητριακών κάνει τη διαφορά. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ανακοινώνω ότι σήμερα η Πρωτοβουλία έφτασε σε ένα νέο ορόσημο», είπε ο κ. Γκουτέρες στους δημοσιογράφους. «Μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί μέσω του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας 10 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και άλλων τροφίμων», πρόσθεσε.
Σημειώνοντας ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία, στις αρχές της εβδομάδας, ώθησε τις τιμές προς τα επάνω και έκανε τον κόσμο να αντιληφθεί τη σημασία της συμφωνίας αυτής, ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι ήταν «συλλογική ευθύνη να συνεχιστεί η εφαρμογή της» ώστε «να μειωθεί ο κίνδυνος της πείνας, της φτώχειας και της αστάθειας».
«Καλώ όλες τις πλευρές να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε δύο τομείς: αρχικά, στην ανανέωση και την πλήρη εφαρμογή της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας», η οποία έχει ισχύ μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, και συνέχισε ότι δεύτερος στόχος είναι «να αρθούν τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν για τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων».
Ο Γκουτέρες επέμεινε ότι «ο κόσμος χρειάζεται συντονισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως η κρίσιμη κατάσταση στην αγορά λιπασμάτων», τονίζοντας ότι «η έλλειψη λιπασμάτων πλήττει ήδη τους αγρότες σε όλον τον κόσμο» και αυτή η έλλειψη δεν πρέπει να μετατραπεί σε «έλλειψη τροφίμων».
Η λεγόμενη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου και έχει διάρκεια 120 ημερών.
(ΚΥΠΕ)
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόνος Δημοσθένους: Η επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας
Με επίσημη ενημέρωση από την Εκπρόσωπο Τύπου κα. Κυριακή Λαμπριανίδου, η αστυνομία ξεκαθαρίζει το μέχρι στιγμής συγκεχυμένο σκηνικό σχετικά με το φόνο εκ προμελέτης του 49χρονου Σταύρου Δημοσθένους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή δεδομένων σχετικά με τον τρόπο που τελικά γάζωσαν τον Δημοσθένους
Αλλάζουν οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που δέχθηκε τα πυρά από άγνωστους ο Σταύρος Δημοσθένους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόνος στη Λεμεσό: Θύμα ο Σταύρος Δημοσθένους
Σε συναγερμό τέθηκε το πρωί της Παρασκευής η Αστυνομία της Λεμεσού, μετά από πληροφορίες για πυροβολισμούς στο ύψος Τσιρείου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καμία κατάληξη στο νομοσχέδιο κατά της βίας στα γήπεδα - Σφοδρές οι διαφωνίες
Δεν υπήρξε καμία κατάληξη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την πρόληψη και την καταστολή της Βίας στα γήπεδα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περίπου €2.500 ο μέσος μισθός των Κυπρίων - Ποίος είναι ο κλάδος με τις υψηλότερες απολαβές;
Οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων για το 2024 ήταν €2.483 σε σύγκριση με €2.363 κατά το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για το 2023 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 7,3%. Οι διάμεσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το 2024 ήταν €1.881.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγές στα ωράρια: Πότε θα κλείνουν εστιατόρια, μπυραρίες και κλαμπ;
Συζητήθηκε ενώπιον βουλής το νομοσχέδιο που αφορά στα ωράρια λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των κέντρων εστίασης, με φορείς να έχουν αντιδράσεις όσον αφορά τις πρόνοιες του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ινδία: Είκοσι νεκροί από πυρκαγιά σε εν κινήσει λεωφορείο - Καταστροφική η οδική ασφάλεια στη χώρα
Σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εν κινήσει λεωφορείο στην Ινδία την περασμένη Τρίτη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟΜ: Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στον κατάλογο επικίνδυνων προϊόντων
Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ενημερώνει το κοινό, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, για οχήματα που περιλαμβάνονται κατά την 40ή και την 41η εβδομάδα του 2025 στην ιστοσελίδα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε. για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα (Safety Gate).