ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ουκρανία: Το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Ζελένσκι που έκανε τον Αμερικανό πρόεδρο να χάσει την ψυχραιμία του

31/10/2022

Το NBC News αποκαλύπτει το περιεχόμενο της συζήτησης του Αμερικανού με τον Ουκρανό πρόεδρο στις 15 Ιουνίου - Τι απάντησε ο Ζελένσκι, όταν ο Μπάιντεν του ανακοίνωνε στρατιωτική βοήθεια ενός δισ. δολαρίων

 

Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι και η στήριξη που του παρέχει σε κάθε επίπεδο, ώστε να «αποκρούσει» τη ρωσική επίθεση να είναι διαρκής, ωστόσο υπήρξε κάποια στιγμή στη διάρκεια των οκτώ και πλέον μηνών του πολέμου, που ο Αμερικανός πρόεδρος... δεν αντέδρασε τόσο ψύχραιμα σε αυτά που άκουσε, τηλεφωνικά, από τον Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το NBC News, η τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηγετών, που εξελίχθηκε διαφορετικά από τις προηγούμενες, κατεγράφη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το περιεχόμενο της κλήσης.

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν μόλις είχε τελειώσει να λέει στον Ζελένσκι ότι μόλις είχε δώσει το πράσινο φως για άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, όταν ο Ουκρανός άρχισε να απαριθμεί όλη την πρόσθετη βοήθεια που χρειαζόταν και δεν έπαιρνε. Τότε, ο Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του, λέγοντας, υψώνοντας τον τόνο της φωνής του, πως «ο αμερικανικός λαός ήταν αρκετά γενναιόδωρος και η κυβέρνησή του και ο αμερικανικός στρατός εργάζονταν σκληρά για να βοηθήσουν την Ουκρανία», προσθέτοντας πως με αυτά τα δεδομένα, ο Ζελένσκι «θα μπορούσε να δείξει λίγη περισσότερη ευγνωμοσύνη».

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η σχέση του Μπάιντεν και του Ζελένσκι βελτιώθηκε έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του Ιουνίου, μετά την οποία ο Ζελένσκι προέβη σε δήλωση με την οποία επαίνεσε τις ΗΠΑ για τη γενναιόδωρη βοήθειά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το NBC, η «σύγκρουση» αυτή αντανακλά την πρώιμη συνειδητοποίηση του Μπάιντεν ότι τόσο η υποστήριξη του Κογκρέσου όσο και η δημόσια υποστήριξη για την αποστολή δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία θα μπορούσε να αρχίσει να ξεθωριάζει.

Σήμερα, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει αντιστάσεις από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, οι οποίες δεν υπήρχαν όταν το Κογκρέσο ενέκρινε προηγούμενα κονδύλια για την Ουκρανία. Κι όλα αυτά, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από το Κογκρέσο επιπρόσθετα δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της νομοθετικής περιόδου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προσδιορίσει δημοσίως το ποσό. Οι νομοθέτες και οι λομπίστες της Ουκρανίας ελπίζουν σε 40 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις αναμένουν ότι το ποσό θα φτάσει, περίπου, στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συζήτησης του Ιουνίου, ενώ ούτε η πλευρά του Ζελένσκι προχώρησε σε κάποιο σχόλιο.

Πριν από το τηλεφώνημα της 15ης Ιουνίου, η απογοήτευση του Μπάιντεν για τον Ζελένσκι είχε συσσωρευτεί για μερικές εβδομάδες, καθώς τόσο εκείνος όσο και ορισμένοι από τους κορυφαίους βοηθούς του αισθάνονταν ότι η κυβέρνηση έκανε όσα περισσότερα μπορούσε όσο πιο γρήγορα γινόταν, αλλά ο Ουκρανός συνέχιζε να εστιάζει δημοσίως μόνο σε όσα δεν γίνονταν.

Μετά τις αντιδράσεις που δέχθηκε ο Ζελένσκι στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, η ομάδα του ξεκίνησε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν παραγωγικό να υπάρχουν τριβές με τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την άποψη της ουκρανικής κυβέρνησης, βοηθούς του Κογκρέσου και δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Ζελένσκι απάντησε δημόσια εκείνη την ημέρα ευχαριστώντας τον Μπάιντεν για την βοήθεια. «Είχα μια σημαντική συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν σήμερα. Είμαι ευγνώμων για αυτή την υποστήριξη. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την άμυνά μας στο Ντονμπάς».

Στη δήλωσή του μετά το τηλεφώνημα, ο Μπάιντεν είπε ότι ενημέρωσε τον Ζελένσκι για τη βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα αμφιταλαντευτούν στη δέσμευσή τους προς τον ουκρανικό λαό καθώς αγωνίζεται για την ελευθερία του».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»

19/01/2026

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί

19/01/2026

Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»

19/01/2026

«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση

19/01/2026

Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό

19/01/2026

Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

19/01/2026

Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή

19/01/2026

Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»

19/01/2026

Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας

19/01/2026

«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000

19/01/2026

Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ