ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χρέος και ευθύνη να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι εκατό χρόνια μετά οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν την κόλαση της Μικρασιατικής Καταστροφής συγκλονίζουν, κάνοντας αναφορά σε περιγραφές ανθρώπων, «μνήμες και γεγονότα που άφησαν ανεξίτηλο το τραυματικό αποτύπωμά τους στις ψυχές των απανταχού Ελλήνων και όχι μόνο».

Είναι χρέος και ευθύνη μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, ειδικά στις δύσκολες αυτές στιγμές που διανύει ολόκληρη η ανθρωπότητα, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, στην εκδήλωση και παρουσίαση ομώνυμης έκδοσης της Βουλής των Αντιπροσώπων με τίτλο “Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922”, η οποία διοργανώθηκε την Τετάρτη, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία.
Ανέφερε, επίσης, ότι η αγριότητα, ο διωγμός, η φρίκη για τις σφαγές Ελλήνων και Αρμενίων Μικρασιατών από τους Τούρκους, συνοψίζονται σε όλο τους το μέγεθος, με τον πιο γλαφυρό τρόπο, σ’ αυτό που λακωνικά έγραψε ο Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη, Τζόρτζ Χόρτον «Ένα από τα δυνατότερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου απ’ τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι ανήκα στο ανθρώπινο γένος».
Η κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού έθνους, από τον βίαιο ξεριζωμό του ελληνισμού από την ιωνική γη. Από τη γη, συνέχισε, που υπήρξε λίκνο του ελληνικού πνεύματος, τη γη όπου αφυπνίστηκε για πρώτη φορά η ανθρώπινη σκέψη και αναδύθηκε ο φιλοσοφικός στοχασμός.
«Τόπος με ξεχωριστή προσφορά στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, στο εμπόριο, στον πολιτισμό η Μικρά Ασία γέννησε τον Όμηρο, τα μεγάλα οράματα των Ιώνων φιλοσόφων, τον Ηρόδοτο και τόσες άλλες ξεχωριστές ιστορικές προσωπικότητες», είπε η Πρόεδρος της Βουλής.
Σημείωσε ότι με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης αποτίνουμε, με τη σημερινή εκδήλωση, φόρο τιμής στα αθώα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τιμούμε τη μνήμη των χιλιάδων Μικρασιατών που έχασαν τη ζωή τους με τον πιο απάνθρωπο τρόπο ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους και να αναζητήσουν ως πρόσφυγες πια, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, μια άλλη πατρίδα.
Η Πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι με τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες κατέφθασαν τότε κατατρεγμένοι και στην Κύπρο και ο κυπριακός λαός, παρά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς της τότε αγγλικής διοίκησης του νησιού, αντλώντας από τα αποθέματα αδελφικής αγάπης και αλληλεγγύης, έτεινε χείρα βοηθείας, προσφέροντάς τους τρόφιμα, χρήματα και είδη ένδυσης, για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες τους και φροντίζοντας για διαμονή και εργασία των πονεμένων αδελφών του.
Ανέφερε ακόμα, ότι σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου, της οποίας η δράση υπήρξε αναμφίβολα πολύπλευρη και καθοριστική, καθώς και με τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, οι Κύπριοι οργάνωσαν παράλληλα εράνους σε πόλεις και χωριά. Η πατρίδα μας όμως, συνέχισε, δεν μπόρεσε να δώσει στο έπακρο εκείνο που υπαγόρευαν η ψυχή της και οι από αιώνων στενοί δεσμοί της με τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, αφού η αποικιοκρατική διοίκηση για λόγους στρατηγικής παρεμπόδισε την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Κύπρο.
Υπογράμμισε ότι τη δύναμη και την πίστη στη ζωή και τον άνθρωπο οι πρόσφυγες την κληροδότησαν στους απογόνους τους. «Έχτισαν ξανά τα σπίτια τους, έφτιαξαν ξανά τις περιουσίες τους, ενσωματώθηκαν. Άνθρωποι ξεχωριστοί, επιτυχημένοι, ενεργοί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν ζωντανή τη συλλογική μνήμη, την προσφυγική μνήμη, τη νοσταλγία για την πατρίδα που άφησαν πίσω τους», είπε η κ. Δημητρίου.
Εξάλλου, σημείωσε ότι «είναι χρέος και ευθύνη να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, ειδικά στις δύσκολες αυτές στιγμές που διάγει ολόκληρη η ανθρωπότητα». Στη βάση αυτής της πεποίθησης, συνέχισε, η Βουλή των Αντιπροσώπων με την έκδοσή της «Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922» τιμά τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και συμβάλλει στη διάσωση της ιστορικής μνήμης και της αλήθειας μιας σχετικά άγνωστης σελίδας της κυπριακής ιστορίας.
Ανέφερε ότι πρόκειται για δίγλωσση έκδοση, η οποία αποτελεί μεταφορά του υλικού της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων το 2018, στα πλαίσια πολυθεματικής έκθεσης για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.
Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τα συγχαρητήριά της και την περηφάνια της για το έργο και τη δράση του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου για το πολυσχιδές έργο που επιτελείται, ενώ ευχαρίστησε και τους συντελεστές της δημοσίευσης, αλλά και τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Τη δίγλωσση έκδοση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο, «Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922» παρουσίασε εκτενώς η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, Μόνα Θεοδούλου Σαββίδου. Η κ. Σαββίδου δήλωσε ότι «η πιστοποίηση της ιστορικής αλήθειας για τους πρόσφυγες του 1922 στην Κύπρο αποτέλεσε και αποτελεί έναυσμα, αλλά και ιερό χρέος». Ως απόγονοι δεύτερης και τρίτης γενιάς, συνέχισε, κληρονομήσαμε με τη μνήμη και τη συνείδηση των γονιών μας το υπέρτατο τραύμα του ξεριζωμού. Σημείωσε ότι η έκδοση είναι ένας καθρέφτης της διαχρονίας, ενημερώνει, συγκινεί, διεγείρει τη σκέψη, αφυπνίζει τη συνείδηση, στοχεύει στο καθήκον της ανθρώπινης αλληλεγγύης και καταδικάζει εμμέσως το άδικο, καθώς υπερασπίζεται το δίκαιο. Η οφειλόμενη τιμή στη μνήμη δεν αφορά μόνο στη σχέση μας με το παρελθόν, αλλά κυρίως στη σχέση μας με το μέλλον, κατέληξε.
Ακολούθησε ομιλία από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρο Παπαπολυβίου, με θέμα: «Μικρασιατική Καταστροφή: άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στον ελληνισμό». Ο κ. Παπαπολυβίου είπε ότι η Μικρασιατική Καταστροφή όπως πέρασε στην εθνική μνήμη και όπως τιτλοφορείται έκτοτε στη νεοελληνική ιστορία ήταν αναμφίβολα στις συνέπειες και στις διαστάσεις της τραγικότερη για τον ελληνισμό από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453. Επίσης, ανέλυσε τις ιστορικές εξελίξεις πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και υπογράμμισε ότι «αναμφίβολα η τραγικότερη συνέπεια της Μικρασιατικής καταστροφής ήταν η εκρίζωση δεκάδων χιλιάδων ελληνικών οικογενειών από τις εστίες τους».
Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από μέλη της σχολής παραδοσιακής μουσικής «Αγία Σοφία», τα οποία ταξίδεψαν νοερά τους παρευρισκόμενους στα χώματα της Μικράς Ασίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ικανοποίηση εκφράζει το ΤΕΠΑΚ για την παραχώρηση έκτασης στα «Βεργεγγάρια» για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου
Ικανοποίηση εκφράζουν οι Αρχές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να παραχωρήσει επιπρόσθετη έκταση 57.000 τετραγωνικών μέτρων στο Πανεπιστήμιο, στον πρώην οικισμό «Βερεγγάρια στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, για τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός πρότυπου Τεχνολογικού Πάρκου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαλπάρει για 4η χρονιά το Daleela για Πειραιά - Τέλος Μαΐου το πρώτο ταξίδι από το λιμάνι Λεμεσού
Φέτος, το ταξίδι θα γίνεται μόνο από Λεμεσό. Οι κρατήσεις ξεκινούν από σήμερα 2 Απριλίου και το πρώτο δρομολόγιο αναχωρεί στις 31 Μαΐου στις 13:00 από τη Λεμεσό.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άγρια επίθεση στη Λεμεσό - Άγνωστοι λήστεψαν και ξυλοκόπησαν 23χρονο
Γύρω στα μεσάνυχτα σήμερα Τετάρτη 02/04/2025, δόθηκε πληροφορία στην Αστυνομία ότι σε περιοχή της Λεμεσού, αριθμός προσώπων, τα οποία είχαν στην κατοχή τους ρόπαλα, επιτέθηκαν και κτύπησαν 23χρονο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΠΑΚ: Αναβίωση της κυπριακής αυτόχθονης μέλισσας: Καινοτόμος συνεργασία για την διατήρηση και ταυτοποίηση της φυλής
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), μέσω του Εργαστηρίου Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας υπό την ακαδημαϊκή ευθύνη του Καθηγητή Δημήτρη Τσάλτα, ξεκίνησε μια νέα συνεργασία με την εταιρεία «Μιχάλης Φιλίππου και Υιοί (Μελισσοκομία) Λτδ» και με την υποστήριξη του κυπριακού μελιού «Όρος Μαχαιρά».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλειστοί οι χώροι στάθμευσης της Επίχωσης για τις ανάγκες του ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού
Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της διεξαγωγή του ΟΠΑΠ Μαραθωνίου 2025, οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης του Πολυλειτουργικού Παραθαλάσσιου Πάρκου στην Επίχωση θα είναι κλειστοί ως ακολούθως:
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ΤΕΠΑΚ συμμετείχε στην εκστρατεία συλλογής χρημάτων του Συνδέσμου «ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑ ΕΥΧΗ»
Στο πλαίσιο της έμπρακτης προσφοράς και αλληλεγγύης του προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, το προσωπικό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) συμμετείχε και φέτος στη συλλογή χρημάτων, στο πλαίσιο της Παγκύπριας πορείας μοτοσικλετιστών «Διαδρομή Αγάπης» που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑ ΕΥΧΗ».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη στον ΕΟΑ Λεμεσού από το Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο
Τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού επισκέφθηκε σήμερα, ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Liu Yantao, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του ΕΟΑ Λεμεσού κ. Γιάννη Τσουλόφτα και κ. Σωκράτη Μεταξά αντίστοιχα και άλλα Διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΑ Λεμεσού: Αργυρό μετάλλιο για τις περιβαλλοντικές του πολιτικές
Ο ΕΟΑ Λεμεσού ανακοινώνει τη βράβευσή του με το “Αργυρό Μετάλλιο Περιβάλλοντος για Περιβαλλοντικές Πολιτικές και Δράσεις” για τη χρονιά 2024, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού των “Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις”, ο οποίος έχει ως στόχο την ανάδειξη των Οργανισμών που έχουν υιοθετήσει, αναπτύξει και εφαρμόσει φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και πρακτικές, συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκτά νέες κτιριακές εγκαταστάσεις το ΤΕΠΑΚ - Ένα έργο αξίας 27 εκατομμυρίων ευρώ
Έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών για την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΠΑΚ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνελλήφθη 77χρονος σχετικά με υπόθεση εντοπισμού κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές
Στη σύλληψη 77χρονου κάτοικου Λευκωσίας, προχώρησε χθες η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τα 14 κινητά τηλέφωνα, που εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, εντός ψυγείου, που προοριζόταν για κατάδικο στις Κεντρικές Φυλακές.